RACE 07 Recenze Race 07

Race 07

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

28. 10. 2007 23:57 1
Reklama

Švédský motosport by se dal rozdělit na dobu před rokem 2005 a po něm. Do zmíněného data byl asi nejvýraznější hvězdou Ronnie Peterson, slavný jezdec Formule 1, kterého si v černo-zlatém Lotusu vybavuje snad i mladší generace. Na nepříliš zaplněném nebi však začala svítit nová hvězda, jejíž každý puls má za následek kvalitní závodní simulaci. GT Legends, oba díly GTR, Race a nově také Race 07 jsou portfoliem nenápadného vývojářského studia SimBin, které začíná platit za velmi solidní kalibr. Ačkoli byl první Race The WTTC Game zaměřen pouze na jednu sérii závodů, nikdo mu nemohl upírat posun vzhůru oproti GTR 2. Race 07 však zachází v mnoha ohledech ještě dál a na poli realistických simulátorů jen těžko hledá přemožitele.

Tak co si vybrat?

Pokud jste měli co do činění s předešlým dílem, první krůčky v Race 07 se vám budou zdát velmi povědomé. Vývojáři vsadili na fungující a osvědčené záležitosti, což se bez hany a bázně odráží hned v menu. Je podbarveno takřka totožnou, nutno podotknout že velmi údernou melodií a jeho rozvrstvení se od minula prakticky neliší. K dispozici je tedy možnost postavit se na start jednoho závodu a prožít si vše, co k němu patří, osvojit si tratě v režimu tréninku, lámat vlastní časové rekordy v Time attack a v neposlední řadě odstartovat kariéru závodníka a v rámci šampionátu se bít o titul. Nezapomnělo se ani na multiplayer, ve kterém je možno závodit až v počtu 24 hráčů. Na řadu však konečně přicházejí první novinky.

Týkají se složení vozového parku. Oproti předchůdci totiž vývojáři nešetřili penězi a získali licence na sedm (!) závodních sérií. Číslo se navíc rozrůstá až do dvojnásobného rozměru, započítáme-li i jednotlivé podskupiny rozdělené dle výkonnosti. Abychom však už nenapínali, vězte, že na vás čekají pochopitelně vozy série WTTC letošní, ale i loňské sezóny. Liší se od sebe počtem zastoupených značek, jenž byl pro letošek ochuzen o Peugeot a Hondu. Nářez je ale hlavně přítomnost formulí, kterých si PC hráči kvůli SONY exkluzivní F1 licenci příliš neužijí. Formule 3000 i slabší Formule BMW nabízí VELMI rychlý zážitek z jízdy, v prvním případě dokonce velmi podobný tomu královskému. Druhou novinkou je trefně nazvaná skupina vozů Radical, skrývající pod sebou šest tříd takřka půltunových, značně výkonných a aerodynamických monster. Zbytek nabídky pak dle očekávaní zahrnuje značku Caterham, jež se objevila v samostatném datadisku původního Race, sérii Beanovských MiniCooperů a dva WTTC veterány z let osmdesátých.

Race 07
i Zdroj: Hrej.cz

Proč UMĚLÁ inteligence uvažuje líp, než leckterý člověk?

Dáte mi tedy určitě za pravdu, že se nabídka rozrostla velmi mile. Jednotlivé vozy se od sebe liší nejen rychlostí, ale i stylem jízdy, což by mohlo přitáhnout spoustu nováčků. Právě pro ně bylo zachováno velmi jemné nastavování úrovně obtížnosti umělé inteligence, kde každé procento AI skillu má svůj dopad na trati. A pro tentokrát je to skutečně potřeba, neboť právě počítačem řízená vozidla doznala změn takového formátu, že se řadí v důležitosti na stejnou pozici jako zmiňovaná mohutnost hratelných sérií. Lépe fungující AI jsme nemohli v žádném jiném simulátoru silničních závodů vidět.

Situace není tolik markantní na začátečnických úrovních, kdy hned po startu předjedete celé pole závodníků a ve zbytku závodu se kocháte krajinou. V momentě, kdy povypínáte všechny asistenty a budete se s vozidly oponentů potkávat, začnou se dít věci. V první řadě je to dravost, ovšem čistá dravost, kterou se vyznačují jezdci za vámi. Budou to na vás zkoušet v každém myslitelném úseku se snahou přizpůsobit se vašemu stylu a těžit z jeho chyb. Zbytečně se nepoženou do vlastní záhuby, ale pokud to bude jen trochu možné, zúročí dlouhé kroužení za vašimi zády ostrým atakem. Všeho ale s notnou dávkou rozmyslu, což mi připomíná situaci z Masarykova okruhu, kdy jsem nezvládl hned první, táhlou pravou a v zrcátku jsem užuž viděl, kterak si to soupeřův monopost pálí vedle mě. Po mém střelhbitě mistrném návratu do stopy však musel onen troufalec dupnout na brzdu, následoval kouř od jeho pneumatik a div ne zvednutý prostředníček. Zvládl to ubrzdit a vychutnal si mě v dalším kole…

Chvályhodně si však AI počíná i v opačném gardu, kdy jste v pozici útočícího vy. Nepřijdete o hbité reakce na vlastní vyjetí z optimální stopy, nebo riskantnější chování vozidla před vámi, když jej vystavujete pořádnému tlaku. Najdou se však i takoví jezdci, kteří se pod tlak dostat nenechají, a dělají vše proto, aby vás rozhodili. Jako příklad mi poslouží jedno Mini, které naznačilo pohyb volantem směrem k mému vozu přesně v okamžiku, když jsem se jej snažil podjet & předjet ve druhé šikaně na okruhu v Monze. Můj výlet mimo trať a ztrátu čtyř pozic si soupeř nejspíš pochvaloval dlouho.

Race 07
i Zdroj: Hrej.cz

Tratí přibylo, lesku ubylo…

Každý závod sebou nese unikátní zážitek, podpořený jednak výběrem rozdílných typů vozidel, skvělou umělou inteligenci, ale v neposledku také nabídkou tratí. V základu samozřejmě nechybí všech 11 tratí série WTTC, zajímavě se ale tváří i kolonka „Variations“, pod níž se skrývají… ano, variace všech oficiálních tratí. Nikdy jsem třeba netušil, že přidáním čtyř zatáček na populárním okruhu ve Valencii lze změnit celkový pohled na trať jako takovou; a co potom rozjet se po brazilské Curtibě opačným směrem?!

Až dosud jsme Race 07 nemohli nic zásadního vytknout, jenže všechna pro mají i svá proti. Na úkor hutného obsahu a skvělé hratelnosti jde vizuální stránka. Engine, použitý už v původním Race, je přeci jen o krůček pozadu a i když celkově nevypadá hra špatně, působí její grafické zpracování nemastně. Až tak úplně se to netýká modelů jednotlivých vozů – ty mají stále dostatečnou míru detailů včetně interiéru. Problém nastává u jednotlivých tratí, tedy lépe řečeno jeho okolí. Stromy, tráva, textura písku v kačírku, asfalt,… právě na těchto zdánlivě nepodstatných věcech je vidět roční zastaralost a i za deštivého počasí, které mimochodem úžasně mění jízdní vlastnosti, něco tak říkajíc nesedí. Částečně to zachraňují zvuky, které byly během vývoje nahrávány s opravdovou pečlivostí a když zavřete oči, sešlápnete spojku a vytočíte motor do otáček... je to slast, vážení!

Šachovnice

I přes grafický neduh je Race 07 naprosto špičkovou závodní hrou, za kterou by se rozhodně nemusela stydět ani věhlasnější studia. Vývojáři ze SimBin dokazují, že i švédská konzervativnost umí stimulovat adrenalin, pocit vzrušení, rozšířené zorničky… Nemusím snad pokračovat, ne?

RACE 07
Windows PC

Verdikt

Race 07 je jasným důkazem toho, že i čisté realistické simulace mohou nabízet dostatečné množství zábavy a adrenalinu, pro tentokrát zabalené v opravdu přecpaném balíčku obsahujícím mnoho závodních sérií, tratí a především skvělou umělou inteligenci počítačových oponentů.

Co se nám líbí a nelíbí?

Bohatý výběr vozidel, nepřekonatelná umělá inteligence, kvalitní nabídka tratí i jejích variací, parádní závodní atmosféra, pečlivě zpracované zvuky, podpora multiplayeru až pro 24 hráčů
Lehce klopýtající zpracování okolí trati, na kterém je patrné použití rok starého enginu.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama