Worms Rumble Recenze Worms Rumble

Worms Rumble

Radek Raudenský

Radek Raudenský

18. 12. 2020 10:35 2

Hele, já vážně nevím, jak se do téhle recenze pustit. Vážně ne. Vždycky, když jsem se chtěl vrhnout do psaní prvních řádků, musel jsem celý Word vypnout a nové červíky si zapnout znovu. Protože vlastně nevím, jaké z nich mám dojmy. Asi bych je dokázal říct nějakému kamarádovi, ale napsat do recenze? Já fakt nevím. Ale víte vy co? Už jsem jednu ne úplně normální recenzi napsal. Tak to uděláme takhle. Neberme to jako recenzi. Pojďme si prostě popovídat.

Reklama

ZAČÁTKY

Když jsem poprvé viděl nově oznámené Worms Rumble, hned jsem si vybavil ty klasické „wormsíky“. Žížaly tělové barvy, které se pohybují strašným způsobem po různorodém terénu. Žížaly mají různé zbraně a po jednotlivých kolech je úkol jasný – zabít nepřítele. Jasně, asi tou největší bombou bylo to, že se dala celá mapa zničit. A taky házet „božské“ granáty, který udělaly obří výbuch. Stejně jako detonující ovce. Jenže tohle bylo před kolika lety? Patnácti? Dvaceti? Co já vím.

Cože? Jak jako battle royale?  Jste normální? Už i Worms?

A může to dneska fungovat? No jasně, asi nemůže. Stačil jenom pouhý popis videa a zježily se mi chlupy i v nose. 2,5D grafika, souboje v reálném čase A BATTLE ROYALE. Cože? Jak jako battle royale?  Jste normální? Už i Worms? Jenže přece jen mě k tomu něco táhlo. Vlastně nevím co, ale prostě jsem musel vidět každý další trailer a hra mě zajímala čím dál víc. Ale proč? Kdo ví. No a nakonec jsem do ruky dostal klíč a… pořád nevím, co vám mám říct.

LOVE-HATE

Jen co jsem hru nainstaloval a zapnul, měl jsem chuť jí zase vypnout a odinstalovat. Hlavní menu je totiž to nejgeneričtější, co jsem snad v životě viděl. Když si zahrajete pár F2P her jak na mobilu, tak na počítači, všude vidíte nějaký vzor. A tohle byl prostě přesně ten vzor. Úkoly, výběr režimů, obří tlačítko na spuštění zápasu a nahoře výběr oblečení. Jo, oblečení.

 

 

Podívejte, nebudu vám nic tajit. Tohle prostě nejsou Worms. Vážně ne. Co já vím, proč to ve studiu Team 17 udělali, prostě jim asi docházely peníze. Zkrátka vzali svojí oblíbenou, ale už zašlou sérii a zkusili z toho něco vytřískat. Kromě toho, že jsou Worms Rumble placení, najdeme tady i oblečky. Celotělové skiny nebo čepice, něco na obličej a barvu těla. A samozřejmě skiny na zbraně, protože „bez vohnivý brokovnice by to nebylo vono“.

Jenže víte, co je nejhorší? Já jsem se v těch oblečcích i po několika hodinách nadšeně hrabal. Vážně jsem si zkoušel, jak červům sluší snapback a jestli si mám zahrát na mladou Miley Cyrus nebo spíš vypadat drsně jako Rock. Naštěstí tyhle doplňky zatím nejsou placené, ale stejně jako v dalších podobných hrách už jenom čekám na oznámení toho světoborného battle passu. Nahrávají tomu i úkoly – zabij 20 nepřátel ovcí, odstřel 5 červů brokovnicí nebo odlétej 150 kilometrů jetpackem. Jenže to jsme se zatím nedostali do hry, vážení.

RELATIONSHIP

Jak už jsem nastínil, nejsou to klasičtí wormsíci. Je to akční střílečková… nevím, asi skákačka? Klasickým žánrem to nejde dobře popsat. Prostě se objevíte na dvourozměrné mapě, máte zbraň a musíte po všech střílet. Všechno je netradičně real-time, docela frenetické, hledáte zbraně v bednách a alespoň výběr je dost podobný tomu ze starých dobrých Worms. Nechybí ani ten božský granát nebo ovčí raketomet. A to je asi tak jediná věc, co má Rumble společného s ostatními Worms. Dál už můžete uskakovat kotoulem a zdrhat před nepřítelem. A to je špatně, že? Nebo vlastně není, ale mělo by být.

Ono se to totiž nehraje vůbec špatně. Je to plynulé, rychlé, akční, občas se i zapotíte.

Tahle hra rozhodně není na hodinové hraní. Já jsem Rumble vždy zapínal tak na 20 minut a zase rychle pryč. Jenže mě to bavilo. Když jsem prostě chtěl něco na chvíli zapnout, Rumble bylo první volbou. A já reálně nevím, jestli to bylo kvůli recenzi, nebo protože jsem prostě chtěl. Měl jsem občas chuť dát si deathmatch a někdy i ten promovaný battle royale. No jo vlastně, battle royale! Inu klid, prostě jde o to, že musí buď skupina nebo jednotlivec zůstat jako poslední a mapa se zmenšuje. Nic víc, nic míň. Battle royale je prostě jen moderní pojmenování, ve hře se režim jmenuje Last Worm nebo Squad Standing. No ale zpátky k hratelnosti. Ono se to totiž nehraje vůbec špatně. Je to plynulé, rychlé, akční, občas se i zapotíte abyste nepřátelského červa konečně zabili a celkově mi Rumble přišlo jako něco, co jsem vážně dlouho nehrál. Fakt jsem se bavil. Ale měl jsem z té zábavy takový špatný pocit.

Worms Rumble
i Zdroj: Hrej.cz

Nalijme si čistého vína. Po asi 5 hodinách hraní mě začínal dobíhat pocit, že už to není ono. Že už mě to tolik nebaví a stačilo by to. Uvědomil jsem si třeba, že tomu všemu chybí zničitelné prostředí. Alfa a omega starých Worms. Proč tu nemůžu rozstřílet půlku mapy? Když jsem pak při utíkání před sebevražednou ovcí takhle rozmýšlel, uvědomil jsem si, že přišla ještě jedna novinka - Lab. Speciální režim, který se každý týden mění. Já do recenze stihl jen jeden, a to Pistol Rumble kdy pistole zabíjela na jednu ránu. A mě to zase vážně bavilo. Ale ten pocit „už toho bylo dost“ stejně úplně neodešel. Ono…

NESTAČÍ TO

Prostě to nestačí. Problém číslo jedna – hráče Rumble zřejmě neoslovil. Na SteamCharts má v době psaní těchto slov asi 270 aktivních hráčů, peak je 650. To je na multiplayerovou hru žalostně málo. Problém číslo dva – i když jsem vám tady popsal svůj intimní love-hate vztah, premisa je jasná. Kdybych Rumble nedostal zadarmo, tak si je v žádném případě nekoupím. Ta hra není špatná. Bugy nejsou, hratelnost je zábavná, ale koncept samotný je prostě uchopený za špatný konec. Nebo spíš obsah? Tři režimy jsou málo, což platí i pro mapy. Klasický styl Worms Rumble skoro vůbec nevyužívá a kdyby se místo červů mydlili švábi nebo trpaslíci, nic byste nepoznali. Ano, to samé si říkáme u Assassin’s Creed, že už to dávno není „ten“ Assassin’s ale nějaké generické RPG. Ale stejně jako tady to není nutně špatně. Jenže Asassin’s Creed pořád bobtná, zatímco tady ten obsah chybí. Kdybychom mluvili o hře zdarma, asi se není o čem bavit, ale chtít za to víc než tři kila? No pro mě určitě ne, díky.

Dobře, měli bychom najet zase na vážnější, nebo spíše serióznější notu. Pokud z předchozích řádků nejste o moc moudřejší, rád vám to shrnu. Worms Rumble mě pár hodin skutečně bavilo, ale chybí mu bohatší obsah. Po pár hodinách vám projekt studia Team 17 už nedokáže ukázat nic nového a Rumble bohužel nelze hrát stále dokola. Pokus naroubovat na starou sérii nové mechanismy by mohl fungovat, ale rozhodně by si hra zasloužila více péče. I když dávám posledním Worms celkem slušné skóre, nemohu koupi doporučit. Jak říkám, prostě jde o love-hate relationship.

Worms Rumble
PlayStation PlayStation 5
Windows PC
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Worms Rumble je po prvních pár seznamovacích hodin velmi povedené. Hratelnost akční, plynulá a zábavná. Potom ale zjistíte, že hře bolestivě chybí obsah i citelnější odkaz starších dílů. A to červům nakonec úplně podkopává... nohy?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama