Contra: Operation Galuga Recenze Recenze Contra: Operation Galuga, legendární řežby, která nikdy nezestárne

Recenze Contra: Operation Galuga, legendární řežby, která nikdy nezestárne

Josef Murcek

Josef Murcek

22. 3. 2024 11:00

Po tragickém přijetí Contra: Rogue Corps určeného převážně modernímu publiku se Konami rozhodlo vsadit na nostalgii a přichází s remakem jedničky cílící na letité fanoušky série.

Reklama
Recenze Contra: Operation Galuga, legendární řežby, která nikdy nezestárne
i Zdroj: Josef Murcek / Hrej.cz / Konami

Bude to více než dvacet let, kdy jsem jako žák prvního stupně navštívil s rodiči vyhlášenou karlovarskou burzu. Kromě haldy nekvalitního oblečení, smradlavé tygří masti a pirátských VHS kopií se na ní dala pořídit i videoherní konzole Super Com vzhledově téměř nerozeznatelná od SNES. Doma jsme pak s taťkou pařili šlágry typu Contra, Mario, Tanky a Ice Climber, případně stříleli kachny robustní plastovou pistolí. Bohužel jen několik měsíců, protože konzole většinou déle než rok nevydržela a reklamace byla na tržnici sprosté slovo. Ze zmiňovaných her jsem měl nejraději právě Contra, dohrál jsem ji snad stokrát a dodnes mám její vyleštěnou (a hlavně originální verzi) nainstalovanou na svém PSku. Proto jsem byl zvědavý, jak nakonec dopadne snaha tvůrců z WayForward o její poctivý remake. A chvála bohu, nedopadla vůbec špatně, i když má podle mého názoru dva zásadní nedostatky. Ale nepředbíhejme. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 39,99€ (949 Kč na PS Store)
  • Česká lokalizace: Ne
  • Obtížnost: Vyšší
  • Základní herní doba: 2 hodiny
  • Bude vás bavit: Pokud se vám líbil první díl
  • Nebude vás bavit: Nejste milovníci rychlé akce

Nejprve je potřeba si připomenout, oč tu vlastně běží. Contra je původem automatová arkáda vyznačující se zběsilým tempem a frenetickou akcí, a to za doprovodu rytmického soundtracku. Od začátku úrovně až po její konec držíte neustále tlačítko pro střelbu a k tomu skáčete jako kamzíci, abyste co nejrychleji zdolali veškeré terénní překážky. Během hraní lze sestřelit několik druhů zbraní a k dispozici máte také parťáka, se kterým je vše o poznání lehčí a hlavně zábavnější. Vybrat si můžete mezi Arniem z Predátora (Bill Rizer) a Slyem z Ramba (Lance Bean), já většinou volil modře oděného pana Fazolku. Vaše putování začíná výsadkem v tropické džungli, pokračuje kolem vodopádů přes zamrzlé končiny a končí ve futuristické pevnosti, kde si proklestíte cestu až k mimozemšťanům. Všechny poctivě pokropíte a za doprovodu mohutné exploze ostrova odlétáte domů na párek. Celá patálie zabere zhruba jednu intenzivní hodinu, dá se ale bez problémů několikrát opakovat.

Recenze Contra: Operation Galuga, legendární řežby, která nikdy nezestárne
i Zdroj: Josef Murcek / Hrej.cz / Konami

Víc pruhů, víc Adidas

Výše uvedené platí samozřejmě i pro recenzovaný remake, navíc je prakticky ve všech směrech znatelně vylepšen. První viditelnou úpravou je přidání příběhové kampaně, kde se díky animovaným sekvencím dočkáte vysvětlení a také rozšíření dějové zápletky. Ta rozhodně neurazí, moc si od ní však neslibujte, stále se jedná o béčko jako řemen. Následuje Arkádový režim, který se od předchozí kampaně liší převážně tím, že neobsahuje videosekvence a dá se místo dvou hráčů absolvovat až ve čtyřech. Posledním do party je pak režim výzev, kde na vás čeká řada tuhých zkoušek jako například speedruny, hraní beze zbraní či naopak eliminace mutantů s omezenou municí. Při jejich plnění se pořádně zapotíte a nejeden ovladač prolétne oknem k sousedům na trávník. 

Recenze Contra: Operation Galuga, legendární řežby, která nikdy nezestárne
i Zdroj: Josef Murcek / Hrej.cz / Konami

Odměnou za vaše snažení jsou kredity sloužící jako platidlo za jednotlivé perky v interním obchodě. Perky jsou mimochodem také novinkou. Jde o drobná vylepšení, která si můžete před začátkem každé mise zapnout. Většinou se jedná o podporu života nebo start s lepší zbraní, dají se však najít i lepší kousky jako upgrade schopností jednotlivých postav. Bill nebo Lucia tak mohou být chvíli nezranitelní, Lance vyskočí o trochu výš a Ariana doklouže o kousek dál. Některé perky stojí majlant a budete se muset doopravdy otáčet, abyste si na ně našetřili. A nezachrání vás ani případná předobjednávka, za níž vám přistane na účet 1000 kreditů. Za ně si totiž koupíte maximálně dva základní a máte po p… perkách. 

Recenze Contra: Operation Galuga, legendární řežby, která nikdy nezestárne
i Zdroj: Josef Murcek / Hrej.cz / Konami

Hrajte si doma

Co patrně potěší ze všeho nejvíc, je kompletní převlečení do pěkného grafického hávu. Brada vám z něj samozřejmě nespadne, ale v porovnání s originálem jde o nebe a dudy. V pohybu navíc vypadá ještě o chlup lépe, efekty jsou povedené a častokrát toho bouchá tolik, až ztrácíte přehled nad děním na obrazovce. Někdy je lepší přestat na okamžik střílet nebo přepnout na méně ničivější zbraň. Nově můžete nést dvě a libovolně mezi nimi přepínat, sebráním té samé navíc zvýšíte její úroveň a tím ničivost. Na druhé úrovni lze dodatečně spustit její přehřátí, což sebou přinese ultimátní útok v podobě třeba neproniknutelného štítu, vyslání salvy raket nebo vyvolání kosmické bestie nahánějící vaše nepřátele. Tyto útoky je dobré si šetřit a nechat je pro finální bosse, zejména pro jedince zabírající skoro celou obrazovku. 

A tady je největší kámen úrazu a jedno velké zklamání – jedná se totiž čistě o lokální kooperaci, na online zápolení bohužel zapomeňte.

Došlo také na rozšíření celkové délky kampaně, a to díky přidání několika druhů lokací (chválím misi v jedoucím vlaku) a výměny vertikálních úrovní za naháněčky na motorkách. Budete potřebovat cca 2 hodiny na její pokoření, záleží na zvolené obtížnosti. Ze začátku se nestyďte a zvolte nejlehčí, po prvním průchodu přitopte pod kotlem a následně skočte do režimu Arkády pro vydělávání kreditů. K ničemu jinému tento režim není, i když se pyšní možností kooperace až pro čtyři hráče. A tady je největší kámen úrazu a jedno velké zklamání – jedná se totiž čistě o lokální kooperaci, na online zápolení bohužel zapomeňte. Je to obrovská škoda a doslova promarněná příležitost, jak dát hře nový rozměr a zajistit její dlouhodobé přežití. I takový Indie titul jako Super Cyborg, který se původnímu dílu náramně podobná a stojí jen zlomek ceny, jej bez problémů obsahuje. 

Recenze Contra: Operation Galuga, legendární řežby, která nikdy nezestárne
i Zdroj: Josef Murcek / Hrej.cz / Konami

A není to málo, Antone Pavloviči?

Pokud ho autoři dodatečně přidají, přičtěte si k finálnímu hodnocení dva bodíky, upřímně o tom ale dost pochybuji. Vodítkem se zdá být i silně nastřelená cena. Pardon, ale říct si o tisícovku za remake byť legendární, přesto v jádru jednoduché a časově nenáročné hry, je na můj vkus přespříliš. Za naprosto stejnou cenu si aktuálně lze pořídit světový megahit Helldivers 2, který je stokrát rozsáhlejší, celkově mnohem povedenější a utopíte v něm nejen desítky, ale možná stovky hodin, a to navíc v online kooperaci. Podle všeho Konami až moc tlačilo na vydání, což se jim může stejně jako v minulosti pekelně vymstít. Stačilo ještě chvíli počkat, naimplementovat online co-op, snížit cenovku alespoň o čtvrtinu a měli by v rukách skvělý hit. Takhle jde sice o povedený remake s citlivými rozšířeními, bohužel hlavně pro zaryté fanoušky série nebo hráče zapalující si doutníky papírovými bankovkami. 

Contra: Operation Galuga
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Contra nepatří do starého železa a tento remake toho mohl být jasným důkazem. Prakticky všechno bylo sice náležitě vypucováno a patřičně rozšířeno, přesto nelze přivřít oči nad promarněným potenciálem, a to v podobě chybějícího online multiplayeru. S tím jde ruku v ruce až příliš nadsazená cena, která zkrátka nemá žádné opodstatnění. S pořízením tak raději chvíli vyčkejte, něco nám totiž říká, že bude velmi brzy ve slevě.

Co se nám líbí a nelíbí?

Stále stejná kulervoucí akce
Zbrusu nový grafický kabátek
Obsahuje původní soundtrack
Rozšířené lokace a nová prostředí
Perk systém a přehřívání zbraní
Skvělá optimalizace
Pouze lokální multiplayer
Promarněný potenciál
Vysoká cena
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama