Sam & Max Episode 4: Abe Lincoln Must Die Recenze Sam & Max Episode 4: Abe Lincoln Must Die

Sam & Max Episode 4: Abe Lincoln Must Die

Luke

Luke

21. 2. 2007 23:56
Reklama

Když dojde na interaktivní příběhy jsem ten, koho potěší Dreamfall: The Longest Journey a do výchovného tábora by poslal všechny kombinačně dialogové klikanice, kde si postup směrem vpřed vyžaduje mlátit v pravidelných přestávkách frustrovanou hlavou do zdi. Série Sam & Max leží někde uprostřed, na území příběhovitosti a středně náročných hádanek. S tímto vědomím jsem hru nainstaloval - a hraní nezačalo zrovna nejlépe. Osmatřiceti stupňová horečka v těle a na monitoru vyšklebený psychopatický zajíc, horší kombinace snad neexistuje. Ne, moment, může být hůř: ten zajíc se snaží stát prezidentem Spojených států a protikandidátem je oživlá Lincolnova socha v nadživotní velikosti. To je tedy nadělení.

Samozřejmě, zajíc se jmenuje Max a společně s mluvícím psem Samem musí rozlousknout nejnovější politickou krizi ve Spojených státech. Bývalý prezident totiž terorizoval občany tvrdou diktaturou nesmyslných zákonů a obohacováním sebe samotného, dokud mu neupadla hlava – a kandidující politická godzilla není o moc lepší. Zápletka pro politickou satiru jako víno, když se do toho přidají mluvící zvířata tak skoro taková Orwellova Farma zvířat, že. Tak jsme se nezasmáli a jedeme dál.

Věnujme se krátce jednomu z mála epizodických modelů na trhu, který série představuje. Sam s Maxem vyřešili od října 2006 tři kriminální případy (další dva v lednu a únoru tohoto roku), během nichž scénáristé pomalu vystavěli familiérní virtuální svět a zalidnili ho postavičkami s rozvíjející se osobností. Poslední kapitola (The Mole, The Mob And The Meatball) si nevysloužila obdiv kovaných adventurních recenzentů, na což autoři reagovali slovy, že teprve ve čtvrté epizodě reflektují připomínky nashromážděné během prvních třech dílů. To dává smysl: každý díl sice trvá pouze kolem dvou hodin herního času, ale na jeho scénáři se pracuje s takovým předstihem, že teprve čtyřka se orientovala podle názorů zákazníků na jedničku a dvojku. Tím by se měla významně posunout kvalita příběhu a kombinací. Je tomu tak?

A tím se vracíme k politické satiře. Bravurně sepsaný scénář absurdní situace zřetelně ryje do současné americké administrativy prezidenta Bushe, inspiraci si přitom scénáristé viditelně našli ve stylu Jona Stewarta z Comedy Central. Tím pádem „ryje“ není dobré slovo, mnohem lepší je „bombarduje“. Socha amerického orla bělohlavého drží v jednom pařátu revolver, ve druhém svazek bankovek Na koberci v Oválné pracovně tentýž pták leží s kanystrem benzínu a krabkou cigaret. O listině vyhlašující nezávislost Sam pronese, že jde asi o špatně nakreslenou mapku Litevska, Washingtonova soška slouží k rozbíjení ořechů a opodál stojí urna s nápisem Fluffy – zřejmě narážka na Bushovy psy. Nejen popisy předmětů, ale také dialogy vykouzlí nejedny úsměvy, škleby a křeče ze smíchu – z politiků, Abrahama Lincolna („Hej, Lincolne, volal kapitán Achab, že chce zpátky svoje vousy!“), jejich bodyguardů („Ano, jsem mu neustále po boku, i v tamtěch místech.“) a tajných služeb („Podle informační služby moje dítě začíná chodit do první třídy.“), případně ze zneužitelnosti médií se vždycky dá dělat dobrý humor (a Maxovy projevy do televize jsou epesní). Scénář a dialogy jsou skvěle podané. Bez debat.

Uznáme-li, že humor je na sto procentech, hratelnost pak dopadla poněkud hůře – ovšem pouze pro zatvrzelé adventuristy! Pro normální lidi jde o zábavnou dvouhodinovku, která se klidně může protáhnout na týden hraní, pakliže nemají času nazbyt. Nezdá se tedy, že by námitky zákazníků vývoj hry výrazně ovlivnily. Úkolem je společensky znemožnit Lincolna ve čtyřech oblastech volebního programu, tím mu zabránit ve znovuzvolení a následně se vypořádat s následky. Nic náročného. Zamrzí snad až příliš časté používání štěnice pro odposlouchávání lidí, ale zbytek aktivit nemá podle pravidel herní logiky chybu. Nejdřív ty pravidla musíte pochopit, to je ten háček. I v tom vězí kouzlo epizodičnosti – po třech dílech už mají pravidelní hráči přehled, kde co hledat a k čemu jsou stálá NPCčka, zatímco nováčci koukají jako sůvy z nudlí. A těm pokročilým bude porce zábavy v Abe Lincoln Must Die bohatě stačit. BUDE MUSET, OBČANÉ! Jako při dietě: pravidelně malé porce a kvalitní postava/hra bude na světě. Hlavně se nepřežírat!

Sam & Max Episode 4: Abe Lincoln Must Die
Windows PC

Co se nám líbí a nelíbí?

Starý dobrý Sam a Max v politickém divadle se spoustou vtipu a velmi kluzným postupem v příběhu.
Stejně jako v předchozích dílech: málo dlouhé. Fanouškům série a casual hráčům to však vadit nebude.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama