Recenze Disney Epic Mickey: Rebrushed, staronové skákačky, která se poučila z chyb
i Zdroj: THQ Nordic
Disney Epic Mickey: Rebrushed Recenze Recenze Disney Epic Mickey: Rebrushed, staronové skákačky, která se poučila z chyb

Recenze Disney Epic Mickey: Rebrushed, staronové skákačky, která se poučila z chyb

Dominik Tománek

Dominik Tománek

Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5 PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S Xbox Xbox One Nintendo Switch Switch

Po skoro 14 letech je opět čas vzít do ruky štětec a začít měnit chod věcí ve Wastelandu. Epic Mickey: Rebrushed je remakem, který se rozhodl napravit chyby z minulosti. Podobně jako Mickey v samotné hře.

Reklama

Hned na začátku se musím upřímně přiznat, že jsem nikdy nebyl velkým fanouškem Mickeyho. Vždycky mě ale nějakým způsobem lákal Epic Mickey, na kterém pracoval legendární Warren Spector, autor her jako Deus Ex nebo Thief. Původní hra vyšla pouze na konzoli Nintendo Wii a sklízela poměrně rozpačité recenze. Kritici i hráči si nejvíce stěžovali na repetitivnost, častý backtracking a velmi špatnou kameru a ovládání. Temnější verze Mickeyho se dokonce dočkala pokračování v podobě Epic Mickey 2: The Power of Two, ale to se prodávalo mizerně, a studio Junction Point nakonec zkrachovalo (pokud vás příběh studia zajímá více, doporučuji přečíst knihu Press Reset od Jasona Schreiera). Vývojáři z rakouského studia Purple Lamp po téměř 14 letech přicházejí s vylepšenou verzí Epic Mickeyho, která si klade za cíl opravit nefunkční mechaniky původní hry a samozřejmě ji přetvořit do modernější grafiky.

 

Nejvýraznější změnou jsou nové pohybové a bojové schopnosti, které Mickey ovládá. Myšák se nyní může dashovat jakýmkoli směrem, útočit silným úderem do země a dokonce i sprintovat mnohem rychleji. Z recenzí a videí jsem pochopil, že Mickey byl v původní hře výrazně pomalejší, zejména s ohledem na to, jak velké jsou některé oblasti. Obyčejný sprint se tedy zdá jako vylepšení, které celou hru dělá mnohem snazší a uspokojivější. Téměř u všech 3D skákaček starších než pár let byla hlavním problémem kamera, a v případě Epic Mickeyho se tato výtka objevovala prakticky ve všech recenzích. Za celou dobu hraní Epic Mickey: Rebrushed jsem tento problém nepocítil, takže je znát, že si tvůrci dali opravdu záležet na jeho odstranění. Navíc k tomu přidali fotomód, který se ovládá velmi intuitivně a můžete ho naplno využít.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1 508 Kč
  • Česká lokalizace: Ne
  • Základní herní doba: cca 12 až 20 hodin
  • Bude vás bavit: Máte rádi skákačky, svět Disneyho a systém morálky
  • Nebude vás bavit: Pokud vám vadí backtracking a dětské příběhy

V úvodu příběhu se Mickey vplíží do kouzelného kutlochu čaroděje Yen Sida a způsobí tam menší rozruch. Z místa činu uteče a šťastně zapomene, co se stalo, v domnění, že to byla jen noční můra. O mnoho let později obludná postava vytrhne Mickeyho ze spánku a vtáhne ho do alternativní dimenze. Myšák je tak vržen do Wastelandu (Pustiny), zvrácené verze nejšťastnějšího místa na světě, Disneylandu. Jde o místo původně vytvořené pro postavičky, které v průběhu let ztratily popularitu, jakýsi domov důchodců pro kreslené postavičky. Bohužel, když Mickey dováděl v čarodějově domě, převrhl lahvičku a z tohoto místa udělal animovanou apokalypsu. Dokonce tím omylem vytvořil inkoustového démona, který má téměř neomezenou moc pokrýt tuto zemi temnotou a stínem. Mickey, který je zde uvězněn spolu s ostatními zapomenutými kreslenými postavičkami, se tak pokouší dostat pryč, a cestou mu budete pomáhat vy. Příběh je sice jednoduchý, ale je z něj znát, že na hře pracoval mistr immesive simů Warren Spector, protože jej doprovází řada menších rozhodnutí, která ovlivňují postup celou hrou.

K dispozici máte štětec, kterým můžete měnit prostředí levelů. Když používáte ředidlo, můžete části mapy odmazávat, naopak barvou tyto části vytváříte. Je potřeba dodat, že se jedná pouze o zvýrazněné a k tomu určené části, ale i tak jde o zajímavé zpestření hratelnosti, které skrývá mnoho tajemství. Tyto schopnosti se pak dají používat i v boji, takže kromě klasického mlácení můžete dát místním příšerkám pořádný cákanec. Někteří nepřátelé se po terapii barvou přidají na vaši stranu, ale některé budete muset vyřešit ředidlem. Na konci každého většího úseku vás čeká boss, u kterého máte vždy na vybranou. Zvolíte lehčí cestu ředidlem, nebo pomalejší cestu barvou, která ale znamená, že vám na konci bude moct postava pomoci s obnovou Pustiny? Díky těmto rozhodnutím má hra několik různých konců, ke kterým můžete dojít. Podobně je to i v případě některých menších úkolů.

Jednou se podíváte do strašidelného sídla, podruhé pojedete na lokomotivě.

Hra je spíše návratem ke kořenům Mickey Mouse z 30. let minulého století. Tehdy to byl spíše obyčejný dobrodruh, který se stejně tak rád pral v baru jako prozkoumával sídla plná kostlivců. V pozdějších letech byl očištěn a proměněn v pisklavého mluvku, ale v Epic Mickey se, stejně jako ve svých prvních eskapádách, vrací k základům. Důkazem jsou ostatně retro „mezilevely“, které propojují ty větší mezi sebou. Často se jedná o předělávky starých animáků; jednou se podíváte do strašidelného sídla, podruhé pojedete na lokomotivě. Jde o vizuálně zajímavé zpestření, které funguje i po stránce hratelnosti. Každý level totiž skrývá filmové pásy, které můžete vyměnit v kině za různé odměny. V původním díle byly tyto části předmětem kritiky, protože se přes ně hráči museli často vracet. V Epic Mickey: Rebrushed ale tvůrci přidali možnost tuto část za pár místních peněz přeskočit.

Recenze Disney Epic Mickey: Rebrushed, staronové skákačky, která se poučila z chyb
i Zdroj: THQ Nordic

Od roku 2010 se technologie posunuly kupředu, a tak bylo nutné sáhnout i na vizuální stránku hry. Ta sice nepatří mezi nejšpičkovější (hlavně v porovnání s Astro Botem), ale v místním stylizovaném světě funguje dobře a je radost hru sledovat. V kombinaci s fotomódem si můžete dost vyhrát. Nicméně trochu zamrzí, že postavy stále nemají dabing a všechno se tak vypráví pouze textově. Myslím, že hlasy by mnohým postavám dodaly charakter, který jim občas zoufale chybí a stávají se zapomenutelnými. 

Disney Epic Mickey: Rebrushed
Windows PC
PlayStation PlayStation 5
PlayStation PlayStation 4
Xbox Xbox Series X|S
Xbox Xbox One
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Disney Epic Mickey: Rebrushed je zábavnou a originální hrou, ve které je vidět, že původní titul v mnohém předběhl svou dobu. Předělávka opravuje největší problémy, které dnes už skoro 14 let staré hře objevovaly. Kamera i ovládání fungují na jedničku a vy se tak v klidu můžete ponořit do zajímavého světa zapomenutých postaviček ze světa Disney.

Co se nám líbí a nelíbí?

Opravené ovládání a kamera
Možnost rozhodování
Příběh
Vylepšené retro levely
Level design
Chybějící dabing
Nezajímavé postavy
Pomalejší začátek
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama