Ultimate Spider-Man Recenze Ultimate Spider-Man

Ultimate Spider-Man

Jiří Pavlovský

Jiří Pavlovský

28. 1. 2006 23:40
Reklama

TROCHA DĚJIN NA ZAČÁTEK

A za těch padesát let toho prožil hodně. Smrt blízkých lidí, tajné války, klonovou ságu, stihl se oženit… jo, je to veterán. Což je sice fajn pro lidi, kteří vyrůstali s ním, ale problém, když se ho rozhodne číst nějaký nováček. Ten se vyděsí, když zjistí, kolik toho má Spidey na hřbetě a že aby se v něm pořádně zorientoval, musel by dát dohromady všechno, co vyšlo od roku 1962 a co je kreslené stylem, který už není moc „cool“. Proto pro tyhle cucáky začaly vycházet série Ultimate – převyprávěné a značně alternativní začátky slavných hrdinů, posazené do dnešní doby. A mezi nimi je i Ultimate Spider-Man, kterého má na svědomí mistr dialogů Brian Michael Bendis. Jeho svět je jiný, než jaký znáte (a budete znát) třeba z Comicsových legend – Peter Parker hned od začátku chodí s Mary Jane (a ta není vymetačka večírků, ale šprtka, stejně jako Peter Parker… a jeho tajnou totožnost zjistí skoro okamžitě) a Gwen Stacyová se tam jen mihne a je hned zabitá. Zrod Venoma nemá nic společného s Tajnými válkami, ale s lékem na rakovinu… a dokonce i ten pavouk, co Petra kousne, není radioaktivní, ale geneticky zmutovaný. Komiks splnil svou úlohu a nalákal mladou generaci. Byl dokonce natolik úspěšný, že se objevil dokonce na MTV v podobě animovaného seriálu… který ale zrovna dlouho nevydržel a po sezóně byl odstavený. A z tohohle světa právě přichází nová hra.

V PAVOUČÍ SÍTI

První, čím hra zaujme, je ryze komiksový styl. Podobně jako u XIII se děj dělí do okének a zvuky nejen slyšíte, ale i vidíte napsané na obrazovce. Podobně jako televizní seriál, kterým se inspirovala, i hra je dělaná v celshadingové grafice. Ta je možná už trochu okoukaná, ale na tohle skvělé sedne a dotváří atmosféru. Druhé, čím vás hra zaujme, je možnost hrát za dvě postavy. Jak za klaďáka Spider-Mana, tak za padoucha Venoma. Zatímco se Spideym budete mlátit bandity, sundávat visící lakýrníky ze střech a kočky ze stromů, tak s Venomem budete demolovat bary a žrát lidi. Ale nejdřív začnete se Spider-Manem. Pokud jste už nějakou hru s tímhle modročerveným hrdinou hráli, nebude pro vás ovládání nic nového. L2 a R2 vrháte pavučinu, na které se můžete svištět městem (ale tentokrát pouze když je nablízku nějaký barák, žádné vystřelení pavučiny do nebes, jako to bylo ve starých hrách), můžete se s její pomocí i přitahovat… ale můžete s ní zneškodnit i otravného lupiče a pověsit ho na lucernu. Je trochu zvláštní, že se z ní takový sígr hned rozmotá, normálně by měla pavučina vydržet celou hodinu… ale to byste asi měli moc lehký. Takže seperete pár mizerů a hned přijde první z hostujících hvězd – Human Torch (později dorazí i Wolverine, Rhino, Electro, Silver Sable, Carnage či Green Goblin). S tím si dáte závod ulicemi New Yorku, který, celkem nelogicky, můžete i vyhrát, přestože Human Torch letí rovně a vy se houpete na pavučinách ze strany na stranu. Ale k čertu s logikou, hlavně, že vyhrajete. V té chvíli už předáváte štafetový kolík Venomovi, který spíš než na elegantní svištění nad ulicemi sází na hrubou sílu. Dokáže se jak rvát, tak svůj symbiotický kostým používat jako bič… nebo si protivníka přitáhnout a sežrat. Jen se neošklíbejte, získává tak sílu, takže se vám trocha kanibalismu bude hodit… zvlášť, když Venomovi ta síla ustavičně ubývá. Tak, to máme první dva klady. Do třetice vás hra zaujme… no, už vlastně ničím.

PAVOUČÍ KRYPTONIT

Ano, víme, že kryptonit funguje pouze na Supermana, ale berte ten nadpis jako básnickou licenci, ano? Prostě teď budeme psát o tom, co tuhle hru táhne dolů jako vodník-kulturista. A to je monotónnost. Můžete se sice volně pohybovat městem, ale to je mnohem menší zábava a mnohem větší opruz, než byste si mysleli. Nemáte tam skoro co dělat, lidé vás ignorují, vedlejších úkolů je jen pár a pořád se opakují, prostě žádná velká zábava. A navíc jsou mise rozesety příliš daleko od sebe, takže vám přesun zabere dost času… a i když jsou dějovější, taky nejsou žádný zázrak (až na souboje s bossy, u kterých občas musíte použít mozek a vymyslet způsob, jak je bezpečně zlikvidovat). Poprvé vám to dojde ve chvíli, kdy budete hrát za Venoma. Kráčíte ulicí a proti vám vybíhají vojáci. Zmlátíte je, sežerete. Jdete dál. Další vojáci, další mlácení a žraní… a občasné hození autem. A takhle to jde dál a dál, bez nějakého zpestření, bez možnosti někam odbočit. Když to srovnáme kupříkladu s Hulkem, tak ten nabízel nejen pestřejší mise, větší destrukci (tady můžete zničit jen věci ke zničení přichystané, ostatní je tabu) – ale i větší tempo. Zelený obr se řítil městem jako vichřice, z automobilů si dělal boxerské rukavice, prostě to vůbec působilo dravě. Proti tomuhle působí Spidey unyleji než slavná pěvecká dvojice Vašek a Eva (slyšel o nich někdy někdo?) – a navíc jsou jeho souboje dost fádní a spíš než na eleganci stojí na počtu protivníků. A Venom už je vyloženě louda. I přes sympatie k Spider-Manovi a k skvělému stylu, se kterým je hra udělaná, nemůžeme zrovna hýkat nadšením. Přesto to ale není vyložený propadák a ve chvíli, kdy se už budete fest nudit, přijde nějaký nový nápad nebo zahostuje nějaká zajímavá figura z Marvelovského vesmíru. A koneckonců, kdo by aspoň na chvíli nechtěl být Spider-Manem?

Ultimate Spider-Man
PlayStation PSOne
Windows PC
Nintendo GameBoy Advance
Xbox Xbox
PlayStation PlayStation 2
Nintendo DS
Nintendo GameCube GameCube

Verdikt

Další přírůstek do rodiny her s pavoučím hrdinů, který se od svých předchozích dílů liší především vizuálním stylem a dvojicí hlavních postav. Co se týče kvality, musíte přimhouřit obě oči.

Co se nám líbí a nelíbí?

Grafika inspirovaná televizním seriálem a komiksem – a vůbec celkový, komiksu podřízený styl hry. Navíc je to první hra, která vznikal podle série Ultimate Spider-Man. A můžete hrát za Spider-Mana i Venoma.
Vizuální zpracování i komiksový styl se rychle okoukají a zbude celkem fádní hra, kterou před nudou zachraňují jen velmi průměrné nápady.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama