We Love Katamari Recenze We Love Katamari

We Love Katamari

Jiří Pavlovský

Jiří Pavlovský

14. 1. 2006 23:41 2
Reklama

„Mám takový nápad na hru.“ „Sem s tím! Náš poslední hit ´Extra-Over-Killer-Mega-Massacre´ už pomalu začíná klesat na žebříčcích prodejnosti. Potřebujeme rychle něco nového, nějakou čerstvou krev.“ „Myslím, že mám nápad přesně pro vás. Představte si to… hlavní hrdina bude před sebou tlačit kouli-„ „Kouli?“ „Ano, kouli. A na tu se bud lepit-“ „Moment. Co mi to tu nabízíte? Tlačí před sebou kouli? To má být simulátor hovnivála?“ „Ne, kdepak. Bude tlačit kouli a na tu se budou lepit různé věci. Nejdřív malinké a pak, jak ta koule bude větší a větší, tak se na ní budou lepit i větší předměty – jako třeba slepice, lidi, stany, trámy, domy, motorky, duha, mraky, ostrovy, planety…“ „Co je to za pitomost? Jste na drogách?“ „To není pitomost, vážně. Koukněte, tady mám návrhy, jak by to mělo vypadat…“ „No, tak teď je mi to jasné. To je skrytá kamera, co? Hehe, ale mě nenachytáte – je mi jasné, že tohle nemůžete myslet vážně. Koukněte na toho hrdinu – kdo by chtěl hrát za něco, co má místo hlavy váleček na nudle? Copak jste nečetl poslední průzkumy? Hrdina musí být buď drsňák s cynickými hláškami, nebo pěkně vyvinutá kozatka. To přitahuje mladé lidi. Nikdo přece nebude hrát za zeleného pidižvíka, který před sebou kutálí svoje koule. Jako vtip je to ale dobrý… to zase jo. Tak kde máte schovanou tu kameru?“ „Nikde… já to myslel vážně…“ „Vážně? V tom případě se seberte a zmizte zpátky do blázince, odkud jste utekl a neotravujte slušný vydavatele. Tady máte váš skicák… moment… hele, tady máte nakreslenou nahou babu… a docela pěknou… Víte co, je vidět, že máte přece jen talent – jestli chcete, vezmu vás do týmu a můžete dělat na Extra-Over-Killer-Mega-Massacre 2: Total Anihilation. Berete? „Já ale… ale jo, beru.“ „No vidíte, že jste dostal rozum.“

Pojďme si válet koule

Ano, tak by to asi vypadalo, kdyby někdo s nápadem na Katamari Damacy přišel za americkým producentem. Naštěstí se tenhle nápad zjevil v Japonsku, kde vznikají ty nejpodivnější a nejgeniálnější hry na světě. Kde můžete během bojového RPG řešit filozofické otázky lidské existence, kde se do monumentálních eposů cpe infantilní humor… a kde si člověk může klidně před sebou valit svou kuličku alias katamari. To, že We Love Katamari není normální hra, zjistíte hned na začátku. Můžu vás ujistit, že něco tak zvráceně kýčovitého jako je úvodní intro, si můžou pamatovat jen lidé, co zažili skupinu Kroky Františka Janečka. Za doprovodu veselé hudby tančí na obrazovce pandové, bojoví roboti a další havěť. Následuje do růžové barvy laděné převyprávěná zápletka, která spočívá v tom, že král jisté planety v opilosti omylem zničil většinu hvězd a musel je nějak nahradit - a proto potřeboval udělat velké koule z předmětů denní spotřeby. A že se díky tomu koulení (a své sexy bradě) stal hvězdou a lidé z celého vesmíru se dožadovali dalšího koulení a tak musel vzniknout druhý díl. Z čehož jednak zjistíte, že We Love Katamari je pokračování hry, která vyšla pouze v Japonsku… a jednak to, že lidi, kteří tuhle hru dělali, nemohli být normální.

Ale to už se blíží sama hra, ve které se chopíte koule a začnete s její pomocí luxovat všechno, co je kolem. Ze začátku jen v příbytcích, ale s dalšími levely se dostanete i do venkovních lokací a vaše katamari začnou být opravdu monumentální. Ovládání je nádherně primitivní, stačí vám jen dvě páčky a o víc se nemusíte starat. Stejně tak jednoduchý, ale děsivě chytlavý je princip celé hry – jde jen o to začít malými předměty a pak, jak vaše katamari roste, nabírat větší a větší věci. A nejen věci. Ze začátku se budete muset zvířatům a lidem vyhýbat, protože vás náraz do nich odhodí stranou a ještě z vás mohou nějaké předměty opadat… ale jen počkejte až vyrostete. To pak před vámi budou s kvičením utíkat. Ale neutečou. Pěkně se přidají k hromadám krámů, které už vaší kouli oblepili, a budou jen legračně kmitat nohama.

Grafika je všechno, jen ne realistická a chvílemi připomíná obrázky žáku první třídy. Ze začátku je to šok, všechno je hranaté a vypadá jako vystřihovánky z ABC, ale rychle si zvyknete a začne se vám líbit. Netváří se to jako realita ale má to svůj styl a jemně zvrácený půvab… a každou chvíli narazíte na něco, co vás překvapí. Třeba na kočky se šnorchlem. Mise jsou si dost podobné, většinou se jedná o to, ubalit v příslušném čase co největší katamari. Jen občas se vaše mise trochu změní… kupříkladu, když vaše katamari hoří a vy musíte oheň stále přiživovat, aby nezhasl dřív, než zapálíte vatru na vrcholu hory. Pokaždé, když splníte úspěšně nějaký úkol, získáte za odměnu další část seriálu z vládcova srdceryvného dětství… což je další úchylná záležitost. A i když úspěšně splnit úkol není zase tak těžké, tak splnit úkol tak, aby se vladař nevyjadřoval o vašem katamari se špatně skrývaným pohrdáním, není žádná legrace a trochu času to zabere.

Nebudeme si nic zastírat, We Love Katamari je ta nejpošahanější hra, kterou jste mohli hrát… a taky nejchytlavější. Zjistíte, že od ní nedokážete odejít a pořád znova a znova se snažíte uválet co největší kouli. No, člověk může mít v životě i horší cíle

We Love Katamari
PlayStation PlayStation 2

Verdikt

Originální hra, která nabízí rychlé tempo, fascinující vizuální styl a ujetý humor. Válení koulí nebylo nikdy tak zábavné.

Co se nám líbí a nelíbí?

Jednoduchá ale přesto neskutečně zábavná a chytlavá hra se stylovou a správně bizarní grafikou. Další hra, kterou můžeme Japoncům nejen závidět ale i hrát.
Snad jen to, že je to pořád o tom válení… a že hra pro dva hráče není nic moc. Jinak nemáme žádné výhrady.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama