trials-evolution
Trials Evolution Recenze Trials: Evolution

Trials: Evolution

Jan Vondrášek

Jan Vondrášek

30. 4. 2012 22:25
Reklama

S původním Trials HD si vývojáři ze studia Red Lynx nasadili laťku pěkně vysoko. Jejich závodní akce si před třemi lety získala přízeň hráčů i kritiků a právem se řadí mezi to nejlepší na Xbox Live Arcade. Trials Evolution staví na základních principech původní hry, ale rozhodně nejde o tu samou motorkovou skákačku jako před lety.

Elastomania na druhou

Trials Evolution je pseudo 2D závodní skákačka, kde řídíte svoji motorku skrz nebezpečné a mnohdy i fyziku popírající tratě. Na první pohled se hratelnost může zdát jako jednoduchá, ale jak obtížnost stoupá, sami zjistíte, že Trials není jen o přidávání plynu a naklánění ze strany na stranu. Skoky musíte správně načasovat, musíte sledovat trať a vědět, kdy na to šlápnout a kdy naopak ubrat. Úrovně jsou rozdělené podle obtížnosti od těch nejlehčích až po ty nejpřísnější kousky a vaším cílem není nic jiného, než všechny zajet v časovém limitu bez jediné chyby. Trials je totiž nesmírně soutěživá hra. Nejenže vás škádlí neustále zobrazený počet získaných medailí, ale hra vám ještě před obličejem mává zajetými časy vašich kamarádů. Jejich vítězné průjezdy se navíc nahrávají a promítají se přímo na trati ve formě duchů. Můžete tak jen závistivě zírat, jak všechny jmenovky odsvištěly do dálky, zatímco vy se lopotíte s jakousi banální překážkou. Samozřejmě nic z toho by nefungovalo, kdyby se Trials nehrálo dobře a ono se to hraje přímo skvěle. Neustálé opakování úrovní, překonávání časů a memorování tratí, to všechno nás bavilo jen proto, že řádění s motorkou je jednoduše zábava. Trials je zkrátka chytlavý mix výzvy a vyladěné hratelnosti, od kterého se vstává jen velmi těžko.

Zkouška ohněm

Vzpomínáte si na předchozího díl? Na všechny ty neuvěřitelné horské dráhy, doplněné o ohnivé kruhy a vybuchující sudy? Tak Trials Evolution tohle všechno strčí do kapsy. Hra začne zvolna. Přesuneme se ven na prosluněnou motorkářskou dráhu, trochu si zařádíme v bahně a všechno se zdá být v pořádku. Pak ale s výkřikem: „na zteč!“ vyjdete z obojživelného transportéru přímo na pláž Omaha a nad německým bunkrem uděláte elegantní salto. Pak už jen prokličkujete mezi dělostřeleckými granáty a hurá do cíle. Další úrovně zase experimentují s kamerovými úhly a rotujícím prostředím, skoro jako když projíždíte kulisami filmu Počátek. Takže ano, mapy v Trials jsou pěkně šílené a nápadité a je zábava je projíždět. Vedle standardních úrovní hra nabízí ještě speciální kategorií obzvláště ujetých tratí, zvanou Skill Game Circus. Tady si vyzkoušíte černobílý level silně připomínající Limbo, dojde i na lyžování v blátě a jízdu se zaseklým plynovým pedálem. Tohle všechno je ale teprve špička ledovce.

Cihlu k cihle

Hra nabízí dva editory úrovní. Jeden zjednodušený, který vám umožní umisťovat do prostoru objekty a v podstatě sestavit celou trať. I naprostý začátečník si tenhle nástroj osvojí během několika minut a může tvořit svoje vlastní úrovně téměř okamžitě. Pak je tu ale editor pokročilý a tady začíná ta opravdová zábava. Tento nástroj vám mimo jiné umožňuje upravovat fyzikální zákony, umístění kamery, charakter počasí a vůbec všelijaké podnební efekty. Výsledkem je neuvěřitelně bohatá zásoba rozmanitých tratí, které vybočují nejen z toho, co připravili vývojáři, ale dokonce i z žánru samotné hry. V nabídce narazíte na 2D střílečku, pokus o FPS akci a klon populárních Angry Birds. Fantazii se v případě Trials Evolution opravdu meze nekladou a je jen ve hvězdách, s čím se hráči ještě vytasí.

Dobře promazaný stroj

Hru pohání grafický engine Unreal, který přináší celou řadu vizuálních lahůdek, ale i nedostatků. Na začátku každé úrovně se můžete pokochat nízkými detaily všech objektů, které se během loadingu nestačily úplně nahrát. Po několika vteřinách se naštěstí textury ve vysokém rozlišení objeví, a tak celý proces streamování dojem z hraní nekazí. Nakonec Trials přece není jen o grafice, ale také o plynulé akci a krátkých nahrávacích časech. Hra tyto kritéria k naší velké radosti splňuje. Framerate je stabilní, ať se děje, co se děje. Na obrazovce klidně může vybuchnout dvacet sudů, zatímco vzhůru nohama projíždíte kolotočem smrti a hra si stále udrží svých šedesát snímků za vteřinu. Nemluvě o bleskurychlém nahrávání. První loading samozřejmě chvilku zabere, ale restart pozice, ať už k nejbližšímu chekpointu, nebo na úplný start, je v podstatě okamžitý. Akci tak nic neruší a i když chybujete, v mžiku jste zpátky na trati a zkoušíte to znovu. To je také jede z důvodů, proč je těžké s Trials přestat. Dohrajte závod, stisknete jediné tlačítko a už jedete další.

Snad jediná novinka, která tak docela nezaujala, je možnost úpravy vzhledu motorky a řidiče. Za své tvrdě vydřené virtuální peníze si může kupovat nové helmy, trička, ráfky a sedadla a následně to všechno ke stroji přimontovat. Na výkon nebo ovládání motorky to přirozeně nemá vliv, a tak má úprava vzhledu smysl jedině v případě, že se chcete odlišit v multiplayeru. Hru pro více hráčů si můžete pustit buď lokálně za pomocí dvou a více ovladačů, anebo klasicky online. Režim Trials svým zpracováním připomíná singleplayerovou kampaň. Projíždíte úrovněmi a spolu s vámi putují duchové spoluhráčů. Jediný rozdíl je, že se to všechno děje v reálném čase, nezávodíte proti předem nahrané stopě. V módu superkros, který mimochodem silně připomíná stařičký Excite Bike, hráči naopak jedou vedle sebe, každý ve svém pruhu a spíš než o překonávání překážek jde o závodění a načasování skoků. Upřímně řečeno Trials Evolution klidně mohlo být tou samou hrou jako posledně, doplněnou o nové tratě a motorky. Ovšem vývojáři ze studia Red Lynx namísto toho servírují vynikající mix obtížnosti a vyladěné hratelnosti, který svého předchůdce překonává snad ve všech směrech. Trials Evolution je dost možná tou nejchytlavější hrou současnosti.

Trials Evolution
Xbox Xbox 360

Verdikt

Trials Evolution přináší tu samou chytlavou hratelnost jako posledně, ovšem do mixu teď přibyly ještě šílenější tratě a především uživateli tvořený obsah.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama