The Sims 2 Pets Recenze The Sims 2 Pets (DS)

The Sims 2 Pets (DS)

Martin Strnad

Martin Strnad

21. 1. 2007 23:37 1
Reklama

The Sims je v současnosti jedna z nejlukrativnějších herních značek. Kasovní trhák jehož první díl se objevil v roce 2000, byl následován hromadou datadisků a střídavě okupuje horní příčky prodejních žebříčků. Ani druhý díl a další jeho datadisky a doplňky, samozřejmě prodávané za pořádný bakšiš, značce The Sims na popularitě nijak neubraly, spíš naopak. Neustále hladoví, nevyspalí a přepracovaní simáci s plným močovým měchýřem, tak pomalu berou útokem i další herní mašinky na trhu.

Nintendo DS už to jednou schytalo, ovšem kde bylo slavné jméno a oblíbená značka, tam také chyběl klasický herní design a principy známé z většiny dalších verzí. Ze simulace života, kde se staráte o všechny možné i nemožné potřeby vašich človíčků, se na DS stala více méně akční adventura s lehkým sociálním prvkem. The Sims 2 Pets, druhý výstup na DS, vypadá na první pohled docela stejně, s tím rozdílem, že se nesoustředí jenom na sociální dobrodružství simáků, ale i zvířátka.

První pán, potom pes

The Sims 2 Pets (DS)
i Zdroj: Hrej.cz
Podle tohoto pořekadla se hra řídí už od začátku, kde si ve zjednodušeném editoru simíků vytvoříte své alterego a následně mazlíčka. Voleb je tu relativně dost, alespoň co se zvířat týče. U simáků je to však trošku horší. Moc velká možnost úprav svalů, kostí a chlupů lidského těla tu není. Samozřejmě, jde tu především o domácí mazlíčky, tak se toho držme. Ale co to, hned po samotném vstupu do hry jsme vrženi do naprosto klasického konceptu starých dobrých Sims, kde je třeba obstarat pro vašeho človíčka všechny nutnosti jako je jídlo, hygiena, odpočinek, společenská interakce, peníze a tak dále. No a vedle toho zde máme zvířátko s naprosto stejnými nároky, jako má jeho pán. Takže hra vlastně vyžaduje rovnoměrné dělení pozornosti mezi simíkem a sim psíkem/kočkou. Obojí se dá samozřejmě docela bez problémů ustát, tedy až do chvíle, kdy přijdou další simíci se svými mazlíčky.

Těžký život veterináře

Hlavní náplní hry je totiž povolání veterináře. Kromě starostí ohledně veterináře samotného a jeho vlastního zvířátka, tak nastává nutnost ukojit všechny touhy cizích mazlíčků, které navíc musíte vyléčit nebo s nimi udělat „něco“, aby problém, na nějž si stěžuje majitel, zmizel. Tady už vystrkuje růžky užší zaměření hry. Ve vašem veterinářském domečku se totiž kloubí malý byt s ordinací. Disponujete tak čekárnou, ordinací, ložnicí kombinovanou s koupelnou a nechybí ani dvorek na výcvik. V ordinaci se pak nachází obrovská bandaska na všechny přijatá zvířata (takže žádné „nehumánní“ kotce s výběhem ohraničené pletivem, ale přímo černá a uzavřená „věc“ s polstrováním, pravděpodobně i bez otvorů na vzduch, haha!), ordinační stůl a sprchová vanička.

The Sims 2 Pets (DS)
i Zdroj: Hrej.cz
Práce takového veterináře spočívá v několika úkonech, jež mají podobu miniher co využívající dotekový displej Nintenda DS. Dorazí majitel s pacientem, pan doktor ho na ordinačním stole vyšetří stetoskopem, pohraje si s ním, vyčeše ho kartáčem a dá mu nažrat. Každá z těchto činností vám ukáže jeden z ukazatelů (zdraví, „mentální zdraví“, hygiena, hlad) podle kterých vám pak hra sdělí, jakou nemocí či neduhem dané zvíře trpí. Občas je jenom špinavé, někdy má blechy, jindy chřipku, červíky ve střevech, zlomeninu, nebo jiné zvířecí bolístky. Vy jako veterinář se pak rozhodnete jestli si pacienta ponecháte na léčení (a jak dlouho bude léčba trvat), nebo ho pošlete i s páníčkem k jinému kolegovi - veterináři.

No a pak nastává samotné léčení, ke kterému zpravidla potřebujete nějaké ty lékařské propriety, od šamponu proti blechám, přes odčervovací injekci, až po bandáže. Pokud je potřebný materiál skladem, prostě jej na pacienta aplikujete a je hotovo. Samozřejmě, nelze zanedbávat komfort pacientů. Je tedy třeba udržovat všechny jejich ukazatele co nejvýše, aby byli jejich majitelé při vyzvednutí maximálně spokojeni, což vám zajistí nejenom tučnou odměnu, ale i zvýšení dobré pověsti.

Vařím, nakupuješ, venčíme

Pomineme-li minihry spojené s léčením zvířátek, tak hra nabízí ještě pár dalších novinek. Jde především o systém nakupování, což se odehrává formou elektronickou. Jinak řečeno, nakupujete ve hře jakoby přes internet. K dispozici jsou obchody všeho druhu. Veterinářské potřeby pro nákup léků a dalších pomůcek, sámoška s potravinami, obchod se zvířecími doplňky, nábytkářství a stavebniny. Suverénně nejzajímavější je přitom nakupování potravin. Kromě surovin, či hotových jídel totiž můžete nakupovat i recepty, které se hodí ve chvíli, kdy s nakoupenými surovinami nehodláte při vaření experimentovat, což se nedoporučuje. Hlad se zde totiž ukájí poněkud složitěji než v jiných Sims hrách.

Vaření je minihra, kde musíte dávat pozor co házíte do kastrolku, jak dlouho to vaříte a na jakou teplotu. Nedodržení jednoho z kritérií totiž znamená velmi rychlou reakci žaludku směrem ven. A věřte, náš simák zpočátku zvracel jako šakal. Nicméně právě tento prvek vnáší čerství vítr do té půlky hry, která se podobá klasickému The Sims konceptu a staráte se hlavně o lidi, pardon simáky.

The Sims 2 Pets (DS)
i Zdroj: Hrej.cz
Poslední minihrou je venčení. Tady se uplatní všechny ty blbosti, co jste nakoupili přes internet - míčky, kostičky, klubka vlny, umělé myši a tak dále. Kromě rozverného hraní se zvířátky je v této minihře můžete naučit nějaký ten trik, kterých je celkem sedm a většinou jde o různé způsoby panáčkování. Dodejme, že učení probíhá vyťukáváním jakýchsi notiček hvizdu na displej v zadaném pořadí a stačí zopakovat správný hvizd třikrát za sebou, aby se váš pejsek naučit třeba hrát mrtvého, případně kterýkoliv jiný trik.

Není kočka jako pes

Část hry, která je zaměřena na starání se o zvěr, je stižena docela solidním množství omezení. Kromě onoho, až příliš snadného, výcviku je další vadou na kráse možnost výběru mezi pouhými dvěma druhy zvířat – pes a kočka. Navíc se oba druhy chovají ve hře až nápadně stejně. Liší se pouze vydávanými zvuky a štítkem na plechovce se žrádlem. Jinak je úplně jedno, jestli si vyberete kočku, nebo psa. Jejich pohybové animace jsou totožné, stejně jako nemoci i průběh výcviku. Ale proč ne, kdo by nechtěl svou kočku naučit aport?

Opakování je matka moudrosti

The Sims 2 Pets (DS)
i Zdroj: Hrej.cz
Po několika málo hodinách strávených ve světe The Sims 2 Pets zjistíte, že už vás nic nového nepřekvapí, ale že ani to již známé není nijak extra zábavné. Bydlení samotné nijak citelně rozšiřovat nemůžete, možnosti úprav interiéru jsou velmi omezené a sociální interakce zde končí na ose nenávist – láska, kdy zvířátko buď kňučí a utíká, nebo vrtí ocáskem. V případě lidí žádné romance nebo rvačky nečekejte, to tu není vůbec. Jste tak nuceni neustále opakovat ty samé úkony a díky omezeným možnostem úpravy bytu, nepříliš složitému vyšetřování nemocných zvířat a omezené interakci s nimi, se všechny herní varianty vyčerpají za jedno necelé odpoledne. Považte, počet zvířecích neduhů se dá spočítat na prstech obou rukou normálně vyvinutého člověks. Samozřejmě, můžete si vyměňovat zvířecí šatičky s jinými hráči, ale to je asi tak vše. Dlouhý výcvik na hlasový příkaz, venčení přes WiFi, soutěže na psích přehlídkách, promyšlená umělá inteligence nebo jakýkoli jiný prvek z Nintendogs tu, vyjma roztomilého nápisu a pejska na obalu produktu, není.

Srst dělá zvíře

Samotné provedení hry je v sympatickém trojrozměrném zobrazení, které kvalitativně daleko přesahuje první The Sims titul na DS. Nicméně vykreslování okolí, lidských postaviček a všech předmětů v 3D ubírá na detailnosti tomu hlavnímu - modelům zvířátek. Ty tam jsou detailně provedení chlupáči z Nintendogs. Tady se setkáte jenom s hranatými napodobeninami psů a koček potaženými podivnou texturou. Ano, připomíná to psa i kočku, ale jenom z dálky. Hřebem do malé zvířecí rakve je chudý repertoár zvuků, které se omezují na občasné štěknutí či mňouknutí, zaprskání a zakňučení.

V EA očividně podcenili požadavky té části trhu, které je The Sims 2 Pets určen. Výsledkem je titul, který se  neúspěšně snaží kombinovat dva vzájemně nekompatibilní koncepty z The Sims a Nintendogs. The Sims 2 Pets je tak hra polovičatá, co se základní hratelnosti přenesené z The Sims týče a odfláknutá v případě části zvířecí. Na Nintendogs může tento počin hledět pouze z dálky a ještě se staženým ohonem. Neblíží se mu ani hratelností, nápadem a už vůbec ne samotným technickým provedením.

The Sims 2 Pets
Nintendo GameBoy Advance
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Nintendo DS
Nintendo GameCube GameCube
Wii Wii

Verdikt

Nepovedený pokus EA o vlastní variaci Nintendogs. Neslaná nemastná hra, kterou koupí jenom neznalý zákazník na základě toho, že je na krabici napsáno The Sims. Posléze bohužel zjistí, že se pod pozlátkem skrývá nudná a polovičatá hratelnost.

Co se nám líbí a nelíbí?

Známá značka – The Sims, důkaz toho, že původní The Sims koncept lze převést na Nintendo DS, vařící minihra.
Nedotaženost „lidské“ části hry, odfláknutí zvířecího prvku, špatné zpracování zvířat, díry v hratelnosti, neustálé opakování, žádná přidaná hodnota.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama