Return to Monkey Island Recenze Recenze Return to Monkey Island - očima člověka, který nemá zkušenost s původními hrami

Recenze Return to Monkey Island - očima člověka, který nemá zkušenost s původními hrami | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

27. 9. 2022 16:00

Seznam kapitol

1. PO LETECH 2. A STÁLE POPRVÉ

Příběh Gyubrushe Threepwooda začal před 32 lety. Poslední kapitoly od původních autorů se dočkal až letos. Jaký je Return to Monkey Island optikou člověka, který po roce 1990 ještě devět let nebyl na světě?

Reklama

OPIČÍ DIVADÝLKO

Pokud jsem zmínil dvě esa v rukávu, tedy zápletku a hádanky, musím zmínit i to třetí. Tím je samozřejmě charakteristický humor, který i tentokrát intenzivně brnká na vaši bránici. Puzzly vás ani nemají šanci začít nudit, protože jsou neustále prokládány spoustou rozhovorů s roztodivnými obyvateli pirátského světa. Fanoušci už tuší, že piráti, čarodějnice i obchodníci řeší i čistě moderní problémy, jako jsou daně, nerovnou jurisdikci, přebujelou byrokracii nebo pyramidová schémata. Kromě toho jsem už naznačil, že autoři rádi prolamují čtvrtou stěnu a hrdinové se občas netají tím, že jsou jen postavami v sérii počítačových her.

ZÁCHRANNÝ KRUH

 

Během recenzování se mi (mimochodem stejně jako při hraní F1 Manager 2022) přihodila nepěkná věc. Nenadálý pád hry zničil uloženou hru v značně pokročilé fázi příběhu a zbyl mi jen jeden save z úplného začátku. Autoři hry mi ale po kontaktování podpory poskytli náhradní uloženou hru z podobné fáze a příběh jsem mohl dokončit bez šíleného backtrackingu. Úžasná podpora!

Samotné dialogy jsou rozvětvené, velmi dobře napsané a především využívají velmi inteligentního humoru. Nesnaží se na obrazovce rozehrát prvoplánové televarieté, ale tu přisypou trochu situačního humoru, tu trochu absurdna, využijí jistou tupost hlavního hrdiny nebo do vět velmi aktivně pašují dvojsmysly a puny. Vrcholem jsou pak momenty, kdy Gyubrushova posedlost ústředním tajemstvím vede k naprosto katastrofickým událostem. Jako příklad můžeme uvést moment, kdy pojídání příliš opepřené ryby vede k bláznivému anarchistickému převratu v jistém království.

S tím jde ruku v ruce báječný dabing a skvělé herecké výkony, hlavně perfektní Dominic Armato v roli Threepwooda.

Recenze Return to Monkey Island - očima člověka, který nemá zkušenost s původními hrami
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Samotné vyprávění přitom není striktně komediální a nevážné. Scénář se snaží pracovat i s příjemně dospělými motivy a alegoriemi a závěrečné vypointování může být v závislosti na hráči velmi překvapivé a trochu depresivní. Není divu, že se na oficiálních diskuzních fórech na Steamu vedou nad zakončením hry poměrně temperamentní diskuze.

PIRÁTI Z BRR MUNDA

Nejkontroverznějším prvkem hry je od jejího oznámení grafické zpracování. Ron Gilbert sám několikrát prohlásil, že nechtěl parazitovat na vzpomínkách hráčů s retro zpracováním, ale plánoval titulu vtisknout novou, svébytnou stylizaci. Kreslené obrazovky jsou detailní, překrásné a mají úžasnou atmosféru i charakter. Konkrétní činnosti jsou navíc doprovázeny efektními animacemi ve stylu animovaných filmů a celkově grafika odpovídá výslednému pojetí hry. Na druhou stranu ale chápu, že styl nemusí sednout každému.

Především je hra plná evidentně vyškrtnutého nebo na poslední chvíli pozměněného obsahu

Osobně mi přijde skvělý i soundtrack. Ten kombinuje příjemně tropické, veselé i nostalgické melodie, občas ale umí přitvrdit a mojí nejoblíbenější linkou je určitě rocková varianta barového doprovodu hrající v blízkosti trojce nových pirátských vůdců na ostrově Mêlée.

Místo grafické stylizace mě mrzí jiné drobnosti. Především je hra plná evidentně vyškrtnutého nebo na poslední chvíli pozměněného obsahu. Jedna z klíčových postav (dáma v okně) tak v příběhu působí podivně a náznaky její větší role vyšumí do prázdna. Na jednom z ostrovů najdete hromadu úplně nevyužitých, ale velmi pečlivě vytvořených lokací. Některé konkrétní příběhové momenty by si také zasloužily pár obrazovek navíc. Nemohu říct, že by příběh snad působil nedokončeným dojmem, právě dokončení jistých linek by ale skvěle podtrhlo konec hry.

Return to Monkey Island stejně jako nedávno recenzovaná Syberia: The World Before ukazuje, že klasické adventury ještě mají co nabídnout. Je kouzelný, zábavný, moderní, charismatický a podivně nostalgický i pro hráče, který k značce nemá žádný větší vztah. Teď jen doufat, že žánr postrčí k pořádné renesanci něco nového. Něco, co se neopírá o desítky let vzpomínek.

Return to Monkey Island
Windows PC

Verdikt

Úžasně nostalgické dobrodružství i pro ty, kteří vlastně nemají z čeho nostalgii čerpat. Moderní adventuře plné humoru a skvělých dialogů i hádanek k dokonalosti chybí jen vyplnění několika hluchých míst

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělá adventurní hratelnost - tak akorát obtížné, ale přitom zábavné a logické puzzly
Vkusný, chytrý a charakteristický humor
Výborný dabing, soundtrack a stylizace
Otevřenost nováčkům, elegantní systém tipů a možnost přizpůsobení i berliček
Nedotažení některých příběhových point
Některé puzzly by přece jen mohly být o trochu kreativnější
První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama