Tomb Raider
i Zdroj: Hrej.cz
Tomb Raider 2018 (film) Recenze Tomb Raider

Tomb Raider

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

16. 3. 2018 12:30 20
Reklama

Filmové adaptace počítačových her vážně nemají na růžích ustláno. Vzpomenete si alespoň na jednu, která by ve vašich myšlenkách neměla, přes jakékoliv kvality, ono pomyslné „ale“? Je to námi, hráči, že se na ně díváme s o to větším despektem, o co se nám líbí hra samotná? Tomb Raider jsme tu už ve dvou podobách měli na začátku tohoto tísíciletí, a ačkoliv to nedopadlo nijak tragicky, rozhodně se nejednalo o žádný zázrak. To, co si z nich pamatujete, je pravděpodobně vizáž Angeliny Jolie alias Lary Croft. Tehdejší Lara však vycházela z úplné jiných her, než na jaké jsme si v rámci nedávného restartu celé série zvykli. Aktuální Tomb Raider je mnohem drsnější, dravější a špinavější. Je potěšitelné, že toto reflektuje i jeho filmová podoba. A je také fajn, že úplně první okénko filmu, který v kině uvidíte, patří hernímu studiu Square Enix.

TENHLE PŘÍBĚH ZNÁTE

Film velmi volně kopíruje děj stejnojmenné hry z roku 2013. Lara se potlouká bez peněz po Londýně a odmítá se smířit s tím, že její otec Richard Croft před lety zemřel na jedné ze svých dobrodružných výprav. Tak trochu náhodou se jí dostane do rukou informace o tom, že poslední cesta jejího otce vedla na tajemný ostrov Jamatai, kde se skrývá hrobka císařovny s nadpřirozenými schopnostmi. Sami byste asi odhadli, že Lara nelení a vydává se právě na Jamatai, kde děj teprve nabere ten správný akční spád.

Nutno říci, že tou úplně nejlepší věcí na celém filmu je výkon Alicie Vikander. Oscarová herečka možná aktuální podobu Lary Croft připomíná jen z rychlíku, ale dovede ji skvěle zahrát a skutečně jí věříte chvilky nejistoty i akční pasáže. Průšvih je, že jí až tak dobře nesekundují její herečtí kolegové a vyloženě klacky pod nohy jí hází scénář. Kromě Vikander se ve filmu mihne Kristin Scott-Thomas a Dominic West (a oba nepodávají nějaký úžasný výkon). Zbytek působí vyloženě jako stafáž, která si sice své odehraje, ale nijak nepřispívá k vylepšení celkového dojmu. Negativem rozhodně není předvídatelnost celé zápletky. Prakticky od začátku víte, jak budou scény poskládané za sebou. Vynásobte to deseti, pokud máte ještě v paměti herního Tomb Raidera. Ovšem ačkoliv má film skoro přesně dvě hodiny, chce toho odvyprávět možná trochu moc. Přerod Lary z nejisté dívky v ráznou akční hrdinku je zbytečně rychlý a divák v kině by klidně snesl i pár minut vysvětlování a klidných pasáží navíc.

VYKRÁDÁNÍ SEBE SAMA

Pokud navíc hru znáte opravdu hodně dobře, tak si budete, možná až trochu neférově, všímat „vykradených“ klíčových prvků, které se v některých scénách objevují. Lara zde například nikdy nevystřelí ze zbraně, vždy používá luk a šípy. Na samotném konci se kamera na nezvykle dlouhou chvilku zastaví na červeném cepínu, prominentně umístěném do scény. Objeví se zde i dilema s prvním zabitým nepřítelem, které až nezvykle rychle přejde ve svižnou akci. A skuteční fajnšmekři možná poznají i některé efekty „hekání“ při narážení do překážek, převzatých přímo ze hry. Je možné, že právě tyto věci vás občas vytrhnou z atmosféry, ale bylo by kruté jimi podmiňovat hodnocení. Daleko palčivější problém celého filmu tkví trochu někde jinde.

Je to „jen“ celkem slušný film a přijatelný start pro (potenciální) filmovou sérii.

Ve filmu zcela chybí nějaká zapamatovatelná pasáž, kterou byste buď ocitovali kamarádovi, nebo si na ni vzpomněli při sledování závěrečných titulků. Přitom akce je zde poměrně hodně. Celý film na ploše zmíněných dvou hodin celkem slušně šlape a na hodinky se určitě dívat nebudete. Je to „jen“ celkem slušný film a přijatelný start pro (potenciální) filmovou sérii. Nelze se ale zbavit dojmu, že by vše šlo odvyprávět v předtitulkové sekvenci a skutečně dobrá zábava by začala posledními deseti vteřinami tohoto snímku. Z tohoto filmu nebudete zklamáni, nebudete z něj ani skákat metr dvacet do stropu. Ale podruhé ho rozhodně vidět nemusíte.

Tomb Raider 2018 (film)
HBO Film

Verdikt

Tomb Raider je dost možná nejlepší filmová adaptace videohry. To z něj ale bohužel automaticky nedělá nejlepší film. Fanoušky hry však neurazí, ostatní nenadchne.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama