Sega Rally Recenze Sega Rally

Sega Rally

Petr Kadlec

Petr Kadlec

7. 10. 2007 22:00 2
Reklama

Je to trochu smutné, ale arkádových závodních her se v posledních letech na PC příliš mnoho nerodí a hrát stále dokola Need For Speed zabaví jen málokoho. Autoři se stále snaží přiblížit virtuální realitu skutečnému světu a mnohdy v této snaze utopí zábavu a hratelnost. Naštěstí je tu vlaštovka se jménem Sega Rally, která dává jasně najevo, že realitu máme hledat za okny našich příbytků a nikoliv na monitorech počítačů. 

Arkáda jako řemen

Pokud něco charakterizuje počin týmu Sega Driving Studio, je to jednoznačně rychlost. Se svým vozem se budete prohánět po nejrůznějších okruzích vždy na plný plyn, rychlost je totiž polovina úspěchu. Tratě jsou designovány tak, že přímo vyzívají k jízdě na hraně všech možností, ale přitom vás nijak nestresují. Zběsilou rychlost si budete užívat a nohu z plynu si dovolíte sundat jen na okamžik před průjezdem zatáčkou, když povedete vůz do řízeného smyku. Pokud uděláte chybu a auto pošlete ven z trati, nemusíte se bát zdlouhavého vyjíždění z pangejtu. Kolem cesty jsou neviditelné bariéry, které vás spolehlivě vrátí na trať, ovšem přijdete o drahocenné vteřiny, protože náraz auto zpomalí. 

Zdravé soupeření

Pokud čekáte pravou rally, budete možná trochu zklamáni. Žádné osamocené projíždění krajinou se nekoná. Závodů se budete účastnit spolu s dalšími pěti jezdci najednou, což je opravdu příjemné zpestření. Zběsilou jízdu tak ještě okoření pořádná dávka adrenalinového zápolení se soupeři, kteří vám nedají ani metr zadarmo. Budete si navzájem krást nejlepší stopu, tlačit jeden druhého do výmolů a kaluží na trati jen proto, abyste získali pár vteřin náskoku. Tratě jsou kvůli tomu dostatečně široké, takže je vždy místo pro souboje kolo na kolo.

Jednotlivé okruhy navíc nejsou nijak přehnaně dlouhé, což jen podtrhuje celkovou dynamiku hry. Prostředí závodů jsou velice pestrá, zavítáte do tropických lesů, zasněžených Alp, projedete se písky africké savany, zkrátka nic se vám hned neokouká. Okolí tratí také nepůsobí nijak nudně, autoři připravili spoustu malých rozptýlení v podobě fotografujících diváků nebo přelétajících helikoptér, zkrátka máte pocit, že se kromě samotného závodu děje na monitoru také něco jiného. 

Staň se šampiónem

Sega Rally nabízí několik herních módů, ovšem páteří všeho je Championship. Začínáte jako nováček podniku rally a vaším cílem je vypracovat se na vrchol. Máte přístupné jen základní vozy a několik málo turnajů, s jejichž pomocí se dostanete dál. Sympatické je, že není nutné dojet každý závod jako první, stačí nastřádat požadovaný počet bodů, které dostanete za umístění. Je ale jasné, že poražený není bodově ohodnocen stejně jako vítěz, takže touha vyhrávat tu stále je a žene vás kupředu. Jak postupujete, odemykají se vám nové tratě a vozy. Každé z aut má navíc několik volitelných vzhledů (týkají se pouze barvy a reklamních potisků), které se postupně také zpřístupňují. Díky tomu se vám váš miláček na čtyřech kolech jen tak neokouká, i když praktický význam to nemá žádný. 

Pokud jde o vozový park, Sega vlastní WRC licenci, takže nepřijdete o žádnou ze známých značek. Aut je dohromady 34 a najdete mezi nimi skvosty jako Subaru Impreza, Mitsubishi Lancer Evo IX a nechybí ani tovární speciály automobilky Škoda. Na své si tak bez výjimky přijde opravdu každý. 

V prachu cest

Jednoznačně největší technologickou perlou je v této hře skvěle fungující deformace trati. Po každém průjezdu závodící skupiny zůstanou na cestě vyjeté koleje, takže žádný okruh není stejný jako ten předešlý. Bahno odlétává od kol, která mění trať k nepoznání, voda se efektně rozstřikuje a vy musíte pokaždé najít tu nejméně zničenou část cesty, abyste neztráceli čas drncáním se ve výmolech. Tento prvek dodává do hry proměnnou, kterou nelze předem odhadnout a závodění se tak dostává nový rozměr. 

Next-gen v podání Segy

Sega Rally vyšlo na všech velkých konzolích a verze pro PC není ničím jiným než portem z Xboxu 360. Nemusíte se ovšem děsit, obavy nejsou na místě. Ovládání je perfektní a pokud se rozhodnete hrát na klávesnici, nesetkáte se s žádným problémem. Graficky je hra velmi vydařená, modely aut jsou detailní a ani na okolí se výrazně nešetřilo. Velkou pochvalu si rovněž zaslouží zvuková stránka. Motory příjemně předou a všechny ostatní zvuky jsou prostě perfektní. Soundtrack je strhující a dokáže bezpečně vtáhnout hráče do hlubin adrenalinového závodění. Jedinou výraznou výtku si získaly hardwarové nároky. Na minimální konfiguraci (CPU 2GHz, 1GB RAM a 128MB na grafické kartě) se dá hrát jen s velkým odříkáním, pakliže vůbec. Ale vlastníte-li silnější stroj, nemusíte si s tím zas tolik lámat hlavu. 

Sega opět dokázala, že staré koncepty mohou fungovat i dnes. Sega Rally se výborně hraje a dokáže upoutat na dlouhou dobu. Pokud nehledáte realistický simulátor, ale čistou zábavu, jste na správném místě.

Sega Rally
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360

Verdikt

Skvěle se hraje a nabízí velkou dávku zábavy. Deformovatelný terén, široký výběr aut a dynamická hratelnost, to vše jsou nejsilnější zbraně této hry. Jedinou vadou na kráse jsou pouze hardwarové nároky. Kolem a kolem, Sega Rally je současným králem arkádového závodění.

Co se nám líbí a nelíbí?

Strhující tempo, deformace trati, různorodost prostředí
Hardwarové nároky
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama