Golf Club Wasteland Recenze Recenze Golf Club Wasteland, výletu na zničenou Zemi s výjimečným rádiem v uších

Recenze Golf Club Wasteland, výletu na zničenou Zemi s výjimečným rádiem v uších

David Plecháček

David Plecháček

21. 12. 2021 15:35 1

Seznam kapitol

1. Po nás přijde potopa 2. Nostalgia From Mars

Za pár dní, až usednete k sváteční večeři a budete opatrně přežvykovat kapří kotletu, přemýšlet o vánočních dárcích a bilancovat uplynulý rok, už bude na Hrej.cz viset první část redakční Invaze, každoroční debaty o těch nejlepších aspektech těch nejlepších her uplynulého roku. Debata se stočila poměrně zajímavým směrem hned několikrát, ostatně jako každý rok, a nyní si povíme pár slov o hře, která do výsledného hodnocení nějakým způsobem taktéž promluvila. Protože o ní zatím není na webu ani čárka, je na čase tenhle rest konečně napravit. Dámy a pánové, držte si klobouky, letíme na Zemi!

Reklama

Když už máme na stole tu kapří hostinu, nalijme si k ní také čistého vína. My, lidé, posíláme tuhle planetu solidně do prde*e. Nerad se ubírám k vulgarismům jen tak, když k tomu není důvod, ale způsob, jakým se k naší rodné hroudě chováme, moc jiných méně důrazných slov vlastně ani nesnese. Jsem součástí generace, která možná vyrůstá s telefonem v ruce, ale tím pádem vyrůstá i s nepřetržitým přívalem informací ze všech koutů internetového světa včetně zpravodajství, vědeckých výzkumů nebo tragických záběrů doprovázených hlasem Davida Attenborougha, které by na každého měly působit jako zhmotnělý červený vykřičník říkajíc “zamysli se nad sebou, člověče, než to tady všechno zničíš!” 

Pinkání míčku na určené místo je zábava, ale není to ta nejlepší část hry.

No, v určitém smyslu jsem fatalista, a tak zastávám názor, že na záchranu je pozdě a dřív nebo později bude muset lidský druh opustit Zemi a hledat svůj domov někde jinde. Uvidíme, kdy se tak stane, a také uvidíme, kde jako lidstvo zakořeníme, a jestli to nakonec bude na Marsu, který se v tomto smyslu zmiňuje nejčastěji. A kdo ví, třeba tak, jako se nyní snažíme dostat první turisty na oběžnou dráhu a třeba později i k Rudé planetě, se budou v budoucnu podobné cesty pořádat i zpátky k planetě, na které to všechno nastalo. Čímž se veeeeelkou oklikou dostáváme k náplni recenzované hry Golf Club Wasteland.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 269 Kč
  • Základní herní doba: Záleží na vašich dovednostech, nějaký čas ale hra zabere.
  • Česká lokalizace: Ne
  • Obtížnost: V závislosti na obtížnosti můžete jamky zcela přeskočit, nebo si nastavit šibeniční limit úderů.
  • Má hra popkulturní přesah? Leoš Mareš sice v rádiu Nostalgia From Mars nefiguruje, ale zato díky rádiu poznáte jeden z nejsilnějších a nejextravagantnějších hudebních zážitků letošního roku.

Začněme dešifrovat název hry odzadu. Wasteland. Pustina. To samo o sobě dost vypovídá o tom, co se ze Země stalo. Vyvolení stačili vzít dráhu a uletět rozpadající se Zemi právě na Mars, a ten zbytek, který to nestihl nebo uniknout nemohl, už dávno nežije. Z přepychových měst se stala betonová džungle, v níž našla útočiště jen špína a pomalu usedající prach. Budovy jen vzdáleně připomínají doby, kdy se člověk mohl právem označovat za vládce světa. Tam, kde si lidé mohli dělat, co chtějí, je dnes jen prázdnota a líně se převalující vítr. 

Melancholickou atmosféru narušuje jen jediný kosmonaut s jetpackem na zádech. Jedná se o hlavního hrdinu hry, který popadl skafandr, golfové hole a kyblíček míčku ze surlynu a vydal se na místní post-apo golfové hřiště vymést pavučinky ze všech jamek široko daleko. Moc toho nenamluví, jen co je pravda, ostatně na hřišti se nemluví, na hřišti se hraje, nedá se ale přitom říct, že by Golf Club Wasteland nebyl příběhovou hrou. Vedle linky osamoceného hráče na opuštěné linky jde totiž i o osudy lidí, kteří utekli před zkázou a smrtí na blízký Mars. Nejde o nikoho konkrétního, příběh lidstva se dozvíte prostřednictvím naprosto fantastického rádia Nostalgia From Mars. 

Nechápejte mě špatně, pinkání míčku na určené místo je zábava (koho jiného by to mělo bavit než člověka, který sám rád navštěvuje greeny), ale není to ta nejlepší část hry. S ohledem na to, že Golf Club Wasteland je ryze 2D hrou, kde tedy řešíte jen úhel nahoru/dolů a sílu úderu, se ani nedá říct, že by šlo o tu nejpropracovanější golfovou hru na trhu. Design je bezesporu zajímavý, s přibývajícími levely se hraje mnohem víc na přesnost, úrovně jsou vertikálnější a musíte perfektně vypilovat váš odhad, abyste byli schopní dosáhnout greenu v požadovaném limitu úderů… ale je to prostě jen golf, který byste mohli hrát na mobilech. Nádherný golf, ale golf bez větší hloubky. 

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama