Asus ROG Flow X16 – v hlavní roli Ryzen 9 a RTX 3070 Ti, duo stvořené pro hraní i náročnou práci
i Zdroj: Hrej.cz
Hardware Článek Asus ROG Flow X16 – v hlavní roli Ryzen 9 a RTX 3070 Ti, duo stvořené pro hraní i náročnou práci

Asus ROG Flow X16 – v hlavní roli Ryzen 9 a RTX 3070 Ti, duo stvořené pro hraní i náročnou práci | Kapitola 3

Redakce

Redakce

29. 7. 2022 17:06

Seznam kapitol

1. Další člen rodiny ROG Flow 2. Parametry aneb co čekat 3. Píseň ledu a ohně aneb chlazení a zvuk 4. Syntetické testy a přesuny energií 5. A co ty hry, pane předsedo? 6. Závěr a hodnocení

Rodina zařízení Asus Flow vítá nového člena. Při úhlopříčce 16 palců dokázal Asus osadit nový ROG Flow X16 procesorem Ryzen 9 a grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 3070 Ti. Jsou lákavě znějící specifikace klíčem k úspěchu? Na to se podíváme v recenzi.

Reklama

Čím začít? Nabíječkou. Tu s sebou budete totiž tahat vždycky. Přestože má notebook relativně solidní výdrž na integrovanou grafiku, bez oné skoro kilové cihličky se neobejdete; při plném jasu vydržel notebook přehrávat video cca čtyři hodiny a při běžné práci nějakých pět hodin, jenže tento model si nikdo kvůli zadávání dat do Excelu kupovat nebude. Jasně, můžete snížit jas displeje a vymáčknete z toho další dvě až tři hodiny navíc, jenže u her je to jiné kafe.

Vroucí kafe, chcete-li.

Není ani potřeba zevrubně rozebírat, že výdrž notebooku při zaplém Cyberpunku je o něco méně než hodinka. 240W nabíječka je tedy vaším stálým společníkem a z ROG Flow X16 činí spíše zařízení, které občas přesunete z místa na místo než notebook, který si vezmete na balkon či někam jinam v bytě/domě několikrát denně. To je samozřejmě dáno i jeho velikostí a hmotností. Nu, a proč vroucí kafe? Pro ilustraci přikládám screenshot z Armoury Crate, Asus aplikace na nejrůznější nastavení, během jednoho z benchmarků (teplota v místnosti byla cca 24 °C).

Asus ROG Flow X16 – v hlavní roli Ryzen 9 a RTX 3070 Ti, duo stvořené pro hraní i náročnou práci
i Zdroj: PCTuning

Při šikovném položení pánvičky bych se nebál říci, že si můžete skrze „plnej knédl“ ohřát vajíčka. Jak ty z Lidlu, tak v případě pánů ta jejich, máte-li notebook na kolenou. Po krátké chvíli v plné zátěži začne být spodní strana velmi nepříjemně horká a po delší chvíli se dočkáte podobného jevu i na straně horní, tj. klávesnici. V zimě se tedy notebookem spolehlivě zahřejete, což se v dnešní době šetření určitě bude hodit!

Předchozí řádky ale nejsou kritika specificky tohoto modelu, jedná se obecný neduh prakticky všech herních notebooků daný prostým faktem, že výkonný hardware si bere mnoho wattů a kvůli tomu také vytváří solidní množství tepla. ROG Flow X16 je vzhledem ke svým vnitřnostem stále relativně tenký stroj a nepočítá se s tím, že byste na něm „gamesili“ na gauči, pokud tento gauč není v iglú. Stejně tak je tomu u naprosté většiny, ne-li všech herních strojů podobného ražení.

Za poněkud nešťastné ale považuji vyvedení výdechů chlazení do pravé části, kde většina uživatelů bude mít myš. Vyhřátý vzduch vám v tu chvíli fouká na ruku a není to nic příjemného. Pokud jde o zvukovou, resp. „zvukově-otravnou“ část zážitku, tj. větrání, nekoná se žádný zázrak ani žádné zklamání: větráčky při plném výkonu jsou jednoduše hlasité

Reproduktory je sice přehluší, nejlepší volbou budou ale sluchátka. Při testování byla v tiché místnosti hlasitost větráků velmi vysoká, takže na gaming na meetingu v práci či na přednášce ve škole bych raději zapomněl, protože to vaši kolegové okamžitě poznají.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama