Vybíráme nejlepší notebooky s technologiemi NVIDIA do 25 000, 40 000 a do 60 000 korun
i Zdroj: TechSpot
Článek Vybíráme nejlepší notebooky s technologiemi NVIDIA do 25 000, 40 000 a do 60 000 korun

Vybíráme nejlepší notebooky s technologiemi NVIDIA do 25 000, 40 000 a do 60 000 korun

Komerční sdělení
7. 12. 2022 18:20

Seznam kapitol

1. NOTEBOOKY DO 25 000 2. NOTEBOOKY DO 40 000 3. NOTEBOOKY DO 60 000

Vánoce jsou za rohem a ta pravá vánoční mánie se rozbíhá. Tradičně mezi nejžádanější zboží patří notebooky, které jsou potřeba při každodenní činnosti, ať už je to práce, hraní nebo studium. Právě tato doba tak nahrává pořádně obměně elektronického pomocníka, ať už vám počítač naznačil, že se brzy odporoučí do křemíkového nebe, nebo chcete obdarovat své blízké.

Reklama

Jenže kdo se má vyznat ve všech těch grafických kartách, procesorech, pamětích a dalších komponentech. Studovat jednotlivé parametry zabere hromadu času, a proto jsme se společně s partnerem NVIDIA rozhodli přinést přehledného pomocníka. V následujícím článku si tak představíme rovnou tři cenové kategorie notebooků, a to navíc rozdělených podle zaměření – vybrat by si tak měl skutečně každý!

NOTEBOOKY DO 25 000

Začneme nižší střední třídou, do které zapadají notebooky a počítače do 25 000 korun. I s takovým budgetem se najdou solidní kousky, které přesně zapadnou do vašeho potřebného zaměření a bez problému zvládnou vaše každodenní potřeby. Zaměříme se na nutné parametry i vlastnosti počítačů tak, aby se vám staly vaší pravou rukou.

PRO HRÁČE

Náruživí hráči potřebují především výkon. Pořádné komponenty, které dokážou rozjet i ty nejnovější hry, displej s dynamickou odezvou a také rychlým diskem. Všechny tyto vlastnosti dají dohromady herní mašinu, která vám přinese plynulý zážitek z her. I v této kategorii se dá skutečně kouzlit, doporučit můžeme notebook Lenovo IdeaPad Gaming 3.

Hlavním lákadlem je rozhodně bezvadná grafická karta NVIDIA GeForce 3060. Už tato cenová kategorie dokáže nabídnout karty řady 30, které kromě vysokého výkonu disponují především podporou nových technologií od NVIDIA.

Zmínit musíme samozřejmě pokročilou technologii DLSS, jenž vám díky umělé inteligenci dokáže masivně navýšit výkon ve hrách, v některých případech až o desítky procent. Skrze renderování v nižším rozlišení a následném dopočítání pixelů pomocí dedikovaných jader bude hra vypadat stejně, nebo dokonce i líp než v nativním rozlišení, a to bez žádných omezení.

NVIDIA nabízí také technologii RTX, tedy pokročilý ray-tracing, který zásadně vylepšuje osvětlení, stíny a odrazy. Hry jako Spider-Man a další pak vypadají naprosto parádně. Pro milovníky esportových titulů je k dispozici NVIDIA Reflex, zamezující nadbytečnou odezvu při hraní a zajišťuje co nejrychlejší přenos vašich reakcí do hry.

Mozkem celého počítače je pak procesor AMD Ryzen 5 5600H, který vám s maximální frekvencí 4,2 GHz zajistí dostatečný výpočetní výkon pro hraní moderních her. Notebook skrývá také 16 GB RAM, které bohatě stačí ke hraní naprosté většiny dnešních her, a také rychlý 512 GB SSD disk. Nechybí ani podsvícená klávesnice nebo pohledný 120 Hz IPS displej. 

PRO TVŮRCE

Pokud se soustředíte spíše na tvorbu obsahu nebo třeba práci s grafikou, i pro vás se zde najdou adekvátní zástupci. Opět je potřeba obsáhnout spíše vyšší řadu grafických karet, což skvěle dělá model GIGABYTE A5 K1.

Pro plynulou práci či tvorbu obsahu, ať už je to práce s videi, grafikou či modelování, jsou opět potřeba kvalitní a výkonné komponenty, zajišťující bezproblémový chod zařízení i potřebných programů. V tomto případě notebook nabídne grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX 3060,  procesor AMD Ryzen 5 5600H, 16 GB RAM a 512 GB místa na rychlém SSD. Dostatečně kvalitní přednes pak zajistí 15,6 palcový IPS displej.

Opět vám ale pomůžou technologie, které s sebou notebook, díky obsažení grafické karty od NVIDIA, přináší. Tentokrát tím myslíme především NVIDIA Studio, tedy platformu, která podporuje především umělce a profesionály v kreativních odvětvích. 

Díky ovladačům a zaměření grafické karty pro práci v programech pro kreativní práci se zásadně zrychluje celý proces tvorby, a to napříč celým odvětvím. Technologie vám napomůže v úpravě videí, tvorbě 3D modelů a renderování, úpravě fotografií či grafiky nebo streamování.

Pro streamery je navíc dostupná aplikace NVIDIA Broadcast, která opět posune vaší tvorbu na další úroveň. Díky výkonu grafických karet a pokročilé umělé inteligenci si můžete svůj stream přizpůsobit přesně podle vašich představ. NVIDIA Broadcast vás dokáže v reálném čase ořezat a udělat za vámi dynamické pozadí, které si můžete sami zvolit. Umělá inteligence navíc dokáže vyfiltrovat z vašeho mikrofonu veškeré artefakty, šum nebo třeba hluk v pozadí – diváci tak uslyší čistý zvuk a uvidí profesionální video.

PRO STUDENTY

Pokud by notebook měl sloužit především pro studium a pomoc ve škole, můžeme zamířit do méně výkonných vod, kde si komponenty také vyžádají méně energie, a tedy nám notebook vydrží i delší dobu na baterii. Tyto požadavky rozhodně splňuje notebook ASUS TUF Gaming F15, který vám zajistí dostatečně výkonné komponenty i podporu ke studiu.

Co se vnitřností týče, dostanete grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1650, procesor Intel Core i5-10300H společně s 16 GB RAM a rychlým 512 GB SSD diskem. Právě nižší řada grafické karty společně s procesorem od Intelu, který disponuje efektivními jádry, vám dopomůžou k optimalizované spotřebě energie a také dostatečnému výkonu ke studiu.

I když se tato funkce tolik neukazuje, grafické karty od NVIDIA jsou velice nápomocné i studentům. Díky optimalizaci jader uvnitř karty je její výkon užitečný třeba i k práci s programem MATLAB. 

I model GTX 1650 disponuje architekturou NVIDIA Turing, která si hravě poradí se složitými výpočty v těchto programech. Grafické karty NVIDIA jsou navíc pokročilým nástrojem pro práci s umělou inteligencí nebo tvorbu aplikací využívající sílu grafických karet, kde vám pomůže třeba platforma NVIDIA CUDA Toolkit. Ta obsahuje celou řadu užitečných nástrojů pro tvorbu náročných aplikací, k čemuž využívá také pokročilá jádra CUDA v grafických kartách NVIDIA.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama