Shadow Warrior 3 Recenze Shadow Warrior 3 je oldschool střílečkové překvapení

Shadow Warrior 3 je oldschool střílečkové překvapení | Kapitola 2

Martin Synek

Martin Synek

8. 3. 2022 17:30

Seznam kapitol

1. POSLEDNÍ NINDŽA NA SVĚTĚ 2. NÁSTROJE ZKÁZY 3. KONEC DOBRÝ

Lo Wang se vrací, aby dovyprávěl svůj tragikomický příběh skrze novou firstr-person střílečku, která má být zároveň i návratem ke kořenům série. Má ambice oslovit i fanoušky, u kterých doposud na disku kraloval Doom Eternal, nebo jde pouze o promarněnou šanci?

Reklama

Vraťme se ještě jednou do minulosti, protože právě při pohledu do doby předchozích dílů se mnohé změnilo. Spousta mechanismů z minula chybí a ze hry se stal přímočarý koridor, který hráče táhne stále kupředu. Mnoho mechanismů tvůrci lehce okopírovali od Doom Eternal či Serious Sama, ale to je jedině dobře a prospívá to jednoznačně návykové hratelnosti. Průchod hrou bych tedy spíše přirovnal k jízdě na tobogánu, kdy nahoře nasednete a dole vás to vyplivne úplně na maděru, ale se silným zážitkem, který si chcete při nejbližší příležitosti zopakovat. 

Hře přitom k rozehrání tohoto divadla stačí šestice zbraní. Ano, čtete správně. Zdejší záplavu nepřátel budete kosit jen a pouze s půltuctem smrt způsobujících udělátek. Od klasické pistole, přes čtyřhlavňovou brokovnici, granátomet či plazmovou odstřelovačku, až po metač šurikenů či ikonické duo lehkých UZI.  K tomuto seznamu si přidejte Wangovu katanu a máte zaděláno na solidní porcovačku. Při pohybu je nutné využívat zvláště možnosti dvojitého skoku či úhybný dash před dotírajícími zástupy protivníků. Zapomenout nesmím ani na vystřelovací hák, který je však možné použít pouze v místech k tomu určených.

Vzhledem k tomu, že jsem měl k dispozici verzi pro PlayStation 4 (kterou jsem však hrál na PS5), celou hru jsem prošel s ovladačem v ruce. Ovládací schéma je velmi podobné tomu z Doom Eternal a i Shadow Warrior vybízí k časté výměně zbraní. Neklade sice takový důraz na to, koho a jakou zbraní nejlépe zdolat, nicméně časem přijdete na způsob, jak vybírat a měnit zbraně tak, aby střelba z nich byla co nejefektivnější. Moje smrtonosně kombo po většinu hry sestávalo z univerzální brokovnice, které sekundovala dvojice UZI nebo granátomet. Zbytek zbraní jsem využíval spíše ve specifických momentech. 

Příkladem budiž třeba brokovnice, která na třetím stupni střílí automaticky bez nutnosti nabíjení

Vyjmenovanými zbraněmi však Lo Wangova cesta za spravedlností nekončí. Tvůrci mu totiž dali do vínku i možnost vykonat nad nebohým protivníkem rozhřešení ve formě zakončovacího úderu. Takový úder však stojí část staminy, kterou získáváte z protivníků a jejich efektivního vraždění (ideálně pomocí zkázonosné katany). Na obvyklé enemáky stačí jedna část tohoto ukazatele, na ty větší posléze dva nebo dokonce všechny tři. Takový úder dá Wangovi vždy výhodu v podobě další smrtonosné věcičky, kterou může rozsévat smrt v řadách nepřátel. Všechny specialitky není nutné popisovat, protože bych vás pouze ochudil o momenty překvapení z jejich objevení. Nicméně jen tak subjektivně – meč Laser Shoguna se stal mou nejoblíbenější specialitou.

V průběhu hraní narazíte také na několik bossfightů. Žádný z nich však nebude představovat příliš velkou výzvu a osobně tato výzva nepřišla ani při zvýšení obtížnosti. Dle mého názoru však jde o ústupek, který vyplývá z celkově stanoveného tempa hry. S ničím si není nutné zbytečně lámat hlavu a jde v prvé řadě vždy o to, zničit všechno na obrazovce. Aby vaše akce měly s postupem času náležitý efekt, budete cestou nalézat orby, kterými dostanete možnost každou ze zbraní vylepšit. Stejně tak tuto možnost dostane i samotný Wang, kdy lze vylepšit atributy postavy. Tato vylepšení mají vždy tři stupně a na svém maximu poskytují doopravdy ničivou sílu (příkladem budiž třeba brokovnice, která na třetím stupni střílí automaticky bez nutnosti nabíjení).

Shadow Warrior 3 je oldschool střílečkové překvapení
i Zdroj: Hrej.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama