2006 FIFA World Cup Germany Recenze 2006 FIFA World Cup Germany

2006 FIFA World Cup Germany

taltos

taltos

11. 5. 2006 22:52 4
Reklama

Minulý rok jsme si mohli v kůži některých z týmů vyzkoušet Ligu Mistrů, letos EA také nenechává nic náhodě a jen pár měsíců po vydání nejnovějšího dílu FIFA vypouští na trávník další ze svých virtuálních fotbalů. Tentokrát se terčem jejich zájmu stala největší fotbalová událost a tou je samozřejmě mistrovství světa. K naší radosti se letos podívají na turnaj i čeští reprezentanti a proto se ke hře obracíme ještě před jeho začátkem. Chcete se probít na samotný vrchol světa právě s českým týmem? Nyní máte šanci.

Neměnný styl

Probírat konkurenční souboj dvou nejlepších fotbalových simulací je zcela zbytečné. Někdo si prostě radši jednoduše začutá a nasází pár krásných, i když někdy nereálných gólů (FIFA http://www.hrej.cz/serie/56-fifa/) a jiný se bude raději pět minut potit, aby se vůbec dostal přes půlku, za což mu bude odměnou opravdu vyšperkované taktické možnosti (PES http://www.hrej.cz/serie/170-pro-evolution-soccer/). Každý hráč má prostě svou oblíbenou sérii a my můžeme být jen rádi, že alespoň v jednom sportu má herní gigant EA Sports konkurenci. FIFA World Cup 2006 se rozhodně o žádnou revoluci nepokouší a drží se zajetých systémů z nejnovějšího dílu. Hra je tedy opět poměrně rychlá, míč se po trávníku kutálí až podivně svižně a hráči běhají jako křepelky. Každý, kdo hrál libovolnou FIFU, si na tyto vlastnosti v mžiku zvykne a ostatní hráči si s ovládáním poradí po pár odehraných zápasech. Základní obtížnosti jsou čtyři a po otevření si můžete zahrát i na opravdu drsnou úroveň „Perfect“. Každý si tedy jistě vybere.

Ovládání matkou jednoduchosti

Ovládání je opravdu lehké a po dvou zápasech budete přihrávky rozsévat automaticky. Nabídka pohybů obsahuje běh, sprint, obranu tělem, skluz a samozřejmě klasickou přihrávku a střelu. Z pokročilejších možností jmenujme přihrávku vzduchem (u které je poměrně těžko odhadnutelná síla), kličky s balónem „à la Ronaldinho“ a skvěle zpracovaná přihrávka do volného prostoru. V ní se skrývá netušená síla a jakmile se jí naučíte dobře používat, góly budete z rychlých breaků dávat jeden za druhým. Oproti minulým dílům nám připadá o něco lehčí obrat soupeře o balón (samozřejmě záleží na obtížnosti), ale příliš nám nesedlo obcházení jeden na jednoho. Pokud se totiž s balónem přiblížíte k protihráči, většinou vám žádná klička nepomůže a musíte s balónem okamžitě z nohy. To příliš věrohodně nezapůsobí a opravdu mi chyběl ten pocit po dobré kličce a samostatném zakončení do horního růžku. Proto: Týmovou hrou kupředu, což však také rozhodně není na škodu a podaří se vám jistě nějaké hezké kombinace.

Na stadiónu

Po zahájení libovolného utkání okamžitě uvidíte jednu z nejsilnějších stránek hry. Povzbuzující fanoušci, impozantní hudba s bubny a průlet kamerou vám rozproudí krev. Atmosféra velkého šampionátu číší z každého detailu, hra vás pohltí a budete si každou přihrávku a střelu skvěle užívat. Občas se velice hlučně ozvou fanoušci a ať už povzbuzují vás nebo protivníky, lehkému mrazení na zádech se neubráníte.

Dalším nesporným kladem jsou kompletně licencované týmy i se sestavami, což je již klasickým zaměřením EA, za což jim můžeme jen děkovat. Samozřejmě nechybí třicet dva týmů, které si v reálné kvalifikaci zajistili postup na finálový šampionát. Pokud by vám však bylo více libo jiného týmu, není problém si vybrat z nabídky devadesáti pěti zemí a svého favorita protlačit na turnaj skrz kvalifikaci. Potěší i možnost zahrát si až rovnou finálové skupiny a kvalifikaci se zcela vyhnout. Po otevření můžete hrát do zblbnutí například i samotné finále a vyhrát tak pokaždé s jiným týmem. Nechybí ani licencované stadióny podle skutečné předlohy.

Samotná hra je dobře vyvážená a po několika zápasech si přijdete na všechny fotbalové možnosti. Budete často rozehrávat rohy, přímé kopy a vůbec se dostávat do blízkosti brány a vytvářet si šance různými kombinacemi. Občas bude účinnou zbraní centr do středu hřiště, jindy zase rychlá narážečka nebo míč do volného prostoru. Někdy výsledný počet střel připomínal spíše zápas v hokeji, což však nic neměnní na zábavnosti akčního pojetí tohoto fotbalu. Poněkud sporně vyznívají penalty a to především jejich kopání, v kterém se zvláštně určuje síla i směr vašeho kopu.

Další možnosti

Kromě hlavního mistrovství si můžete zahrát přátelské utkání nebo se jen trénovat v zápase bez časomíry a jiných ukazatelů. Nechybí i klasický multiplayer a také zajímavý mód, v kterém rozhodujete již rozehraná utkání (Global Challenge). Jste například vhozeni do zápasu v druhém poločase, v kterém váš (třeba ještě papírově slabší) tým prohrává o branku. Vaším úkolem je tento stav obrátit a utkání vyhrát. Pokud tak učiníte v prodloužení, dostanete ještě bonusové body navíc. Ty dostáváte za dobrý výkon na hřišti, ale především za extra úkoly typu: vstřel tři góly, neinkasuj žádnou branku, žlutou kartu a podobně. Body poté slouží k nakupování nových dresů, balónů, kopaček, ale především skupování legendárních hráčů, jako Eric Cantona nebo Ronald Koeman. Jako další motivace slouží zajímavé módy. Jedná se například o extra rychlou hru, přidání neviditelných stěn místo autů, zpomalená hra nebo absence jakýchkoliv faulů. Všechny tyto speciality můžete vyzkoušet pouze v přátelských utkání a přináší příjemné osvěžení a delší zábavu.

Technické zpracování a závěr

Engine FIFA World Cup 2006 je prakticky totožný s posledním ročníkem fotbalu od EA. Tudíž se žádná grafická revoluce nekoná, pohled kamery je příjemně oddálen a hra je tím pádem velice přehledná. Detaily hráčů jsou na špičkové úrovni a v animacích jasně rozpoznáte většinu slavných tváří. Pár nových pohybů dostali do vínku snad jen brankáři, jejichž zákroky nyní vypadají ještě o něco věrohodněji. Pohyby samotných hráčů jsou plynulé, zpracování balónu vypadá opravdu dobře a občas se podaří takové parádičky jako patička do brejku nebo přesná střela přímo ze vzduchu. Komentátor je průměrem a z počátku mě příjemně překvapoval přesností své debaty se společníkem. Později jsem však zjistil, že se až příliš často opakuje, což již tolik věrohodně nezní. Hudba, hrající pouze v menu je jasným nadprůměrem a setkáte se se známými jmény jako Polinesia, Mattafix nebo Swami. Osobně bych uvítal něco tvrdšího, ale jelikož při zápase vám nikdo hudbu nenutí, je vše v pořádku.

FIFA World Cup 2006 je možná překvapivě dobrou hrou, na které je vidět pořádný kus práce. Nespornými klady je skvělá atmosféra šampionátu, kompletní licence, spousta možností i mimo hřiště, ale především svižný a zábavný fotbal, který je vypilován téměř k dokonalosti. Samozřejmě se najdou tací, kteří budou arkádové pojetí odsuzovat a ani my se nemůžeme EA vrhnout do náruče, jakou že nám to udělali skvělou hru. Podobný titul tu totiž již letos byl a největší rozdíl je právě v jejím námětu. Navíc se nám občas nezdála umělá inteligence protihráčů, kteří jasné akce řešili zbytečně složitě nebo neřešili vůbec. Odhad vašich svěřenců také bohužel občas zazlobí a tudíž se nevyhnete ztrátám míčů bez vašeho zavinění. Pokud nevlastníte nejnovější FIFU, koupě se vám jistě vyplatí. V opačném případě si to velice dobře rozmyslete.

2006 FIFA World Cup Germany
Windows PC
Nintendo GameBoy Advance
Xbox Xbox
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
Nintendo DS
Nintendo GameCube GameCube

Verdikt

Pro fotbalové fanoušky, kteří nevlastní nejnovější FIFU 2006 a rádi si užijí svižný fotbal je tato hra jasnou volbou a k hodnocení si mohou přičíst jeden bodík. Pro ostatní hráče, kteří doma vlastní hned několik dílů ze série je již rozhodnutí rozhodně těžší a nad koupí se musí dobře rozmyslet. To však ani v nejmenším nemění fakt, že je FIFA World Cup 2006 velice povedenou hru.

Co se nám líbí a nelíbí?

Kompletní licence, atmosféra, svižný fotbal, herní možnosti a přívětivá interface, mimoherní možnosti.
Stále méně fotbalová než PES, letos jsme již jednu FIFU měli, občas pochybná AI a nezměněný engine.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama