Mockba to Berlin Recenze Mockba To Berlin

Mockba To Berlin

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

4. 4. 2006 22:35
Reklama

Hoši z Digital Jesters jedou na 110 procent a tak vydávají jednu válečnou strategii za druhou. Naposledy jsme tu měli 1944: Bitva v Ardenách, které jsme udělili dobrých 7/10. Předtím to byly ještě tituly D-Day a Desert Rats vs. Afrika Korps. Všechny hry jedou na stejném enginu, mají shodné herní vlastnosti a jen minimum inovací. Mockba To Berlin měla přijít s překopanou umělou inteligencí a s mnohem většími herními mapami. Zda-li se nejednalo pouze o propagační hype sliby vám povíme v této recenzi!

Hratelnost: (Ne) vše při starém

Jestliže jste hráli některý z předchozích dílů, ihned se vám dostane ovládání pod kůži. Žádné novinky totiž tvůrci nepřinesli a tak nám nezbývá nic jiného, než hrát stále jedno a to samé pouze v jiném prostředí. Ke slovu se tak hlásí typické RTS úkoly jako obrana důležitých míst, dobývat strategická území, udržet na určitou dobu průběh boje ve svůj prospěch, než dorazí spása v podobě posil. Výjimkou nejsou ani některé mise omezené časovým limitem. Občas se objeví i vedlejší úkoly. Jde o sbírání vlajek vlastními jednotkami na nebezpečném místě. Proto se povětšinou stává s klidného postupu brutální bitka. Zvláště zákeřní plamenometníci schování v domech jsou velice vtipní. Pokud při tom všem plníte hlavní úkol a herní mapa patří k těm rozlehlejším, věřte, že si užijete hodně legrace. Hratelnost jako taková je na dobré úrovni, ovšem hrst inovací by opravdu neuškodila.

Proklamovaná vylepšená umělá inteligence na mě zrovna dvakrát dobrý dojem neudělala. Tedy ne, že by byla nějak špatná, ovšem nefunguje tak jak by měla. Předešlé díly měly tu chybu, že pěchotní jednotky vybavené lehkými zbraněmi se pokoušely zničit tanky a jimi podobná vozidla. A všichni ví, že pistole či puška nemá proti obrovskému obrněnci žádnou šanci. Právě díky tomuto se „digitální šašci“ rozhodli prohrabat veškeré AI skripty. Výsledkem je možnost ústupu pěších jednotek díky monitorování speciálním skriptem. Bohužel, leckdy se mi stávalo, že i když proti mým vojákům stála pětice tanků, stále do nich šili jak o život, ústup se nekonal a já už mohl kopat hrobečky a připravovat hromadné pohřby.

Na druhou stranu, někdy mě reakce skutečně překvapily. Při útoku sovětů na okupovaném německém území si to moje jednotky šinuly skrze cesty a lesy pokryté chladným sněhem k nepříteli. Když se nečekaně objevila skupinka německých tanků a strhl se boj, pěší jednotky se vytratily do bezpečí. V této chvíli jste skutečně rádi, že je skript obsažen, protože mnohdy je situace poměrně kritická a každý přeživší se hodí. Především při různé taktice, ve které budete využívat obkličování jsou jednotky setsakramentsky důležité. Válka na východní frontě byla zkrátka jiná, než v ostatních.

Ze zničeného Ruska k branám Berlína

Horké písky v Desert Rats vs. Afrika Korps, zkrvavenou slanou vodu v D-Day a mrazivé počasí v Bitvě v Ardenách tentokrát vystřídaly tundry a zničená města Ruska. Během trojice kampaní a rovných 20 misí se se svými jednotkami probojujete přes obléhaný Stalingrad, podniknete útok na Moskvu, přeženete se přes Sebastopol a účastníte se operace Citadelle a na závěr se zmocníte samotného Berlína! Mapy jsou poměrně dobře designově provedené. Města plná rozbořených domů, prachu, špíny a kouře či zasněžené lesy. To vše slibuje jistý kousek zábavy při hraní a hlavně jinou taktiku. Přeci jen, v lese se bojuje jinak, než mezi městskými troskami. Jenže, tak nějak tvůrci zapomínají, že stejný herní princip hráče omrzí, pokud mu výrobce nabídne to samé pouze v jiném balení. Z této chyby se zkrátka tvůrci stále neponaučili, což je dost škoda a hra tak postupem čase ztrácí na své atraktivitě.

Ty máš pušku, já kulomet, zničíme ten minomet!

Aneb, i s malým kašpárkem se dá zahrát velké divadlo. A tak se nebojte vyslat kulometčíky zničit minometné hnízdo. I když to zní jako solidní plán k jejich sebevraždě, ve výsledku se jedná o husarský kousek. Někdy i zábavnou kulišárnu. V boji se vám dostane pod velení rovných 80 druhů jednotek. Včetně pozemních a leteckých. Opět je zde možnost nechat sednou pěší jednotky do dopravních prostředků a tím si vylepšit dané vozidlo. I ve čtvrtém díle se mi osvědčilo oblíbené řešení 3v1, které sem popisoval v recenzi na minulý díl. Co by však bylo za pokračování, kdyby kromě nových kampaní nepřineslo nic nového. Naleznete zde 15 unikátních bojových jednotek, které se objevily pouze v bojích na východní frontě. Těšit se můžete na několik druhů tanků (k dispozici jsou Elephant, T34, KV1, IS2, Hetzer) či proti tanková letadla (kvalitou prověřený IL2 Sturmovik). Nechybí ani průzkumníci, pěšáci vybaveni samopaly, puškami, pancéřovými pěstmi apod.

Stále stejná grafika a nové mapy v multiplayeru

Ani tentokrát se grafický kabátek nijak nezměnil. Stále je používán zajetý engine už od prvního dílu a stále se jedná o jasný průměr. Na jednu stranu je příjemné, že hru spustíte i na starších a ne tolik výkonných sestavách, jenže nyní žijeme v době, kdy většina lidí kouká spíše na grafickou stránku hry, takže nějaké vylepšení by neuškodilo. Pořád se objevují chyby s prolínáním jednotek Snad tvůrci přijdou s dalším pokračováním na novém enginu, který zase celkovou hru posune o notný kousek výše.

Novinek v multiplayeru se dočkáte po málu. Ty se totiž týkají pouze desítky nových map, jinak vše zůstalo při starém. Opět je na výběr deathmatch, capture the flag či dobytí, známé z předchozího dílu. Nic víc, nic míň. Zamrzí absence skirmishe, který by herní dobu natáhl o nějaké ty hodiny navíc. Hra se u nás prodává za budgetových 299,- Kč, přičemž potěší i česká lokalizace v době titulků a textů. Překlad je na dobré úrovni, žádné chyby jsem nespatřil a proto nedělá.

Mockba to Berlin
Windows PC

Verdikt

Mockba to Berlin nepřináší v RTS žánru nic nového, drží se zajetých kolejí celé série avšak stále přináší nenáročnou zábavu pro volné večerní chvíle. Pokud nejste zrovna s přítelkyní, či nemáte náladu koukat na „kvalitní“ zábavu na Nově, hru si užijete. Pro milovníky druhé světové války to platí dvojnásob.

Co se nám líbí a nelíbí?

Stále se jedná o nadprůměrnou herní zábavu, bitvy v atraktivních prostředích, velký počet jednotek, vylepšená AI, historická encyklopedie, cena a česká lokalizace
Průměrné grafické zpracování, pořád se jedná o jedno a to samé, jen v jiném prostředí. Koncept hry tak zůstal nezměněn. Chybky v grafice.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama