Soumrak in-house enginů - kdo a proč přechází na Unreal Engine 5?
i Zdroj: CD Projekt Red
Článek Soumrak in-house enginů - kdo a proč přechází na Unreal Engine 5?

Soumrak in-house enginů - kdo a proč přechází na Unreal Engine 5? | Kapitola 4

Radek Raudenský

Radek Raudenský

20. 4. 2022 13:30

Seznam kapitol

1. JÁ UŽ TO NEBUDU DĚLAT 2. ZAKLÍNAČ | CD PROJEKT RED 3. MASS EFFECT | BIOWARE 4. TOMB RAIDER | CRYSTAL DYNAMICS

V posledních dnech a týdnech proletěly herním průmyslem zprávy o velké obměně herních enginů napříč herními studii. Takovým zakončením byla prezentace State of Unreal, v níž se ukázaly desítky studií přecházející na novou generaci Unreal Enginu. Nejeden hráč by si mohl postesknout, že ony hry budou vypadat stejně – není divu, do myšlenek mu promlouvají zkušenosti z dob minulých, kdy hry na Unity vypadaly skutečně prakticky stejně a zase například CryEngine způsoboval problémy s výkonem. Jenže ono to tak vůbec nemusí být. Konkrétně v případě Unreal Enginu se ukázalo a neustále ukazuje, že nadité kapsy Epic Games dovolují z vlastního produktu udělat univerzální nástroj pro více studií. V tomto článku vám tak přiblížíme nejen subjektivní názor na to proč se tak děje, ale také ta největší studia a hry, která přechází k externím enginovým partnerům.

Poslechni si audioverzi
00:00:00
00:00:00
Reklama

TOMB RAIDER | CRYSTAL DYNAMICS

Společně s oznámením vstupu Unreal Engine 5 do produkční fáze studio Crystal Dynamics oficiálně potvrdilo, že pracuje na novém vstupu do série Tomb Raider. Velkou novinkou ale bylo, že připravovaná hra poběží na Unreal Engine 5. V tu chvíli jsem si upřímně položil otázku – na čem vlastně studio do té doby pracovalo?

Nakonec je příběh vlastně stejný, jako u ostatních zmíněných. Crystal Dynamics, založené již v roce 1992, používalo pro vývoj své vlastní řešení Crystal Engine, později známý jako Foundation. Ten dokázal opravdu převratné kousky, přeci jen Tomb Raider, který na enginu běžel, vypadal především v dobách vydání přelomových dílů fantasticky. Jenže opět – byl tvořen pro akční adventuru, která nenabízela tolik možností či velký otevřený svět.

Když na stejné technologii vyšli Marvel’s Avengers, byl engine Foundation opět značně upraven. Jenže vývoj nové větve enginu společně s novou hrou v tomto případě nedopadl moc dobře a Marvel’s Avengers trpěli, i přes pohlednou grafiku, kromě herních mechanismů taktéž na technický stav. Hra nezvládala velké počty nepřátel, efektů, trpěla na bugy a bohužel i takzvané game-breaking problémy. To zkrátka řešit nechcete. Vystřízlivělí Crystal Dynamics nakonec od dalšího vývoje enginu ustoupili a oznámili vývoj nového Tomb Raidera právě na Unreal Engine 5.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama