The Settlers: Rise Of An Empire - The Eastern Realm Recenze The Settlers: Rise Of An Empire - The Eastern Realm

The Settlers: Rise Of An Empire - The Eastern Realm

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

22. 5. 2008 22:00
Reklama

Šesté pokračování příběhu osadníků, které se na obrazovkách našich PC objevilo na podzim loňského roku, bylo hráčskou veřejností přijato vesměs dobře. Vesměs proto, že i když se autoři nedokázali kvalitou vyrovnat prvním dílům série, podařilo se jim alespoň lehce vyžehlit fiasko, jež přineslo pokračování s pořadovým číslem 5. A protože bývá tradicí, že tvůrci ze studia Blue Byte vytváří ke svým hrám datadisky, není překvapení, že se na světlo světa podívalo i rozšíření The Eastern Realm, čili východní království.

Už z názvu je patrné, že se děj přesune z evropského kontinentu kamsi na východ, konkrétně pak na poloostrov Přední Indie, tedy do tropické oblasti. To se pochopitelně projevilo i na grafickém zpracování, přece jen tamní fauna a flora vypadá o poznání jinak, než tomu bylo v původních lokacích. A i když málokdy hodnotím grafiku hned z kraje recenze, dnes se tomu neubráním - pohled na tropické deštné pralesy je jedním slovem úchvatný. A ještě více potěší, že mají místní rozmary počasí i nemalý vliv na hospodaření, a tím i na hratelnost. Jak známo, v monsunových oblastech představuje střídání období sucha s obdobím dešťů pravidelnou rutinu, a nejinak je tomu i v The Eastern Realms. Přívaly dešťů dovedou zvednout hladinu kdysi malého potůčku a v momentě z něj udělat bujarý veletok, čímž se z míst původně lehce přístupných přes uzoučký brod stanou nedostupné končiny. To zamrzí zejména ve chvíli, kdy se za rozvodněným potůčkem nachází nějaká surovinová základna, jež se rázem stane odříznutou od světa. S tím se musí dále počítat při budování, což přináší nový strategický prvek, který rozhodně schvaluji a kvituji.

Spolu s přírodou se změnil i design budov a osadníků, dovednosti a účely budov ale zůstaly stejné. Přibyly snad jen kašna, která se chová zhruba jako studna, jen se dá stavět i mimo osady, a také obchodní stanoviště, jež přeci jen o něco rozšiřuje hratelnost – vesnice spolu mohou díky němu obchodovat, což ale vyžaduje pravidelnou kontrolu hráčem. Když už jsme u těch změn, tak velkolepý návrat slaví i postava geologa, jež neodmyslitelně patřila k původním dílům série. Doteď si vzpomínám, jakou jsem měl radost, když panáček s brýlemi a kladívkem vyskočil a křepčil radostí, že objevil nějaký nerost.

Ostatní herní principy zůstaly víceméně zachovány, ono se ani nedalo čekat nějaké rapidní zásahy či vylepšení. Opět zde máme systém hrdinů, který může někomu připadat lehce nadbytečný. Hrdina je zapotřebí třeba při stavbě zmiňované obchodní stanice, dovede s pomocí geologa oživit provoz v prázdném dole apod. Zůstala i lehce kontroverzní armáda, která stejně jako v původní hře do celkového schématu jaksi nezapadá. Boje samotné jsou více frustrující než zábavné, za což může především omezený počet taktických možností. Osobně bych se nebál potlačit vojenskou složku na úplné minimum, jak tomu bývalo kdysi v původních dílech.

To nejlepší, co nám datadisk The Eastern Realm nabízí, jsem si schválně nechal na závěr – jde o výtečně pojatou singleplayerovou kampaň. Číslovka osm u počtu misí by mohla zavádět poněkud krátkou herní dobou, ale nenechte se mýlit. Mise jsou navrženy tak, že udržují hráče neustále ve střehu, pořád musí řešit nastalé situace, ať už se jedná o nájezdy rebelů, odříznutí surovin velkou vodou či hledání bylin na tvorbu medicíny. Hluchá místa, která by mohla přinést období sucha a také nudu při hraní, se dají lehce zkrátit zrychlením času, jež bylo v původní hře trestuhodně opomenuto.

Pokud bych měl The Eastern Realm alespoň nějak shrnout, pak se řadí mezi hezký nadprůměr na poli datadisků. Jistě, osmero misí představuje zábavu na dobrých deset hodin, možná více, přechod do nového prostředí přináší novou, neokoukanou, a oku velmi lahodící grafiku, ale tak nějak jsem čekal a bláhově doufal, že autoři dají na kritické hlasy ze strany jak novinářské, tak hráčské obce, a poněkud odladí ty věci, které byly kritizovány. Nestalo se, téměř. Ale pakliže se vám šestka líbila, budete spokojeni i s nadstavbou. Bezesporu.

The Settlers: Rise Of An Empire - The Eastern Realm
Windows PC

Verdikt

Datadisk The Eastern Realm nepřináší krom přesunu do jiné lokace žádné razantní změny, jde spíše jen o balíček nových misí v lepším grafickém kabátku. Nic víc, nic míň.

Co se nám líbí a nelíbí?

Parádní grafické zpracování, přesun do monsunové oblasti přináší nové taktické prvky, možnost zrychlení času (třikrát hurá!), dobře navržené mise.
Pramalé odladění nedostatků, které byly kritizovány v původní hře.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama