Trackmania Sunrise eXtreme Recenze Trackmania Sunrise eXtreme

Trackmania Sunrise eXtreme

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

3. 5. 2006 22:37
Reklama

Arkádové závody Trackmania se zapsaly do hlav a srdcí hned několika tisícům hráčů. Přeci jen se jednalo o jakési nové Stunts a s editorem tratí si vyhrál opravdu každý. Když asi po roce a půl přišel na světlo světa druhý díl, měla řada fanoušků radost. Nová grafika, nové možnosti, nová auta a vůbec ještě rychlejší a zábavnější závody. I toto tvůrcům nestačilo a tak plánují vydat hru s přídavkem Original, který převede první díl do nového grafického kabátku. A aby toho nebylo málo, před nedávnou dobou vypustili volně šířitelné multiplayerové závody s názvem Trackmania Nations. Trackmania Sunrise: eXtreme (dále jen TSE) je také na internetu volně ke stažení a nabízí kupu nových tratí, módů a vylepšení. Naše recenze zkoumá, zdali má smysl několik set MB velký soubor stahovat, případně rovnou koupit kompletní edici Sunrise eXtreme pro ty z vás, kteří ještě Sunrise nemají.

Ženu si to šestistovkou, nepářu se s stopkou

Namísto poklidného projíždění tratí, opatrného vytáčení zatáček a vyhýbání se kolizím, budete projíždět závodní dráhy závratnými rychlostmi. A tak se může na tachometru objevit až okolo 700 km/h. Díky tomu se občas stává hraní doslova infarktovou záležitostí. Jestliže potřebujete projet trať v dobrém čase a chcete být odměněni zlatou medailí, budete potřebovat: za a) silné nervy, b) velkou trpělivost, c) obojí dohromady. C je správně! Silné nervy se hodí vždy a u trpělivosti to platí dvojnásob. TSE je toho více než dobrým důkazem. Znát trať do posledního detailu je jednoznačnou povinností. Ve velké rychlosti je totiž potřeba znát každou zatáčku, stejně tak vědět, kdy si dovolit jet na plný plyn a kdy si zase raději přibrzdit a projet vše na jedničku. Musím říci, že silnými nervy zrovna neoplývám a proto se často stává, že dokážu vybouchnout. U TSE se mi to zatím dařilo snad nejvíce. Chcete důkaz? Tady je! Snad vy ostatní budete mít větší štěstí při projíždění tratí.

Další módy, další zábava!

Co by to bylo za Trackmanii bez pořádných herních módů, které posouvají hranice zábavy o notný kus výš. Nechybí klasický Race, ve kterém jde jen a pouze o závodění a projetí tratě v co nejkratším čase. Dále je na řadě Puzzle. V něm je potřeba dostavit danou trať a následovně ji co nejrychleji zajet. K dispozici máte vždy jen omezené množství použitelných částí dráhy a občas je stavění dosti strastiplným úkolem.

Zábavnější módy přicházejí až nyní. Mluvím například o Platform, kdy jsou dráhy postaveny značně složitě a obsahují samostatné plošiny, mezi kterými přeskakujete jak divý. Regulace rychlosti za letu není výjimkou, jedná se totiž o povinnost. Hlavním cílem není ani tak zajet trať rychle, ale dobře. Tedy s nejmenším počtem použitých restartů u checkpointů. Dalším, velice pekelným módem je Crazy. Jezdí se klasicky na několik kol, přičemž po každém projetém kole se časový limit na její zdolání rapidně sníží. Peklo nastává tehdy, kdy projedete trať jen o fous a v hlavě se vám začne honit myšlenka, že vám zbývají například dvě kola. Nervy pracují, reflexy jakbysmet a pak stačí malá chybka a vše je…však víte kde.

Zbrusu nový mód je Extreme Race. Jedná se o sérii devíti drah, které jsou složené převážně z nových dílků a jsou extrémně těžké. Zlatou medaili mohou dostat snad jen opravdoví masochisti, jejichž náplň dne je složena z několikahodinového hraní TME. Pokud se mýlím, klidně do mě v diskuzi šijte, budete mít právo. Jeden z nejzábavnějších módu přichází na konec. Setkat jste se s ním mohli již v Trackmania Original. Princip je dětinsky jednoduchý, ale neskutečně zábavný. V určitém časovém limitu musíte získat co nejvíce bodů děláním všemožných triků. U tohoto módu jsem opravdu strávil nejvíce času. Ona celkově návykovost hry je šílená. Hrajete, stále a stále znovu a potom se podíváte na hodiny a zjistíte, že je pět ráno a za hodinku máte vstávat do školy nebo práce.

Na editor tratí a upravování vozů se nezapomnělo!

Tolik oblíbený editor tratí je samozřejmě k dispozici. Přibyly nové dílky, takže prostor vaší fantazii je ještě více otevřen. Stavit se dají tratě, kterým se hodí přízvisko „unreal“. Jelikož jejich skladba je leckdy tak nevídaná, že budete při jízdě valit oči, co za monstrum jste vlastně postavili. Editor je výsostně jednoduchý, takže práce v něm je opravdu snadná a navíc přehledná. Pro milovníky detailů je připravena možnost změnit vzhled vozu pomocí připravených podkladových barev, samolepek nebo šablon pro sprejování. Výběr je opravdu velký a pokud by vám nestačil, s trochou šikovnosti si můžete importovat i vlastní obrázky.

Vizuální zpracování a multiplayer

Grafická stránka se od prvního dílu změnila, o čemž jste se mohli přesvědčit už v předchozích dílech. Světelné efekty, vodní hladina, modely automobilů, bláznivá kamera. To všechno je opravdu pěkně vyvedeno a při rychlé jízdě se dobrý dojem z grafického zpracování ještě více umocní. Zvuky znějí poměrně pěkně, ale nemají na hudební soundtrack. Ten je složen z různých stylů a i když holduji převážně tvrdším kapelám a stylům, musím uznat, že některé skladby mě dostaly.

Multiplayer je kapitolka sama o sobě. K dispozici je hra přes internet, lokální síť či hra více hráčů na jednom PC, kdy se závodníci postupně střídají. Zapojit se může do této taškařice až 8 hráčů. Navíc přibyla možnost se připojit ke hře jako Spectator, což v předchozích verzí chybělo.

Trackmania Sunrise eXtreme
Windows PC

Verdikt

Výborný přídavek pro výbornou hru, navíc zadarmo. Pokud ke všemu Sunrise dosud nevlastníte, máte nyní skvělou příležitost si pořídit kombo původní hry i datadisku v jednom balení.

Co se nám líbí a nelíbí?

Dobrá grafika i hudba, nový obsah stojí za to, především pak nové herní módy. Stavění tratí je stále stejně super.
Někdy je jízda až moc infarktovou záležitostí, je třeba se tratě učit zpaměti.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama