Stray Recenze Recenze Stray, splněného snu milovníků koček

Recenze Stray, splněného snu milovníků koček

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

20. 7. 2022 19:15 1

Seznam kapitol

1. S ŠANTOU O ZÁVOD 2. ZRZAVÁ JEDNOHUBKA

Jen málokterý hrdina má takovou šanci na okamžitou lásku hráčů, než opuštěná kočka. Právě na to sází Stray. Jde ale jen o geniální reklamní krok, nebo dokáže čtyřnohý hrdina nabídnout chytré okořenění hratelnosti?

Reklama

Mezi obecně uznáváné poučky a pravdy patří, že pes je nejlepším přítelem člověka. Já si to ale nemyslím. Jako člověk trpící kynofobií mám přirozeně blíže ke kočkám, obecně řečeno ale patřím k těm, kteří jsou těmito drobnějšími z domácích šelem doslova posedlí. Aktuální hit dobývající žebříčky herních prodejů Stray tedy u mě získal od samotného oznámení hodně nefér výhodu. A nejen u mě, koncept kočky jako hlavního hrdiny automaticky upoutal početnou skupinu hráčů, kteří také mají k mňoukajícím parťákům velmi blízko. To ale neznamená, že bychom měli Stray automaticky odpouštět jakékoliv nedostatky. Jak se tedy tahle čtyřnohá jednohubka hraje?


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 999 korun (součást PS Plus Extra / Premium)
  • Základní herní doba: Zhruba 5 hodin
  • Faktor znovuhratelnosti: Nulový
  • Česká lokalizace: Ne, porozumění textu je pro plnění úkolů potřeba
  • Využití DualSense: Prakticky nulové. Jen při škrábání vám kladou odpor triggery

V CHLUPATÉM TĚLE

Pokud vezmeme v potaz výše zmíněnou poučku o psech, pak ve světě Stray platí, že kočka je nejlepším přítelem robota. Jak už asi dobře víte, zhostíte se role kočky nebo kocoura (není specifikováno), který žije v opuštěném postapokalyptickém světě. Jednoho dne se ale při putování se svou smečkou nešťastnou náhodou propadne do zaneřáděného a potemnělého podzemního města, kde se setkává s početnými robotickými obyvateli.

Další vývoj a cíle jeho putování už záměrně neprozradím. Maximálně naznačím, že velkou část atraktivity hry tvoří postupné odhalování toho, co se vlastně ve světě Stray přihodilo, kam se poděli obyčejní lidé, a co vás v potemnělých tunelech vlastně ohrožuje. Z počátku se sice zdá, že je i přes své temné vzezření svět celkem přátelský. Protagonista se samozřejmě umí dorozumívat jen mňoukáním, má ale k ruce přátelského robota, který slouží jako tlumočník a zároveň skrze něj a obnovování jeho vzpomínek hra vypráví většinu příběhu. Postupně ale odhalíte, že ne všichni obyvatelé světa jsou naladěni na kočičí vlnu a řada z nich si rozhodně povídat nechce.

V principu Stray funguje jako akční adventura s logickými prvky, ve které prozkoumáváte město, překonáváte jednoduché překážky a později plníte úkoly zadané jinými obyvateli. Většinu času nejde o nic třeskutě objevného a v prostředním aktu to autoři trochu přehánějí s fetch questy, ve kterých běháte sem a tam, sbíráte předměty a pak je vrážíte do rukou zadavatelům. V pozdějších fázích se zase objeví více akčních a stealthových motivů. Zdaleka nejzábavnější je ale hratelnost v momentech, kdy staví na mobilitě hlavního hrdiny. Kočka je prostě kočka, velkou část hry tak trávíte lezením po trubkách, přeskakováním překážek nebo prolézáním úzkými škvírami.

Recenze Stray, splněného snu milovníků koček
i Zdroj: Hrej.cz / Tadeáš Pepř

Kladně hodnotím ten fakt, že zvíře jako protagonista neslouží pouze jako reklamní gimmick pro nalákání hráčů. Díky pohledu očima němé tváře totiž svět vnímáte tak trochu jinak, prozkoumáváte ho odlišným způsobem a překonáváte překážky, které by pro klasického lidského hrdinu byly konečnou. Tak třeba zamřížované dveře. Jindy fungují v podstatě jako zeď, zdejší hrdina se ale mezi tyčemi hbitě protáhne a už si to kvačí k dalšímu cíli.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama