The Council - kompletní série
i Zdroj: Hrej.cz
The Council - kompletní série Recenze The Council - kompletní série

The Council - kompletní série

Marek Selinger

Marek Selinger

31. 12. 2018 10:58 6
Reklama

Inovace. Dnes to bude o inovacích.

Není to tomu ještě tak dlouho, co zkrachovalo studio Telltale stojící za proměnou adventur do podoby, jak je známe posledních pár let. Avšak neochota měnit cokoliv krom tématu a zasazení se stala pro tyto vývojáře osudnou. To Life is Strange už přišlo s několika novinkami, které mu pomohly na cestě za slávou, jež stále trvá. Ale až právě nyní dokončená epizodická série The Council dává oněm matadorům z Telltale vědět, kam mohli celý tento žánr za ty roky posunout.

TEBE ZNÁM!

První epizoda The Council se stala nečekaným překvapením letošního jara, ostatně i v naší recenzi si odnesla maximální možné hodnocení. Po téměř devítiměsíční anabázi tak před pár dny konečně spatřila světlo světa i finálová část celé skládačky a my se nyní podíváme, jestli vývojáři ze studia Big Bad Wolf, pro které je The Council prvotinou, dokázali udržet vysoko nadrženou laťku.

Historické postavy zde nehrají druhé housle, povětšinou se jedná o vůbec nejdůležitější charaktery celé hry.

Hráč se ujímá postavy Louise de Richeta, syna vůdkyně tajného Zlatého řádu, který je jednou z ústředních sil světa na konci 18. století. Jenže jeho matka Sarah z ničeho nic zmizela a Louis se ji vydává hledat do pevnosti na tajuplném ostrově, kde zrovna mají setkání ti vůbec nejvyšší političtí představitelé té doby. A právě v tomto ohledu titul exceluje. Během postupu hrou se potkáte s prvním prezidentem Spojených států Georgem Washingtonem či nastupujícím vůdcem Francie Napoleonem Bonaparte. Své zástupce tu má i papež či tehdejší, stále se rozrůstající, britské impérium. Tyto historické postavy zde navíc nehrají druhé housle, ale povětšinou se jedná o vůbec nejdůležitější charaktery celé hry.

POLITIKAŘÍME

Znalost tehdejších reálií hraje vůbec důležitou roli, zejména v rozhovorech s uvedenými hosty. Pokud jste ve škole dávali pozor při hodinách dějepisu, případně jste si dodatečně doplnili geopolitické poznatky té doby, při hraní vám to přijde vhod. Dám vám příklady. Při jednom z úvodních dialogů si vás Napoleon otestuje ze znalostí pojící se s Velkou francouzskou revolucí, přičemž pokud víte, jaká situace tehdy v zemi galského kohouta panovala a jakou roli v ní tento vojevůdce hrál, bude jednoduché si s celou situací poradit. Pokud však máte v tomto období historie mezery, může se lehce stát, že si možného budoucího spojence znepřátelíte hned na začátku.

Jedna celá epizoda je zase věnovaná získání značného území v severní Americe, které tehdy ještě patřilo Španělsku, ale zájem o něj mají Francouzi, potažmo samotní vůdci nově vznikajících Spojených států. Aniž bych chtěl cokoliv prozrazovat, právě v tento bod se The Council mění z rodinného dramatu na politickou hru plnou špinavých intrik. A věřte, že tato změna klimatu není v rámci série jediná, poslední slovo neřekl ani okultismus, který v rámci dílčích epizod také hraje svou roli.

RPG… NEBO NE?

Ostatně u něj ještě můžeme zůstat, váže se k němu jedna z inovací, o kterých jsem mluvil na začátku. Hned v prvních minutách úvodní epizody si hráč vybírá své povolání. Ať už z vás stane diplomat, detektiv či právě okultista, bude to mít klíčový dopad na vaše možnosti v rozhovorech. Každá profese vás předurčuje k určitým schopnostem. Diplomat bude silný v kramflecích během diskuze o politice, okultista se vyžívá v manipulaci ostatních a v roli detektiva zase rozehrajete psychologické hrátky. Ne že byste si svou volbou překazili možnost využívat schopnosti ostatních povolání, jen si na ně déle počkáte.

Koupě Louisiany (1803)

Jak je zmíněno v recenzi, důležitou roli v příběhu hry tvoří spor o území Louisiany, na jehož území později vzniklo 15 států USA a část Kanady, což značí o gigantičnosti teritoria (neplést si tedy toto území s novodobou Louisianou, státem na jihu současných Spojených států). To původně patřilo Francouzům, avšak krátce po sedmileté válce ho získali Španělé. Za této konstelace se v rámci příběhu The Council zapojuje do hry i Louis, jenž na svých bedrech nese zodpovědnost, komu celé území nakonec připadne.

Jednotlivé epizody jsou rozsekány na kratší úseky, při jejichž dokončení hráč získává zkušenostní body, za které pak následně investuje body do zdokonalení již získaných abilit, případně do nákupu úplně nových, čímž se postupem času otevírají nové možnosti v konverzacích. Já zvolil druhou jmenovanou variantu a tak z někoho, kdo se brilantně orientoval v geopolitice a mluvil několika jazyky, se stal někdo, komu nevadí i logické uvažování nebo se vyzná v přírodních vědách. Tato variabilita dává hráči možnost zopakovat si celý příběh s úplně jinými schopnostmi. Ty však mají i ostatní hrdinové, proto je v konverzaci důležité znát, jestli daná osoba je zranitelná vůči manipulaci, nebo si lebedí v okultismu, a na základě toho volit tón dialogu. Může se lehce stát, že špatnou odpovědí se Louis zcela odkope a nedočká se tak kýžené reakce.

Bohužel délka jednotlivých epizod má sestupnou tendenci, zatímco ta první vám na dohrání ukousne více než tři hodiny, tu poslední slupnete přibližně za polovinu. 

V jednom herním prvku se vývojáři značně inspirovali v prequelu k Life is Strange s názvem Before the Storm. Ti, kteří příběh Chloe a Rachel hráli, si možná vzpomenou na konverzační bitvy. Zde je systém dost podobný, dokonce bych si troufal říct totožný. Nicméně konfrontace, jak se tento element v The Council nazývá, je využíván přibližně dvakrát až třikrát za epizodu a navíc vždy v konverzacích, které jsou podstatné pro pokračování příběhu. Jeho dohrání zabere něco mezi 12-14 hodinami, podle toho, jak hodně budete zvídaví a pátrat po tajemstvích panství. Bohužel délka jednotlivých epizod má sestupnou tendenci, zatímco ta první vám na dohrání ukousne více než tři hodiny, tu poslední slupnete přibližně za polovinu. Drobnou část hratelnosti tvoří i logické hádanky, které však nejsou nijak zvláště nápadité a nevyžadují žádné extra dlouhé přemýšlení.

ACH TY LOAD…INGY

Zarazila mě taktéž podivná stylizace, kde některé postavy jsou vyobrazeny jako karikatury, jindy je jejich vzhled míněn zcela vážně. Ani dabing a lipsync nejsou na té nejvyšší úrovni. Celkově technické zpracování není nijak výjimečné, spíše se jedná o lehký podprůměr doplněný o jeden nepříjemný technický prvek. Jelikož drtivá většina hry se odehrává v daném panství, Louis často bude přebíhat z jednoho patra do druhého, z jednoho pokoje do jiného. A každá tato změna lokace znamená loading, který minimálně na původní PS4 není úplně nejkratší. Takže když z jednoho konce budovy bude přebíhat na druhý a ještě jednat s každou postavou v jejím pokojí, stane z této aktivity dost nepříjemný loading simulátor. Nicméně v tomto ohledu je nutno respektovat, že The Council se stal prvotinou pařížského studia, které navíc titulu nastavilo férovou cenovku 30 amerických dolarů. Už jen z tohoto pohledu musí být na příběh Louise de Richeta nahlíženo trošku méně kriticky a nepovažovat ho klasickou AAA produkci.

The Council - kompletní série
i Zdroj: Hrej.cz

Dlouho jsem zvažoval, jestli hře neudělit o bod nižší hodnocení než jaké najdete pod tímto odstavcem. Nakonec jsem si však řekl, že ocením odvahu autorů zasáhnout do léta prověřeného vzorce a obohatit ho o zcela novou vrstvu v podobě různých RPG elementů. Krom toho vydat dnes hru, která pojednává o nepřehledné politické situaci na konci 18. století, to chce taktéž značnou kuráž. A když se vrátím na začátek této recenze, k Telltale, tak ti byli často kritizováni, že rozhodnutí v jejich hrách nemají žádnou váhu. V The Council je to přesně naopak, zde následky vašeho počínání opravdu pocítíte. Což je možná rozdíl, proč Telltale zanikli a proč naopak Big Bad Wolf čeká zářná budoucnost. Snad.

S The Council k ní vykročili více než nadějně.

The Council - kompletní série
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

I přes technickou nedokonalost je The Council adventurou, která se vyžívá v historii a samotný žánr obohacuje o několik nových prvků. Ve výsledku se jedná o kombinaci, která by minimálně milovníkům dějepisu neměla uniknout.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama