Football Manager 2023 Recenze Recenze Football Manager 2023, manažera progresivního jako Petr Rada

Recenze Football Manager 2023, manažera progresivního jako Petr Rada | Kapitola 3

Tomáš Urbánek

Tomáš Urbánek

2. 12. 2022 18:30

Seznam kapitol

1. SEZONA ZA SEZONOU 2. PÁR NOVINEK STAČÍ 3. ČAS NA PAUZU

Každý rok se s železnou pravidelností vracíme na fotbalová hřiště, hokejová kluziště, basketbalové palubovky i baseballové stadiony. Vedle toho se ale na podzim pravidelně vrací i manažerské křeslo ve Football Manageru. Co nového (ne)přináší tentokrát?

Reklama

Některé prvky, jako třeba přehled obsazení jednotlivých postů v sestavě, už ve hře byly i dřív, ale teď vše najdete na jednom místě, s řadou dalších informací navíc a hlavně se zmíněnou možností plánovat a ukládat tým i na další sezony. Hodí se například i rozdělení mužstva do kategorií podle zkušeností (nazvané Experience matrix) - hned pak víte, jestli se potřebujete poohlédnout po dravém mládí nebo tým doplnit o nějaké ty zkušenější borce. Reálně ale všechny tyhle věci využijete poměrně zřídka (samozřejmě hlavně s blížícím se přestupovým obdobím) a opět se jedná o další “nice to have” změnu místo zásadní inovace.

Do stejné kategorie by se dala zařadit i nově rozšířená práce s fanoušky klubu. Všimnete si toho hlavně před zápasy, kdy vám do pošty pravidelně chodí zpráva o tom jaká očekávání vedení a příznivci mají od následujícího střetnutí. Středobodem všeho jsou pak obrazovky kde můžete vidět spokojenost fanoušků klubu s vaší prací, sledovat kolik lidí si kupuje permanentku, kolik má váš klub followerů na sociálních sítích a podobně. Přehled si můžete udělat i o tom, jaké má vaše fanouškovská základna složení. Kolik z nich je skalních, jestli chodí na zápasy s rodinami, kolik z nich se objeví na stadionu spíš příležitostně. Dozvíte se i jaké jsou jejich hlavní cíle a očekávání od sezony. 

Samozřejmě je hezké mít přehled o tom, že fans mají velkou radost z přesvědčivé výhry nad rivalem, moc je nepotěšilo hloupé vypadnutí z poháru a vyloženě je štve že jste, podle nich, dostatečně neposílili útok, ale… vlastně to nemá žádný větší dopad na cokoliv dalšího. Tím spíš že většinou se tyto ohlasy hodně podobají feedbacku který vám dává vedení klubu s tím rozdílem, že fanoušci nejsou ti kdo rozhodují a nemají pravomoc vás vyhodit. Sice je tu zavedený koncept toho, že příznivci klubu mají určitý vliv na vaše chlebodárce, v každém klubu trochu jinak silný, ale ve výsledku jejich spokojenost většinou natolik kopíruje názor vedení klubu, že je to vlastně jedno. Z celé novinky se tak dost často stává jenom další věc o kterou se sice můžete starat když vás zajímá, ale pokud ji budete úplně ignorovat, většinou se nic nestane. Co naopak může v některých případech být užitečné je sekce s názory fanoušků na jednotlivé hráče. Hodnocení občas dokáže ulehčit rozhodování koho nechat jít, nebo koho naopak udržet a udělat z něj důležitou součást týmu do budoucna. 

Recenze Football Manager 2023, manažera progresivního jako Petr Rada
i Zdroj: Tomáš Urbánek / Hrej.cz

Drobných vylepšení se dočkal i loni představený data hub. Pokud jste ten typ trenéra, který si v detailní analýze libuje a máte v plánu to rozjet v nějaké Horní Dolní po vzoru Midtjyllandu, budete v něm trávit opravdu hodně času. Nově hub nabízí kromě xG i xA (číselně vyjádřená pravděpodobnost že se z dané přihrávky z daného místa povede přihrát na gól), statistiku progresivních přihrávek nebo PPDA (passes per defensive action - kolikrát v průměru dovolí váš tým soupeři přihrát než ho o míč připravíte). 

Vyloženě kosmetickou novinkou je pak takzvaná Manager timeline, kde si můžete hezky prohlédnout svoji kariéru s vyznačenými důležitými milníky. Což je sice určitě moc fajn, ale když se tohle prezentuje v oficiálních materiálech jako jedna z pěti největších novinek před vydáním hry, už to opravdu působí trochu komicky.

Je to pořád stejně dobrá a zábavná hra, na kterou dost často budete až nezdravě myslet i mimo čas přímo strávený sezením u počítače

Je jasné, že všechny připomínky platí především pro pravidelné a věrné hráče Football Manageru, kteří mají na účtě desítky a stovky hodin v každém ročníku. A ani pro ně vlastně 2023 nebude vyloženě zklamání, protože je to pořád stejně dobrá a zábavná hra, na kterou dost často budete až nezdravě myslet i mimo čas přímo strávený sezením u počítače (nebo konzole, kde už nějakou dobu vychází trochu okleštěná, ale vlastně stále plnohodnotná, verze).

I tak si ale myslím, že by se moc hráčů nezlobilo kdyby si Sports Interactive klidně dali větší pauzu, příští rok nám dali jen oficiální aktualizaci soupisek formou nějakého, klidně placeného, DLC a ve 2025 se vytáhli s nějakou opravdu zásadní změnou. A nemusí to být nutně jen výrazně hezčí zápasový engine, opravdu velkou péči by si zasloužilo třeba zpracování rohů a dalších standardních situací

Football Manager 2023
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
iOS iOS
Android Android
Apple Mac
Xbox Xbox Series X | S
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Spousta lidí říká, že je Football Manager už nedokáže ničím překvapit. Nový ročník ale překvapivý je. Zejména tím, jak málo do něj vývojáři mohou přidat nových prvků a funkcí a pořád to s vážnou tváří prodávat jako pokračování za plnou cenu. Stále je to ale skvělá hra, která zabaví klidně i na stovky hodin.

Co se nám líbí a nelíbí?

Trochu vylepšená umělá inteligence trenéra a hráčů soupeře
Větší propojení s fanoušky vašeho týmu
Všechno to dobré z minulých dílů
Pořád je to strašně návyková zábava na stovky hodin
Někdy se prostě hra rozhodně že prohrajete
Skoro všechno to špatné z minulých dílu
Pokud vlastníte předchozí díl, 2023 nemá moc co nabídnout
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama