Alarm for Cobra 11: Crash Time Recenze Alarm for Cobra 11: Crash Time

Alarm for Cobra 11: Crash Time

taltos

taltos

21. 2. 2008 23:36 7
Reklama

Simír a Gerchán. Nerozlučná dvojka na našich televizních obrazovkách, která celá léta působila v německém akčním seriálu Kobra 11. Hlavní hrdinové samozřejmě nevydrželi navěky, a tak jsme se po nějakém čase dočkali několik výměn a už ani sami nevíme, jak se této dvojici u našich sousedů daří. Faktem je, že nyní se předělávka tohoto známého seriálu objevuje podruhé i na PC a Xboxu 360.

Německá policie zasahuje

Těšili jsme se na hlavní hrdiny. Až nám ukážou své virtuální tváře, poví své občas trapné vtípky a předvedou ladné pohyby při zatykání zločinců. Někde ale stala chyba, jediný pohled, kterého se dočkáte, bude zadní část vozidla s vašimi svěřenci. Jediným rozhovorem bude text napsaný mezi jednotlivými částmi mise. V těchto dialozích však vůbec nevidíte osoby, které se jich účastní, a po skončení opět usednete pouze za volant. Z vozidla nemůžete během mise vystoupit, a tak jsou jednotlivé případy omezené čistě na automobilové honičky a řešení zločinu.

Žádný celistvý příběh v Alarm for Cobra 11 nenaleznete. Hra obsahuje jakousi kariérovou část a samostatné ježdění jednotlivých závodů. V „kariéře“ máte přístupný první případ a po jeho dokončení (vždy se skládá z více částí), se vám zpřístupní další přestupek, nehoda, zločin a podobně. Těchto misí je připraveno celkem osm, přičemž nejsou příběhově nijak spojeny. Nedočkáte se ani žádných výraznějších video sekvencí, a tak je motivace v pokračování jednotlivých případů poněkud horší. Velkým zlamáním je absence multiplayeru, jen malou útěchou může být hra s kamarádem na split screenu.

Zařaďme vyšší rychlostní stupeň

Náplň jednotlivých misí se pravidelně obměňuje, a tak by se nemělo stát, že v rámci jednoho případu pojedete stále stejné závody dokola. Hned v prvním případě budete honit auto, které se po silnicích řítí zběsilou rychlostí. Vašim úkolem bude dané vozidlo dojet a nějakým povedeným smykem či naražením na mantinel auto zastavit na určitou dobu, čímž pachatele zatknete. Dalšími činnostmi pak bude ilegální závod, kterého se budete také účastnit, nebo budete mít za úkol zločince sledovat a nevyvolat podezření. Posledními možnostmi pak bude destrukce vybraného auta nebo určený počet skoků na rampách, které budete muset realizovat v šibeničním čase.

Zpočátku vám úkoly přijdou velmi lehké, nepříliš logické a celkově nezábavné. Nicméně postupem času se jednotlivé honičky stávají zajímavější, vaše auta rychlejší a s těmito faktory úměrně stoupá i zábavnost případů. Začínáte s Mercedesy, dostanete se i ke klasickému policejnímu autu, stejně tak jako ke značce BMW. Později si zajezdíte ale i s kousky jako Porsche, či jinými závodními auty. Výčet značek je bohužel pouze relativní (podle tvarů vozů to lehce poznáte), protože hra nemá licencovanou žádnou pravou značku. Na druhou stranu se automobily v mnoha ohledech povedly více než v titulech, kde jsou licencované, takže v tomto směru nemíníme tvůrcům nic vyčítat. Jako bonus si pak autoři připravili i jízdu s obrněným transportérem nebo závodní formulí.

V arkádovosti je síla

Alarm for Cobra 11 si nehraje na žádný realistický simulátor. V nastavení sice naleznete položku, ve které si můžete nastavit zapnutí větší míry arkádovosti, podpory brzd a podobně, ale dopad na samotnou hru to má zcela minimální. Auto vás poslouchá velmi přesně, smyku v zatáčce se dočkáte málokdy a celkově se hra více blíží titulům jako Burnout než Colin McRae Rally. Tato jednoduchost ovládání však rozhodně neznamená, že samotné závody jsou jednoduché. Právě naopak. I na nejlehčí obtížnost nebude úspěšnost vašich zákroků stoprocentní. Vaši soupeři totiž jedou velmi dobře a hlavně je na trati vždy nějaká velmi obtížná část, ve které buď lehce protivníka ztratíte, nebo spadnete při skoku do míst, odkud se dostanete jen velmi těžko.

Jiná situace nastává, jakmile se vznesete, po nájezdu na skokánek či nárazu do civilního vozidla, do vzduchu. Tam se auto dostane do zběsilých vývrtek a kotrmelců a nenarazíte ani na náznak nějaké reálné bouračky. Ne že bychom viděli nájezdy na rampy a srážky v dvousetkilometrové rychlosti na dálnici každý den, nicméně nějakou představu si dokážeme udělat. Kdo by se tak chtěl kochat propracovanými srážkami, ať zavítá na jinou dálnici než na tu v Crash Time. Nám ostatním vystačí nějaké to odlétnutí neurčité části automobilu.

Stejně jako u ostatních automobilů, i vy můžete z vašeho vozidla udělat hromadu šrotu sotva se držící na kolech. Ve spoustě misí ale bude jako sekundární (ale povinný) úkol udržet vášně na uzdě a své auto rozbít jen do určité hranice poškození zobrazené v procentech. A věřte, že i s tím budete mít občas problémy.

Krásy německých dálnic

Graficky je na tom hra lépe než v jiných aspektech hry. Budete se projíždět ulicemi města, po různých převaděčích, nadjezdech, tunelech, úsecích dálnice, volnou přírodou, lesem ale i polními cestami. Variabilita prostředí je veliká a pokud jeden závod jedete na dálnici, můžete si být jistí, že příští pojedete v úzkých uličkách středu města.

Trošku mi scházela možnost volné jízdy po městě, kdy byste na určitém místě mohli začít příběhovou misi a nebo se jen volně projíždět městem a chytat třeba nějaké menší zločince. Takto ve vás totiž hra později nenavozuje ani tak pocit, že opravdu hrajete za dálniční policii, jako spíše, že jezdíte undergroundové závody. A právě policejní činnost je v této hře originálním prvkem, kterého se autoři neměli tak bezmyšlenkovitě zbavovat.

Okolní prostředí je slušně vykresleno a i když se občas podíváte skrz stěnu a některé pixely se prolnou, jedná se o dobře odvedenou práci, především pak na modelech vašich vozidel. Horší je to už s průjezdem vysokým obilím, kde vaše auto nepěkně plave. Pohled na vybuchující auto pak také nepatří ke špičce a lepší efekty jsme viděli již ve druhém díle Colin McRae Rally. Na druhou stranu má hra výhodu v nízké HW náročnosti na váš počítač.

Alarm for Cobra 11: Crash Time jsou jednoduché arkádové poježdění bez vyššího cíle. Pokud se nenecháte odradit pomalejším rozjezdem, hra se vám odmění několika hodinami solidní zábavy plné dálničních střetů ve vysoké rychlosti a pohodové jízdy rozsáhlým a různorodým prostředím. Co jiného si na pozdní víkendové večery přát?

Alarm for Cobra 11: Crash Time
Windows PC
Xbox Xbox 360

Verdikt

Arkádové, zábavné, nedotažené, občas frustrující, rychlé, budgetové a destruktivní. Dejte tato přídavná jméno do sebe a máte hrubý obrázek o celé hře.

Co se nám líbí a nelíbí?

Slušná hratelnost na několik hodin, obtížnost, cena, která by neměla přesáhnout 500 Kč, slušné modely aut, různorodá činnost (i když na stejném principu) a zajímavé prostředí
Nedotažená hratelnost, absence celistvého příběhu, z čehož vyplývá málo motivace ke hraní, není rozdíl v tom jaké auto řídíte, poškození nemá vliv na řízení, poněkud pochybná AI soupeřů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama