Tales from the Borderlands #1 - Zer0 Sum Recenze Tales from the Borderlands #1 - Zer0 Sum

Tales from the Borderlands #1 - Zer0 Sum

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

3. 12. 2014 14:52 8
Reklama

Vývojáři z Telltale Games jsou průhlední – všichni, kdo jejich hry hrají, moc dobře vědí, co očekávat. Tenhle tým přináší adventury stále více se přiklánějící spíše k interaktivnímu filmu než ke kouskům po okraj naplněných klasickými herními prvky. A menší upozornění na začátek - nic jiného se neděje ani tentokrát!

PŘÍBĚH DOPŘEDU, AKCE PRYČ

Američtí vývojáři si jako obvykle berou pod svá křídla osvědčenou značku a podle svého ji přetvářejí do adventury, postavené na vyprávění a příběhu. Po značkách jako The Walking Dead či The Wolf Among Us se však pouštějí do něčeho, kde (na rozdíl od komiksů) hrál příběh původně až druhé housle. Nebuďte tedy smutní, když z příběhu udělají housle sólové a akčnost odsunou až někam dozadu, kde si zahraje tak maximálně na dřívka.

Dostáváme se do světa Borderlands, chronologicky několik let po skončení druhého dílu, a hned od prvních minut se budete cítit jako doma. Příběh vypráví o Rhysovi, zaměstnanci Hyperionu a Fioně, rodačce z Pandory, mistryni podfuků. Zatímco Rhys chce vyfouknout Vault key svému arogantímu šéfovi, Fiona chce vydělat 10 milionů kreditů za jeho prodej. Vtip je v tom, že žádný Vault key neexistuje, jde pouze o padělek, který se samozřejmě rozbije a svede tak Rhyse a Fionu k sobě. Společně se pak rozhodnou, že si alespoň rozdělí peníze, které však ukradl šéf místních Psychoušů.

Nejenže se tak díváte na události z perspektiv obou hrdinů, ale jelikož jde o vyprávění, každý si realitu ohýbá podle svého.

Hráči, kteří si prošli původní trojicí her, budou na každém kroku nacházet známé prvky univerza. Není však ani náhodou potřeba odehrát předchozí kousky a hru si i bez původního setkání užijete parádně. Jen – jak už to tak bývá – ne tolik a možná se chvílemi budete ztrácet. Pomrkávání směrem k navrátilcům a šťastná shledání se starými známými zkrátka dělají hodně. Vývojáři také připravili hned několik novinek, tou nejdůležitější je bezesporu vyprávění ze dvou úhlů pohledu. Nejenže se tak díváte na události z perspektiv obou hrdinů, ale jelikož jde o vyprávění, každý si realitu ohýbá podle svého. To během porovnání jednotlivých verzí přináší komické situace, nad nimiž se upřímně zasmějete. Ostatně, humor je v Tales from the Borderlands jedním z nejdůležitějších prvků.

VTIPŮ PLNOU NABĚRAČKU

Scénáristé se nebojí střílet jeden vtípek za druhým. Občas sice zásahy nejsou úplně přesné, jakmile se vám však trefí do vkusu, nebudete se stydět zasmát nahlas. Černý humor patří k Borderlands už od prvního dílu a tady se ho nabažíte jako Skag doslova čehokoliv. Naprostou nutností je však dobrá znalost angličtiny, bez ní to nepůjde. Hra v češtině nevychází a oficiální překlad ani není v plánu. Nejenže zde nechybí hrátky se slovy, ale bez příběhu tahle... no, příběhová adventura jaksi nefunguje.

Pokud vám poslední díl The Walking Dead nepřišel jako hra, potážete se zde se zlou. Je pro vás sice připraveno několik nových herních prvků (Rhysovo Echo Eye na získání podrobnějších/skrytých informací; akční části s Loaderbotem; prvek konečného a rozhodujícího množství peněz), pořád se ale spíš pohybujeme na úrovni interaktivního animovaného filmu plného quick time eventů, animaček a textu. Skvělá zpráva pro ty, kteří předchozí kousky od Telltale milovali, příšerná pro ty, kteří ne.

Tales from the Borderlands #1 - Zer0 Sum
i Zdroj: Hrej.cz

Během několikerého dohrání první epizody, trvající půl třetí hodiny, se naskytla možnost srovnat vývoj příběhu po výběru některých klíčových rozhodnutí. Tam se často bohužel objevuje stará známá lež, kdy se sice na pár vět dostaneme trochu jinam, brzy se však vše vrací do stejných kolejí pro všechny varianty. Těžko ale soudit, zda se na základě vašich rozhodnutí třeba nechystá velké rozdělení v některé z následujících epizod. Dosud nejdůležitější bylo rozhodování během utrácení peněz a použití jediného náboje v rukávu Fiony. Peněz je totiž omezené množství a může vám v některých momentech ulehčit práci, jindy zase mohou chybět.

KDE MY UŽ JSME SE VIDĚLI?

Grafické zpracování hry je téměř totožné s ostatními hrami od Telltale, engine už pomalu začíná vypadat na nutnou restauraci. Animace v některých momentech působí strnule (největší problém je ve vyjadřování extrémních emocí, tam postavy vypadají hůř než hrající Quentin Tarantino) a umělecký styl už se někomu může zajídat. Nutno však podotknout, že Tales from the Borderlands vypadají hodně „borderlandovsky“ i na jiném než původním Unreal Engine. Nebál bych se tak v tomto případě přimhouřit oko a uznat umělecký záměr. Díky použití staršího enginu je hra naopak vcelku nenáročná a naštěstí se tentokrát nesetkáváme ani s problémy v podobě pádů aplikace či náhlých framedropů. Jak už jsme od her od Telltale Games zvyklí, hra se dá díky své podstatě ovládat stejně snadno jak na klasické PC kombinaci myš+klávesnice, tak i na gamepadu. Vybírejte tedy dle libosti.

Soundtrack je - až na hlavní song první epizody - spíš podprůměrný, naštěstí není nijak vtíravý a během samotného hraní si ho prostě nebudete všímat. Naopak Busy Earnin' od Jungle (ano, ta samá písnička, kterou najdeme ve FIFA 2015) je použit přesně tak, jak je potřeba a v momentech, kdy vás od něj nic nevyrušuje. Celkově vzato se tedy nová série nerozjela špatně, ale je nutné počítat s tím, že fanoušci Borderlands mohou být zaskočeni zejména rozvážným úvodem. Vtip, nadhled a grafika odpovídající nastavenému stylu však Tales from the Borderlands nechybí a příští epizody mají prostor vyšvihnout se ještě výš.

Tales from the Borderlands #1 - Zer0 Sum
Windows PC

Verdikt

Tales from the Borderlands jsou přesně tím, co byste od Telltale Games očekávali. Hodně povídání, animaček a quicktime-eventů, naopak opravdu málo klasických herních mechanismů. Pokud chcete něco jiného, jednoduše nejsou pro vás.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama