EA Sports WRC Recenze Recenze EA Sports WRC, aneb když obsah vítězí nad formou

Recenze EA Sports WRC, aneb když obsah vítězí nad formou

David Bernard

David Bernard

8. 11. 2023 18:00

Ze stáje britského studia Codemasters přijíždí obsahem nadupané rallye závody EA Sports WRC, které naplno využívají licence motoristické soutěže World Rally Championship. Každá vteřina se počítá a vaše řidičské schopnosti projdou nejednou náročnou zkouškou. Cesta do cíle se ale neobešla bez defektů.

Reklama

Vůně benzínu, řvoucí motory a všudypřítomná špína. Fanoušci motoristické soutěže FIA World Rally Championship jistě ví, o čem mluvím. Sníh, šotolina, bahno a dlouhé kilometry technicky náročných etap. To vše k rallye neodmyslitelně patří. Britské herní studio Codemasters po více jak dvaceti letech přijíždí do podzimní sezóny s plně oficiálně licencovaným titulem, který na startu vítá jak začínající jezdce, tak i štěrkem ošlehané veterány. Nasedněte do vysněného speciálu, pořádně se připoutejte a zařaďte rychlost, vyrážíme. Tři, dva, jedna, start!

Recenze EA Sports WRC, aneb když obsah vítězí nad formou
i Zdroj: Electronic Arts / Codemasters

Můstek, brzda, pravá tři

Nejdůležitějším aspektem závodních her je pro mne bezesporu jízdní model. Pokud je špatný, nad hrou rovnou lámu pomyslnou nápravu. Můžete si oddechnout, v případě EA Sports WRC se žádný průšvih nekoná. Ba naopak, jízdní model je zde naprosto skvělý. Každé auto je specifické a rozdíly mezi výkonnostními třídami opravdu poznáte. To stejné platí pro různorodé povrchy vozovky. Na sněhu to klouže, v bahně se hůře zatáčí, štěrk vám od kol lítá na všechny strany a pokud jedete etapu v pouštním prostředí, můžete být rádi, že se práší pouze na vaší obrazovce.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1 199 Kč
  • Česká lokalizace: Není
  • Obtížnost: Nastavitelná (dle třídy, úrovně AI a jízdních asistentů)
  • Základní herní doba: Dle chuti, schopností a nastavení délky etap
  • Bude vás bavit: Pokud milujete rallye a motorismus obecně
  • Nebude vás bavit: Pokud si potrpíte na hardcore simulaci a vizuální zpracování 

Než se do EA Sports WRC pustíte, je nutné zvážit, skrze jakou periferii usednete do kokpitu. Pokud by vás napadlo, že si zahrajete na klávesnici, rovnou dupněte na brzdu a zařaďte zpátečku. Zbytečně se budete trápit. Máte pouze dvě možnosti. První je klasický herní ovladač. Jelikož jsem závodil na konzoli PlayStation 5, značnou část hry jsem strávil s ovladačem DualSense. Musím uznat, že ačkoliv není EA Sports WRC koncipováno jako arkáda, nejedná se ani o simulaci. Díky tomu se nemusíte bát, že bude řízení příliš náročné. Samozřejmě záleží na nastavení jízdních asistentů, díky kterým si zážitek upravíte dle vlastní potřeby, ale veskrze platí, že si nový titul od Codemasters užijí jak nováčci, tak i ti náročnější z vás. Ovladač je tedy naprosto regulérní volbou.

Pravá zábava nicméně začíná, když připojíte volant. Aktuálně disponuji starším, ale osvědčeným volantem Thrustmaster T300 RS GT. Direct Drive modelům, které patří k tomu nejlepšímu, co můžete v dnešní době na trhu sehnat, se samozřejmě vyrovnat nemůže, ale pro kvalitní porci zábavy se jedná o zcela dostatečný kus hardwaru. Jakmile si trochu pohrajete s nastavením zpětné vazby a vibrací, můžete se pustit do boje s nelítostnou časomírou. EA Sports WRC se mnou na volantu pořádně zacloumalo a miloval jsem každou vteřinu. Některé etapy byly natolik zapeklité, že o sobě Thrustmaster dával vědět hlasitým funěním větráku, jelikož se přehříval. Při volbě periferie tak v mých očích jednoznačně vítězí volant, ale pokud jste zastánci hardcore simulací, jakými jsou například okruhové závody iRacing či Assetto Corsa Competizione, nebude vám nové WRC pravděpodobně stačit. Pro nás smrtelníky se jedná o velmi dobré poježdění.

Recenze EA Sports WRC, aneb když obsah vítězí nad formou
i Zdroj: David Bernard / Hrej.cz

Závodníkem, manažerem i konstruktérem

Základním kamenem EA Sports WRC je mód kariéry. Na jejím začátku si vyberete, zda chcete začít v juniorech, WRC2 či WRC. Pokud chcete začít zlehka, doporučuji nastoupit do juniorské třídy. Sice budete řídit méně výkonná vozidla, ale odměnou vám bude dostatek času ke zdokonalení a seznámení se s herními systémy. Těch není v novém WRC vůbec málo. Mimo závodění dostanete na starost i správu vlastního týmu, která nicméně nedosahuje příliš velké hloubky. I tak se jedná o zajímavé zpestření.

Mimo závodění dostanete na starost i správu vlastního týmu.

Napříč sezónou, která je rozdělena do týdnů a měsíců, plníte požadavky sponzora a snažíte se o to, aby byl s vaším výkonem spokojený. Hlídat si musíte např. požadovaný počet bodů, které v závodech utržíte, výši rozpočtu atd. Každý týden lze zvolit pouze jednu aktivitu. Chcete se účastnit závodu? V tom případě nezbyde čas na odpočinek týmu, najmutí nového technika či rozšíření garáže. Vybírejte s rozvahou. Pokud se vám nezalíbí žádný vůz z velice solidní nabídky, která obsahuje dnes již historické vozy i nejmodernější speciály (ano, je tu i Škoda), můžete si plechového miláčka vytvořit od píky. Díky odměnám za závody si postupně odemykáte lepší a lepší součástky, které je poté možné využít při stavbě vašeho prototypu. Osobně jsem se naprosto spokojil s vozy, které jsou dostupné v základu, ale možnost stavby vlastního vozu vítám. Když k tomu přidáme fakt, že vlastnoručně sestavené vozidlo využijete např. v módu Builder (Pohár konstruktérů), musím uznat, že tvůrci rozhodně nejsou troškaři.

Recenze EA Sports WRC, aneb když obsah vítězí nad formou
i Zdroj: David Bernard / Hrej.cz

Plná nádrž herních módů

Kariérou ale EA Sports WRC rozhodně nekončí. Mimo ni a Poháru konstruktérů se můžete rozjet i vstříc několika dalším herním módům. Průběžně aktualizovaný mód Moments přináší možnost zažít ikonické momenty z historie šampionátu, zatímco v Regularity Rally nejde o co nejrychlejší čas, nýbrž o dodržení limitu průměrné rychlosti pro danou etapu. Pokud jste naprostým začátečníkem, jistě oceníte Rally School. Zde se naučíte základy, které vám pomohou v cestě za vítězstvím. 

Kariérou to rozhodně nekončí.

Jestliže preferujete vyšší míru realističnosti, pravděpodobně vás zaujme mód Championship, který replikuje reálnou závodní sezónu. Zhostíte se role jednoho z profesionálních závodníků a v kokpitu oficiálního vozu se pokusíte o co nejlepší výsledek. Upravit si můžete délku celého šampionátu, a to v závislosti na čase, který chcete hře věnovat. V Quick Play Solo máte poté zcela volnou ruku a nastavit si můžete vše od třídy vozidel až po počasí.

Recenze EA Sports WRC, aneb když obsah vítězí nad formou
i Zdroj: Electronic Arts / Codemasters

V EA Sports WRC samozřejmě nechybí ani multiplayerová složka. Quick Play Multiplayer poskytuje neomezené nastavení podmínek. Účastnit se může až 32 hráčů, a to i v cross-platform režimu. Pokud se řadíte mezi opravdu soutěživé povahy, potěší vás návrat oblíbeného módu Clubs, který se těší značné podpoře studia Codemasters. Kluby si můžete pamatovat např. z oblíbeného DiRT Rally 2.0, ve kterém slavily velký úspěch. Na vrchol žebříčku můžete stoupat také v módu Time Trial, který neodpouští žádné chyby.

Recenze EA Sports WRC, aneb když obsah vítězí nad formou
i Zdroj: David Bernard / Hrej.cz

Letem světem

V EA Sports WRC na vás čeká přes 600 kilometrů cest napříč etapami. Lokace, ve kterých budete závodit, se dělí na reálné (Monte-Carlo, Švédsko, Mexiko, Chorvatsko, Portugalsko, Sardinie, Keňa, Estonsko, Finsko, Řecko, Chile a Japonsko) a fiktivní (Mediterraneo, Pacifico, Oceania, Scandia a Iberia). V bezplatné aktualizaci se dočkáme i tratí situovaných do Střední Evropy. Jak sami vidíte, autoři rozhodně nelenili. Některé z etap dosahují brutální délky třiceti a více kilometrů. V kombinaci s již zmíněnou jízdou na volantu se díky tomu jedná o poměrně náročný herní úkon, který pořádně otestuje vaše dovednosti a pozornost. Etapy jsou mnohdy technicky náročné a na moc rovných úseků nenarazíte. Milovníci ruční brzdy si díky tomu přijdou na své.

Recenze EA Sports WRC, aneb když obsah vítězí nad formou
i Zdroj: Electronic Arts / Codemasters

Technické fiasko

Až do této chvíle jsem nové dítko vývojářů z Codemasters pouze chválil. Bohužel ne vše je růžové. Technická stránka EA Sports WRC se může směle zařadit po bok letošních uspěchaných titulů, které vycházely na PC. Problém eskaluje v okamžiku, kdy se tyto nedodělky dostávají i na konzole, u kterých je optimalizační proces oproti počítačům značně jednodušší. Na konzoli PlayStation 5 vypadá nové WRC jako hra z roku 2015. Vše je rozmazané, okolní prostředí je škaredé a navíc dochází k častému stutteringu (zásekům) a screen tearingu (nepříjemné horizontální dělení obrazu, které si můžeme pamatovat ze starších titulů). I pět let staré Dirt Rally 2.0 vypadá a běží znatelně lépe. Vozidla jsou navíc neustále čistá a je jedno, jestli projíždíte sněhem nebo bahnem. Model poškození lze zařadit k průměru, nicméně alespoň reflektuje dění na vozovce.

Vše je rozmazané a okolní prostředí je škaredé.

Domnívám se, že jádrem pudla není nic jiného než přechod autorů na Unreal Engine 4. EA Sports WRC na konzolích cílí na 60 snímků za vteřinu, ale bohužel nelze mluvit o stabilitě. Kdykoliv vjedete do zastavěné oblasti, ve které se po stranách cesty renderuje větší množství fanoušků, snímky klesají do horoucích pekel. Situace na PC je dle dostupných informací velmi podobná. Vizuální stránka je zde sice o řád lepší, ale s plynulostí mají problémy i majitelé silných herních sestav. Nové WRC se hraje velmi dobře, ale vaše oči bohužel nepotěší.

Nedopečená jízda

Hodnotit EA Sports WRC není vůbec jednoduché. Na jedné straně barikády se nachází výborný jízdní model a obří porce obsahu, na straně druhé pak ošklivý vizuál a technické problémy. Současný trend uspěchaných vydání a špatného technického stavu evidentně nehodlá polevovat. Pokud jste schopni přimhouřit oko a motorismus je pro vás velkým koníčkem, klidně o pořízení hry uvažujte. Dostanete aktuálně nejobsáhlejší novodobý rallye titul, který je možné sehnat. V případě, že si potrpíte na naprosto odladěný produkt, postupujte opatrněji. 

Recenze EA Sports WRC, aneb když obsah vítězí nad formou
i Zdroj: Electronic Arts / Codemasters

Díky parádnímu jízdnímu modelu, desítkám technicky náročných tratí a velice solidnímu vozovému parku vám EA Sports WRC nabízí opravdu velkou porci zábavy. Když k tomu přidáme povedenou kariéru, množství dalších herních módů a sníženou cenovku (hra je navíc obsažena v předplatném služby EA Play Pro), dostaneme skvělou jízdu, která i přes několik defektů dokáže oslovit široké publikum. Nezbývá než doufat, že tvůrci zapracují na technickém stavu a nevzdají to těsně před cílem. Hlavně nesundávat nohu z plynu.

EA Sports WRC
PlayStation PlayStation 5
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S

Verdikt

EA Sports WRC nabízí mnohé. Skvělý jízdní model doplňuje obrovské množství kvalitního obsahu. Přes 600 kilometrů technicky náročných etap, které vás vezmou na cestu kolem světa, si můžete užít za volantem mnoha ikonických vozů. Více než dostatečné množství herních módů zaručí desítky hodin adrenalinové zábavy, kterou si užijí nováčci i veteráni. To vše bohužel sráží zastaralý vizuál a problémy technického rázu.

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělý jízdní model
Velký počet herních módů
Dlouhé a technicky náročné etapy
Správa týmu a stavba vlastního vozu
Mnoho různých lokací
Solidní vozový park
Nižší cena
Zastaralý vizuál
Technické problémy a optimalizace
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama