SBK 09 Superbike World Championship Recenze SBK 09 Superbike World Championship

SBK 09 Superbike World Championship

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

26. 6. 2009 22:25
Reklama

Lepší probuzení do nedělního rána jsem si nemohl přát – slunce svítilo, ptáci pěli… A při pročítání sportovních zpráv na internetu mi do očí zasvítil titulek Jakub Smrž vyhrál v Misanu poprvé v kariéře kvalifikaci MS superbiků. Srdce všech českých fanoušků motorsportu muselo zaplesat a skákat dva metry radostí. O to lépe se mi začínají řádky této recenze, v níž se podíváme na zoubek aktuálnímu ročníku série SBK, jež se zaměřuje právě na zpracování mistrovství světa superbiků. Její dva předešlé díly se přitom mohly opřít zejména o výtečný jízdní model, ostatní herní prvky patřily do kategorie nadprůměrných. Poučili se tvůrci a dovedli titul k dokonalosti, anebo zde máme jen další chabý pokus o co největší výdělek za co nejméně změn? Pravda je někde uprostřed…

Už od prvního spuštění by se totiž mohlo zdát, že posun bude naprosto markantní – velmi stylové hlavní menu, v němž se hráč ocitne přímo v žijícím paddocku, dává napovědět o možných změnách k lepšímu. Neváhám tedy ani minutku a okamžitě skočím do rychlé jízdy, přeci nemůžeme nechat Kubu Smrže čekat, jenže – co to?! Jakub Smrž v licencované nabídce jezdců chybí! Nemám zdání, proč jej tvůrci nezařadili, zda trhlina v licenci či pouhé opomenutí, každopádně se pro našince jedná o významné mínus. Procházení tratí odhaluje další trhlinu, kam se k čertu poděl Nürburgring?

Vyhraj to znovu, Maxi

Prvotní okouzlení tedy prakticky okamžitě střídá částečné vystřízlivění, ale takový Max Biaggi či Carlos Checa také poslouží jako dobří náhradníci, že? Výčet herních módů se přitom od loňska vůbec nezměnil, vedle rychlého závodu nabízí SBK tradičně pouze jednosezónní kariéru, online multiplayer a položku Challenge skrývající výzvy a předpřipravené scénáře. Při jejich procházení přijde další, ještě větší vystřízlivění – náplň je  naprosto totožná s ročníkem 08! Pánové tvůrci, nezlobte se na mě, ale toto se přeci nedělá. Opět se tak budeme mučit se stejnými úkoly, kdy je nutné např. dojet dobře rozjetý závod na stupních vítězů, i když se v posledním kole musíme obejít bez kontroly trakce, probojovat se skrz celé startovní pole až do první pětky atp.

Abych ale pouze nekritizoval, SBK 09 přináší i několik znatelných změn dosti vylepšujících hratelnost. Minule už tak velmi kvalitní jízdní model byl ještě zdokonalen, motocykly se tak na trati chovají naprosto skvěle a málokdy se dá narazit na nějakou nelogičnost. Vývojáři se přitom drželi tradičního hesla „když superbiky, tak pro všechny“, a tak SKB 09 nabízí pestré nastavení obtížnosti, jež přinese velký kopec zážitků z rychlé jízdy jak fandům arkádového stylu, tak i simulace. Když už byste náhodou vyhrávali moc snadno, není nic lehčího než vypnout některý z pomocných systémů, nastavit si parametry motocyklu atp., za což i letos chválíme a vítáme všemi deseti.

Muž proti muži, stroj proti stroji

Když už zmiňujeme jízdní model, nesmíme zapomenout ani na umělou inteligenci protivníků. Ta zaznamenala značný posun kupředu, protivníci mezi sebou bojují, snaží se vyvézt v aerodynamickém pytli a předjíždět na konci rovinky, mění útočné a defenzivní stopy, zkrátka radost pohledět a být součástí této vřavy. Občasné závany nelogičnosti, kdy po ztrátě rychlosti smete hráče zezadu jedoucí rychlejší závodník, sice občas také nastanou, ale naštěstí se jedná o jev téměř výjimečný.

Přinejmenším dostatečně byla vyřešena také úroveň atmosféry na závodním okruhu, bujarého jásotu diváků se sice moc nedočkáme, nicméně tvůrci přidali velmi rytmickou a stylově ladící hudbu na pozadí, jež v hráči dokáže ještě více vzbudit touhu po vítězství. Fandové řevu motorů si tuto možnost v menu samozřejmě mohou vypnout, pro nás, normální smrtelníky, ale jde o krok kupředu. Tímto ale výčet změn pomalu končí, grafická stránka se téměř nezměnila, neustále se tedy můžeme dívat na kvalitní modely motocyklů, kvalitně zpracované tratě a strohé, nudné okolí, které naštěstí při maximálních rychlostech téměř nejde vnímat.

Nový ročník motocyklového simulátoru SBK se tak od loňského bratříčka nikterak zásadně neliší. Pakliže jej doma máte, rozhodně bych koupi nedoporučoval, nováčkům v sérii se ale zcela jistě bude líbit.

SBK 09 Superbike World Championship
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360

Verdikt

Téměř k dokonalosti dovedený jízdní model hovoří jasně pro SBK 09. Prakticky vše ostatní ale nutí k zamyšlení, zda to stačí k investici a nahrazení loňského ročníku, pro mne tedy nikoli.

Co se nám líbí a nelíbí?

Velmi kvalitní jízdní model, široká škála obtížnosti prakticky pro všechny, nízké hardwarové nároky.
Opravdu minimum zřetelně viditelných změn oproti loňsku, trhliny v licenci – chybí Jakub Smrž!!
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama