The Red Star Recenze The Red Star

The Red Star

Jiří Pavlovský

Jiří Pavlovský

7. 9. 2007 22:00
Reklama

The Red Star je víc retro než kalhoty do zvonu. Žádné parádičky, žádné animace, žádný vývoj postav, žádná herní pestrost. Máte pistole, meč, spoustu protivníků, jednu možnou cestu a to je všechno. Jo, ještě tu můžete vylepšovat své zbraně.

Trocha dějin

Red Star vychází z méně známého komiksu od firmy Image, který se odehrává v alternativním Sovětském svazu, těsně po druhé světové válce. Je to svět, ve kterém se mísí magie s výrobky ruských zbrojovek. Což znamená, že ve hře na její motivy se bude střílet, mlátit mečem i vrhat kouzla. Budou tam magická silová pole a obří roboti. Je škoda, že komiksová grafika není ve hře využitá víc, ale možná je to taky proto, že tahle hra má už pár křížků, no, vzhledem k tomu, že je to hra z Ruska, tak spíš srpů a kladiv, na hřbetě. Už se o ní mluvilo před lety, kdy jí měla dělat firma Acclaim. Jenže než ji stihl Acclaim hodit na trh, zmizel z povrchu zemského. Ale Red Star zůstala a po čase se jí přece jen podařilo vyškrábat se na pulty herních obchodů. I když na ní čas zanechal svůj autogram.

Lepší být rudý než tuhý

The Red Star
i Zdroj: Hrej.cz
Ve hře máte na výběr ze tří postav. Můžete hrát za tvrďáckého nabušence Kyuza, rychlou Makitu a když budete hodně hodní, časem se dostanete i k odemknutelné kouzelnicí Maye. Škoda, že se postavy nedají moc střídat. Jakmile si jednu z figur vyberete, musíte s ní zůstat až do konce. To je trochu mrzuté, protože možnost měnit herní styly by gamesu poměrně oživila. Řekli bychom, že až hru dohrajete, nebudete moc cítit potřebu se k ní vracet.

Takže si vyberete postavu a vyrazíte do terénu. Ovládání je klasické, ale efektivní. Jedním tlačítkem střílíte, jedním mlátíte, jedno je na štít a jedno máte na speciální triky – a můžete i zaměřovat, což se hodí. Postupně získáváte i silnější zbraně a lepší štíty (doporučujeme investovat do chlazení pistole, která se hodně rychle zahřívá, což vám může v souboji se silnějším protivníkem docela zkomplikovat život) – ovšem ani soupeři nejsou žádná měkká brčka.

The Red Star
i Zdroj: Hrej.cz
Překvapivě jsou jednotlivé lokace dost tuhé. Rozhodně vám tahle akční hra nedá nic zadarmo. Takže se stává, že po souboji, ze kterého vyváznete s posledním zbytkem života, následuje ještě tužší. Lékárniček je málo, soupeřů spousty a jednotlivé nahrávací body zatraceně daleko od sebe. Pravda je taková, že se vám hra zasejvuje pouze mezi levely – takže pokud vás zabijou během hry, máte prostě smůlu a musíte začít znovu. Častokrát budete jednu misi procházet pořád dokola, aby vás vždycky ten poslední a nejmasivnější příšerák zastřelil.

V rámci těchto stříleček je celkem typické, že tu máte jak klasické maso na porážku - čili lidské (skoro) protivníky - tak obří bojové stroje, které na vás chrlí tuny nábojů, mezi kterými musíte kličkovat a odstřelovat bossovi jednu zbraň za druhou. Docela dobré je to, že jsou soupeři různých druhů. Na některé nefungují střelné zbraně, někteří jdou tělo na tělo, někteří vás odstřelují na dálku, někteří na vás posílají naváděné rakety... Při každém souboji je nutné udělat si seznam priorit, odhadnout, který z vašich soupeřů je nejnebezpečnější a kterého musíte oddělat jako prvního.

I když je Red Star ryzí a v podstatě primitivní rubačka, občas vás nějakým tím nápadem překvapí. Třeba hned v prvních levelech bojujete na ledové ploše a v odrazu nad sebou vidíte bombardéry a bomby, které vám vrhají na hlavu. I protivníci jsou příjemně vystavění, byť bez velkých nápadů. Prostě klasické bojové kolosy a obří tanky. Nic co byste ve hrách už párkrát neviděli. Ale to není důvod k tomu, abyste je nechali žít.

The Red Star
i Zdroj: Hrej.cz
Nic si nebudeme nalhávat. Je vidět, že grafika má svá nejlepší léta za sebou. Na nějaké animované sekvence ve hře nenarazíte, všechno je odvyprávěno pomocí textů mezi misemi – a aby vám to nebylo líto, dostanete k tomu statický obrázek. V dnešní době akčních bojovek, kterým kraluje God of War II, vypadá Red Star jako chudý příbuzný, který přijel na návštěvu ze zapadlé vesnice.... ale to ještě neznamená, že by to byl aušus.

Pokud akceptujete fakt, že jste si pořídili ryzí mlátičku a nebudete čekat geniální nápady, tak hra funguje a je i zábavná. A navíc si jí můžete zahrát i s kámošem.

The Red Star
PlayStation PlayStation 2

Verdikt

Rychlá a přímočará bez nějaké hloubky. Vzpomínka na staré časy, kdy se akční hry zásadně brali pouze zboku nebo shora. Na nějakou chvíli vás zabaví, ale klenot vaší sbírky to asi nebude.

Co se nám líbí a nelíbí?

V jednoduchosti je síla. A přes svou primitivnost tahle hra není tak úplně špatná. Je dynamická, rychlá, občas s nějakým nápadem.
Hlavně to, že se protivníci brzo okoukají a že musíte po každém úmrtí začínat level znovu od začátku.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama