They Bleed Pixels Recenze They Bleed Pixels

They Bleed Pixels

Vladislav Burian

Vladislav Burian

17. 9. 2012 22:18 1
Reklama

Dříve byla běžným standardem, poté se pozvolna vytratila, aby se nyní s velkou pompou zase vrátila. Ano, řeč je o pekelně těžké obtížnosti. Té, která má na svědomí celé řady frustrovaných hráčů, a přesto nadmíru obtížné hry nemají o fanoušky nouzi. Jen si vzpomeňte třeba na Dark Souls, trefně pojmenovanou Hardest Game Ever (hru si můžete zkusit v prohlížeči - napište nám do komentářů, kam až jste se dostali) či Super Meat Boy, kterému je They Bleed Pixels podobné asi nejvíc. Bude však tahle hra také tak úspěšná? Předpoklady k tomu má. Není sice tak bezcitná a tvrdá, hráče ale stejně drtí.

Tváří anděl, duší ďábel

Na They Bleed Pixels je sympatické, že se nesnaží zaujmout pouze svou nepoddajností, ale i potemnělou atmosférou a náznakem příběhu. Značnou zásluhu na tom mají povedené obrázkové stripy, věnující se hlavní hrdince - mladinké slečně. Takové, jakou byste s její vizáží čekali spíše lebedit si na rozkvetlé louce, kde počítá okvětní lístky sedmikrásek, a ne v Lafcadiově akademii pro problémové mladé dámy, co připomíná strašidelný dům. Dojem ale není daleko od pravdy. Bezejmennou dívku totiž v akademii dostihnou násilné noční můry, které se pomalu dostávají i do jejího běžného života. Dívčino tělo postupně získává na fialové barvě a ruce pak na tvaru dvou zdatných klepet. A za tohle všechno nejspíš může jedna jediná zpropadená kniha…

Typologicky jde o docela běžnou hopsací plošinovku, v níž se autoři vyřádili nejen co do počtu, ale i druhů a umístění překážek. Propasti, ozubená kola, ostré bodáky, kluzké zdi a podlahy,... A to je pouze začátek. Své místo působnosti zde navíc dostali také nepřátelé. Hnusáci, které ladným chvatem vyhodíte do vzduchu a pak z nich za stálého mačkání kláves vymlátíte duši. Anebo je odkopnete na nejbližší bodáky. Zkrátka a dobře, s holčinou si neradno zahrávat!

Rozsekám tě na maděru!

V Spooky Squid Games se originálně vypořádali s checkpointy. They Bleed Pixels není hrou ve stylu jeden level = jedna obrazovka, jak tomu bývá u podobných her. Naopak, lokace jsou až nečekaně rozlehlé. Aby autoři hráčům práci aspoň trochu ulehčili, připravili intuitivní systém průběžného ukládání – zabíjením (čím větší kombo, tím vyšší ocenění) a sbíráním předmětů získáváte body, přičemž po zaplnění baru nahoře obrazovky máte nárok na checkpoint. To se kolem postavičky objeví jakási aura, a jakmile zastavíte, dosažená pozice se uloží a postavička získá plný počet (tj. 3) životů.

Brutalita hry nespočívá pouze v ohromném počtu pokusů, s nimiž se budete muset ve snaze pokořit všech jedenáct úrovní popasovat, ale i ve ztvárnění. Přestože je grafika z velké části vyvedena v low-res pixel-artu, nic to na nemění na intenzivním prožitku. Ba možná naopak, osobitý grafický styl přidává atmosféře na dalším rozměru. Rudé kostičky rozcákané krve dokonce někomu  mohou přijít až příliš expresivní. A stejně tak ostatky holčiny, která když někde skoná, pak zde po ní zůstane tělesná schránka – jakési vizuální připomenutí minulých chyb. Pravděpodobně si dokážete představit výjevy, jak to vypadá, když nějakou překážku zdoláváte už poněkolikáté…

Za málo peněz hodně muziky krve

They Bleed Pixels se musí nechat, že pěkně odsýpá. Žádná dlouhá intra, vata, nesmyslné protahovačky. Zkrátka je bod A, B a hraj si, člověče. Způsob - libovolný. Členitost prostředí často nabízí hned několik cestiček, kudy se vydat. Budete riskovat smrt, abyste sebrali bonusové serepetičky, nebo pojedete na jistotu? První varianta je sice složitější a náročnější na čas i nervy, pocit zadostiučinění na konci hry pak ale vypadá naprosto jinak. Právě zdolání něčeho těžkého je totiž asi ten nejhlavnější důvod, proč jsou podobné hry natolik oblíbené. To vše v promyšleném level-designu (často trochu připomínající puzzle) s naprosto jednoduchým, intuitivním ovládáním. Potřebných je v podstatě jen zhruba pět kláves. Pokud vám však vyhovuje víc gamepad, můžete využít i ten.

Tenhle titul nemá větších nedostatků, jen už zde nefunguje onen pověstný feeling, že hrajete něco jedinečného, dlouhou dobu nebo ještě vůbec nevídaného. Máte-li ale podobné hry rádi, neváhejte. Za plus mínus 250 korun dostanete solidní porci zábavy, na níž minimálně vaše nervy budou ještě pěknou řádku dnů vzpomínat.

They Bleed Pixels
Windows PC

Verdikt

Zdařilá obdoba hry Super Meat Boy, jež sice tolik nevyniká, přesto však nabízí hodiny povedené zábavy. Akorát se připravte, že budete umírat, umírat a... umírat!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama