Surf‘s Up Recenze Surf's Up

Surf's Up

Robotron3

Robotron3

7. 7. 2007 22:45 3
Reklama

Dámy a pánové, chlapci a děvčátka, tučňáci a tučňátka. Vítejte zde, v Antarktidě, v největším surfařském centru této planety. Jako každý rok, i dnes se tu pořádá klání velkolepého surfařského šampionátu pod patronátem surfařské legendy, velkého Big Z, hurááá! Tučňákům nazdar! Zdar! A surfování zvlášť! Já jsem Robotron a ze zpravodajského centra ESPN-hrej vás budu informovat o veškerém dění na tomto prestižním sportovním klání!

Kdyby nebylo animovaného filmu, koho z vývojářů by napadlo zasadit hru do prostředí jižního pólu, mezi nekonečný led a mráz a mezi tučňáky? Možná někoho ano, říkáte si, ale mučit ty veselé panáčky ve fracích na obrovských vlnách? Na nebezpečných útesech a krách, kde, nebozí, surfují na samotné ledové tříšti? Zaplať však herní bůh za to, neboť i přes obecné pravidlo, že herně-filmové adaptace vždy zavánějí tak trochu brakem, Surf's Up je čestnou výjimkou. Takovou srandu a čistou hratelnost jste možná ještě v dětské hře neviděli.

Surf's Up
i Zdroj: Hrej.cz
Surf's Up by se dal přirovnat k větší a dospělejší skejťácké exhibici od Tonyho Hawka. Je to pochopitelné, protože, je-li film o surfování, nebude hra o sbírání třešní. A tím se naštěstí Surf's Up lehce vyhýbá zaběhnutým klišé dle filmu ztvárněných plošinovek a stává se arkádovým simulátorem surfování.

Jen si to představte. Z levé části obrazovky se zvedá velká ledová vlna a zvolený tučňák se staví do stabilní pozice na prkně, vyvažuje ledový vzduch, udržuje tak balanc svými křidélky, párkrát vlnu pošimrá tam a zpět a už letí deset metrů nad její úroveň, kde předvádí jeden efektní trik za druhým. Tučňáčí slečny jásají. A obecenstvo ani nedutá, aby se vám těžký trik povedl zakončit ladným přistáním na klidnější hladině oceánu. Sláva! Hurá! A zpátky do vlny! A zas a znova.

Celé se to ovládá buď na klávesnici, nebo na joypadu. Možnost připojit si joypad poskytuje opravdu o řád vyšší zážitek než klávesnice, ale i přesto nezoufejte. Já celou hru odehrál na klávesnici. Klasické W,A,S,D pro pohyb, I,J,K,L pro triky, SPACE k ukrutnému zrychlení a kurzorové šipky pro udání směru letu. A víte co? Nehrálo se to vůbec špatně, člověk si zvykne a i na klávesnici pak mrská jedno kombo za druhým, což je u předělávky z konzolí velice příjemné.

Surf's Up
i Zdroj: Hrej.cz
Aby to celé nebylo tak jednoduché, kromě triků na vlnách musíte v každém levelu absolvovat ještě určitý počet bran, kterými projíždíte jako O'Neill hvězdnou bránou (někdy je to těžké, třeba když jste pomalí, vlna vám celou bránu zaplaví), a za druhé sbíráte jakési... snad bobry. Panáčky, co si poletují v určitých místech levelu a slouží k odkrývání bonusových materiálů, jako jsou artworky, videa, nebo multiplayerové levely pro hraní s kamarádem. Kromě hlavního šampionátu tu máme ještě jakousi vzdálenou odnož surfování, jízdu na zeleném listu skrz děsuplné levely, jako je například vnitřek sopky, kde se ze všech stran valí láva.

Pro někoho může být zklamáním, že hra v multiplayeru obsahuje pouhý split-screen, po síti si prostě nezahrajete. Ale na druhou stranu, těm, kdo propařili dny a týdny po nocích u klasik pro dva hráče jako stvořených, jako byl např. Lotus, bude hned jasné, že při takové chytlavé arkádě to pošťuchování se u jednoho počítače s kamarádem či sourozencem je to pravé tučnáčí ořechové.

Co mohu vyloženě pochválit, je celkový humor hry. Před každým levelem se zobrazí video ze zpravodajství legračně komentující události. I bonusové materiály skýtají slušnou porci zábavy a bžundy. Něco mi napovídá, že film Surf's Up by mohl být opravdu kvalitní podívanou.

Surf's Up
i Zdroj: Hrej.cz
Graficky je hra udělána moc hezky. Stojí za ní Unreal engine a podle toho vypadá i celé prostředí, animace, zkrátka všechno. Ani celkově výtvarně hra nezaostává. Každý level je tak trochu jiný, v jednom po vodě vesele poskakují kosatky, v jiném se zase před vámi bortí skály a z povzdálí sopka běsní a hází na tučňáky své lávové výměšky. Jednou surfujete za krásného počasí, jindy zase v noci. Přívětivou atmosféru podtrhuje i lahodně poslouchatelný soundtrack, složený z převážně rockových kapel moderního soundu, jež se skvěle hodí k surfařské image a k veselým tučňákům vůbec.

Surf's Up není příliš dlouhá hra, vlastně je vyloženě krátká, ale na druhou stranu zábavná. Nepříliš početné levely se dají hrát stále dokola pro vyšší skóre, dá se třeba jen tak soutěžit s kamarádem. Stejně tak by mohlo být negativum, že je hra pochopitelně cílená na mladší pařanské publikum a podle toho také vypadá. Malí hráči nemusí nic řešit, ty Surf's Up bavit bude, ale kdo je staršího data narození a něco málo už odehrál, by se měl rozmyslet, zda v něm ještě dříme to malé infantilní mrně, zda dokáže jen tak si sednout, nepřemýšlet a hrát.

Surf‘s Up
Windows PC
Nintendo GameBoy Advance
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
Nintendo DS
Nintendo GameCube GameCube
Wii Wii

Verdikt

Přesto, že hra nepřináší nic nového, a pravděpodobně se nestane žádným velkým hitem, jedná se o velice hratelnou záležitost, která pobaví a chytne každého, kde se chytnout zkrátka nechá.

Co se nám líbí a nelíbí?

Velice příjemně zpracovaná hra jak z hlediska stránky technické, tak ze stránky výborné hratelnosti.
Málo levelů, určeno spíše malým a menším z vás/nás (když ne tělesně, tak alespoň duševně mladším)
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama