NHL 22 Recenze Recenze NHL 22, hokeje, který přináší překvapivě málo nového

Recenze NHL 22, hokeje, který přináší překvapivě málo nového | Kapitola 3

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

26. 10. 2021 13:20

Seznam kapitol

1. KONEČNĚ KOUŠE LED 2. NOVÁ SEZÓNA 3. OLDGEN VS NEWGEN

Poslední z velkých sportovních her, které i letos našly cestu na naše konzole, je NHL 22. Hokejový simulátor se po dlouhých letech dočkal přechodu na engine Frostbite, na němž už roky běží ostatní sportovní série EA. Řada fanoušků se tak na nejnovější díl těšila s nadšením, očekáváním i celkem pochopitelnými obavami. Černý scénář z předchozího zpackaného mezigeneračního přechodu budí fanoušky hokeje ještě dnes. NHL 22 však zvládá přechod do nového světa obstojně, i když jde o mnohem menší skok, než si jeden mohl myslet.

Reklama

NHL 22 PRO STAROU GENERACI 

Můžeme krátce nakousnout i situaci kolem next-gen a old-gen verzí. Ty jsou navzájem nekompatibilní, takže si hráč na Xbox Series X s hráčem na Xbox One nezahraje. Na rozdíl od série FIFA navíc nejsou propojeny ani účty v rámci jednotlivých režimů, třeba své kartičky tak u HUT pro starou generaci na nové generaci nepoužijete. Pakliže z nějakého důvodu chcete hrát obě verze, vlastníte dva separátní účty. Verze pro starou generaci konzolí pak (nepřekvapivě) dostala ještě méně vylepšení, zejména po stránce různých prostřihů, animací a osvětlení. Nejzásadnější novinky ale najdete i zde. Nechybí X-Factor i engine Frostbite. U přímého srovnání na Xboxu Series X (next-gen verze a zpětně kompatibilní old-gen verze) tak grafických rozdílů najdete pomálu. 

Xbox Series X | Xbox One Xbox Series X | Xbox One
i Zdroj: Hrej.cz
i Zdroj: Hrej.cz
Xbox Series X | Xbox One

NHL 22 udělalo i několik špatných rozhodnutí, zejména týkajících se oné „utahanosti“. I když nejde o tak strašný zážitek, jako třeba u NBA 2K22, je i tady obrovský prostor pro zlepšení. Proč mě hra nenechá přeskočit animaci? Proč se pokaždé musíme dívat na radující se hráče, i když člověk freneticky mačká tlačítko pro přeskočení. Každá akce kvůli tomu zabere o pár vteřin víc, a zejména při nevydařeném zápase jde o hodně frustrující podívanou. Oproti minulému ročníku navíc zmizela grafická indikace pro přeskočení animací – dříve jste měli v rohu klasické políčko „podržte tlačítko pro přeskočení“, chvíli drželi a bylo to. Teď klikáte, držíte, modlíte se, ale vůbec nevíte, jestli se vlastně nesnažíte zbytečně. Stejné to je ale se vším, třeba s rozhovory během kariéry nebo při hraní World of CHEL. Kdo ví, jak je v tomto ohledu odladěná FIFA, bude se trápit.  

Xbox Series X | Xbox One Xbox Series X | Xbox One
i Zdroj: Hrej.cz
i Zdroj: Hrej.cz
Xbox Series X | Xbox One

Jde ale prakticky o jedinou jasně prezentovatelnou negativní novinku, což je u takhle velké hry slušný výkon. Mnohem zásadnější je však nenaplněné očekávání z přechodu na novou generaci. Frostbite přinesl naději, že se dočkáme skutečně jiného hokeje. Hokeje pro novou generaci konzolí, jenž přijde se skvělým zážitkem vybudovaným od nuly. To ale NHL 22 nedělá, a přestože jde o skvělou hru, pachuť nenaplněné příležitosti zůstává. Možná si pro nás ten velký skok vývojáři schovávají až na další rok a letos se jen seznamovali s enginem. Můžeme doufat, přechod na Frostbite jsme si ostatně taky nakonec vyčekali. Ignite nechť už odpočívá v pokoji. 

Xbox Series X | Xbox One Xbox Series X | Xbox One
i Zdroj: Hrej.cz
i Zdroj: Hrej.cz
Xbox Series X | Xbox One
Xbox Series X | Xbox One Xbox Series X | Xbox One
i Zdroj: Hrej.cz
i Zdroj: Hrej.cz
Xbox Series X | Xbox One
NHL 22
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

NHL 22 po dlouhých letech běží na enginu Frostbite, což přineslo pár příjemných změn, ale mnohem menších, než jsme doufali. Vše, jen v hezčím kabátku, zůstalo při starém a závan čerstvosti přináší pouze systém X-Factor. Stejné režimy, animace, všechno. Jde však stále o parádní hru, která nemůže fanouškovi hokeje v knihovně chybět. Nesmí ale čekat revoluci, ta možná přijde až příště.

Co se nám líbí a nelíbí?

Nový engine přináší grafické zlepšení
Systém X-Factor hraje překvapivě velkou roli
Přechod na novou generaci přežily všechny režimy
Přes změnu enginu jen drobné změny
Ovládání mimo hokej je pořád utahané
Absence propojení napříč generacemi
Už teď u méně oblíbených režimů chybí hráči
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama