Recenze SteelSeries Apex Pro Mini, malého a luxusního zástupce malých klávesnic
i Zdroj: SteelSeries
Hardware Článek Recenze SteelSeries Apex Pro Mini, malého a luxusního zástupce malých klávesnic

Recenze SteelSeries Apex Pro Mini, malého a luxusního zástupce malých klávesnic | Kapitola 2

Radek Raudenský

Radek Raudenský

20. 9. 2022 13:00

Seznam kapitol

1. BALENÍ, VZHLED 2. SPÍNAČE 3. POUŽÍVÁNÍ 4. SOFTWARE, ZÁVĚR

Doba přeje malým rozměrům a všichni výrobci klávesnicí na nové touhy hráčů reagují. V posledních měsících se objevilo jen málo plnohodnotných klávesnic, místo toho se trh plní kompaktnějšími TKL nebo 60% modely, které lákají především na uvolnění místa, plnohodnotnou funkcionalitu a možná i nějaké novinky navíc.

Reklama

SPÍNAČE

I když si chválím zpracování klávesnice, Apex Pro Mini neláká pouze na tuto vlastnost. Hlavním tahákem jsou totiž vlastní spínače OmniPoint. Jde o optické switche, tedy jejich aktivaci snímá laser a senzor, díky čemuž je používání mechaniky mnohem rychlejší a přesnější. To by nebylo nic tak překvapivého, přeci jen taková technologie zde už nějakou chvíli je.

Recenze SteelSeries Apex Pro Mini, malého a luxusního zástupce malých klávesnic
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

SteelSeries ale láká na možnost nastavit si vlastní bod aktivace a dvojí aktivaci klávesy. Ve vlastní platformě SteelSeries Engine je možnost nastavit aktuaci klávesy od 0,2 až do 3,8 milimetrů, tedy po téměř celé cestovní dráze klávesy. A taková možnost platí pro úplně všechny klávesy na klávesnici.

To je opravdu skvělá vlastnost, tedy minimálně na papíře. Jde o další velký posun kupředu, do této doby nabízel podobnou funkci pouze Razer. Nastavení aktuace kláves je velmi příjemná funkce a v používání je opravdu znát. Mezi dvěma milimetry je setsakramentsky velký rozdíl, nějakou chvíli jsme tak měl nastavenou prakticky maximální vzdálenost u kláves v hlavní části a jeden milimetr u pomocných kláves jako je Alt, Ctrl či Enter.

Recenze SteelSeries Apex Pro Mini, malého a luxusního zástupce malých klávesnic
i Zdroj: David Jiránek | Grunex.com

Pochopitelně je možné si jednotlivá nastavení ukládat do profilů a měnit podle současné situace. S tím pak souvisí i možnost nastavení duálního bodu aktivace – tedy že senzor zaznamená aktivaci ve dvou místech dráhy. I když tato funkce zní skvěle a je velice zajímavé sledovat, jak klávesnice skutečně pracuje na měřítku desetin milimetrů, v praxi sem využití hledal těžko. Je to možná tím, že nejsem na podobnou funkci zvyklý a ještě s ní neumím pracovat, ale při testování mě napadlo jen pár reálných využití. U Rocket League by třeba šel nabindovat plyn při částečném stisku a boost při úplném zmáčknutí. Něco podobného by šlo třeba u stříleček. Duální bod aktivace je ale hodně specifický, avšak věřím, že se hráčům podaří najít užitečnou funkci a jde o další krok, jak se přiblížit konkurenci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama