Tiger Woods PGA Tour 08 Recenze Tiger Woods PGA Tour 08

Tiger Woods PGA Tour 08

Martin Strnad

Martin Strnad

18. 10. 2007 22:53
Reklama

Kdo si koupil Nintendo Wii, určitě alespoň jednou zakusil všechny hříčky obsažené ve Wii Sports. Pokud se dostal přes extrémně návykový a zábavný tenis, dalším zaručeným žroutem času byl golf. Spojení jednoduchosti s dnes už značně profláknutým, ale stále jedinečným ovládáním, udrželo každého tak dlouho, jak to jen jediné hřiště o devíti jamkách dokáže. Pak si ale uvědomil, že vlastně chce víc, že jenom švihání do míčku mu nestačí, že by si rád nastavil i něco víc, než výběr hole. A tu nastalo pro golfové fanoušky období čekání, na toho pravého, jedinečného a milovaného Tigera Woodse. Díky zpožděnému uvedení Nintenda Wii na evropský trh se ale čekání nikterak neprotáhlo, protože záhy všem svůj mistrovský odpal ukázal Tiger Woods v PGA tour 07 a obsadil tak golfový trůn. A zůstal tam i přes zdatné nápory nedávného odlehčujícího Pangya! golfu. Nyní přichází dědic trůnu, udrží si svou výsadní pozici?

Jeden jako druhý

Rodová podobnost je na první pohled viditelná. Vlastně by se dalo říct, že ročník 08 je tomu minulému podobný jako vejce vejci. Grafické zpracování tedy zůstává na dosti nízké úrovni dnes již co do vzhledu překonaných her na Playstation 2. Rozmazané textury trávy podivné barvy, bránící ve snadné identifikaci míčku, případně jamky na greenu bohužel zůstávají i navzdory jednotné kritice této vlastnosti u minulého dílu. Nejinak je tomu s okolní scenérií. Domy jsou jako z kartonu, o stromech nemluvě, a přelétající hejno hus vypadá jako roj splašených pixelů. Diváci nejsou přítomni vůbec, nepočítáme-li jejich potlesk a vzdechy v průběhu hry. Což je možná lepší, než koukat na nějaká placaté sprity. Šetření na grafice hry pro nejslabší konzoli této generace by se snad ještě dalo pochopit, ovšem její jednoduché překopírování, bez jakékoliv snahy o viditelnou změnu už ne. Stejně tak zachování nemožnosti nastavit si úhel kamery při doťukávání na greenu. Přitom tato nejzásadnější část každé partie golfu byla stejně problematická i minule a stejně jako nyní zbytečně ztrpčovala životy všech náruživých golfistů. Výčet dalších totožných věcí by byl zbytečný, protože co se zpracování týče, nic nového nepřibylo ani v oblasti různorodých animací profi hráčů, ani co se výroby vlastního golfisty týče, ba i hlavní menu hry je stále stejně špatně čitelné na CRT televizích.

Napřáhnout, čekat … odpal!

Kouzlo Tigera Woodse na Nintendu Wii ale není ani v nejmenším otázka grafiky. Co všem už u minulého ročníku učarovalo, je hlavně opravdu propracované a věrné ovládání hry. A jak to říci elegantně, abychom se stále neopakovali? Prostě a jednoduše – i ovládání zůstává. A s ním jeho dokonalosti i prohřešky. Stejným způsobem se zde odpaluje namířením Wiimote dolů a podržením tlačítka B, stejně se určuje cíl odpalu tlačítkem A a naprosto zachováno zůstalo ono typické máchání Wiimote. Bohužel zůstaly i opožděné reakce animací vašeho hráče, občasné nepřesnosti ve snímání pohybu, které vás nutí začínat každý odpal takřka bez hnutí, i to posunování kruhu určujícího kam má míček doletět je stejně zmatené. Přesto ovládání dosáhlo několika vylepšení. Kromě možnosti přepínat si mezi klasickým pohybovým ovládáním vyžadujícím golfový postoj, můžete hrát pěkně pohodlně ze sedačky, přičemž máchnutí ovladačem na kteroukoliv stranu je převedeno do korektního odpalu. Jako poslední a nejsnadnější ovládací schéma je zde možnost používat joystick na Nunchucku pro samotné odpalování. Příjemné, ale přesto tak trochu výmluvné řešení. Tou nejužitečnější úpravou je pak vylepšení nápomocné zkušební rány, kdy jednak vidíte sílu vašeho úderu (v minulosti byla viditelná pouze po ostrém odpalu), ale také se vám při dorážení míčku do jamky zjevuje jeho dráha. Malá, ale šikovná věc.

Ten umí to a ten zas tohle

Ano, i herní módy zůstávají. Trénink, volná hra a ligová soutěž tvoří základ. Zbytek vyplňují kratochvíle jako je režim One ball, kde se bojuje o zasazení posledního šťouchu do jednoho společného míčku, nebo vyřazovací hra v níž můžete po vítězné jamce odebrat protihráči jednu z jeho holí do další hry. Různých variací na golfovou zábavu je zde více, všechny se samozřejmě točí kolem golfové hole, míčku a jejich přímé interakce. Ale stejně jako zbytek hry, jsou prakticky totožné s minulým dílem. Touto cestou se vydaly i statistiky a řešení různých schopností vámi vytvořeného golfisty. Ty si vylepšujete přidělováním zkušenostních bodů získaných zdárným hraním. Opět žádná nová informace, pro majitele ročníku 2007.

Jako na běžícím pásu

Po přečtení předchozích odstavců už je snad každému jasné, že Tiger Woods PGA tour 08 není tak docela pokračováním a už vůbec ne nástupcem minulého dílu, ale prachsprostá kopie a vyplnění té nejhorší noční můry o nastavované kaši. Kdyby lidé z EA alespoň opravily více chyb, nebo zapracovali na vylepšení grafického zpracování, dalo by se nad tím trochu přivřít oko, neboť už minulý Tiger Woods na Wii byl excelentní. Ale protože ani excelentní hra není dokonalá a je v ní třeba vylepšit nejen těch pár drobností kolem ovládání, těžko se obracet na pořekadlo „neopravuj co není pokaženo“. Několik nových hřišť a modelů profesionálních golfistů navíc pak působí doslova jako příliš okaté placebo. Nezbývá tedy nic jiného, než praštit líné vývojáře z EA Sports přes prsty a zůstat u minulého dílu série, případně jít do konkurenčního Pangya! Golf with style.

Tiger Woods PGA Tour 08
Wii Wii

Verdikt

Tiger Woods PGA Tour 07 byla vynikající hra, Tiger Woods PGA 08 je už ale pouhou kopií vynikající hry, snažící se vymámit peníze za již rok starý produkt v novém balení. Pokud již máte minulý díl, zůstaňte u něj, pokud jej ještě nemáte, lze i letošní ročník vřele doporučit, a pokud jste zásadoví a vadí vám obchodní strategie EA, kupte si Pangya! Golf with style.

Co se nám líbí a nelíbí?

Počet různorodých a nápaditých herních režimů, systém statistik, komplexní golfová simulace která je pořád zábavná, po uvyknutí na něj i ovládání, jednoduše všechno, co obsahoval minulý ročník, vylepšený zkušební odpal, vícero ovládacích schémat
Podceněné grafické zpracování, chyby v detekci ovládání, herní interface není zcela přizpůsoben pro CRT televize, nemožnost hýbat s kamerou při odpalu, a další chyby z předešlého ročníku, je to prakticky kopie půl roku staré hry v novém balení
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama