Professor Layton and the Azran Legacy Recenze Professor Layton and the Azran Legacy

Professor Layton and the Azran Legacy

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

2. 1. 2014 23:00 2
Reklama

Není snadné se loučit s postavami, se kterými jste strávili celkem 6 her. Právě šestý díl, který je zároveň poslední částí prequelové trilogie objasňující počátky milovníka hádanek, profesora Laytona, je zřejmě poslední profesorovou hrou vůbec. Ano, příští rok nás sice čeká crossover Professor Layton vs Ace Attorney a spekuluje se o obsazení gentlemana s cylindrem v chystaném Mario Kart 8, ale Hershela Laytona a jeho asistenta Luka s tímto dílem vidíme v samostatné hře prý naposledy. Naštěstí profesor odchází s plnou parádou a Azran Legacy lze řadit mezi nejlepší díly v sérii.

OŘÍŠEK K ROZLOUSKNUTÍ

Začněme ale úplně od začátku: Professor Layton and the Azran Legacy je prakticky sbírka hádanek, které jsou propojeny příběhem. Hráč sleduje vyšteřování britského profesora Laytona a jeho asistentů Emmy a Luka, které je provede po celém světě stylizovaném do první poloviny 20. století. Layton a spol. na svých cestách potkávají různé postavy, které jim zadávají všelijaké puzzly, jejichž vyřešení posune příběh dál. Některé hádanky a hlavolamy jsou nepovinné, některé rozlousknout zkrátka musíte. Kdybyste si však lámali nad nějakým extratuhým oříškem hlavu přiliš dlouho, obsahuje hra čtyřstupňový systém nápovědy, který hráče v koncích ke správnému řešení nakonec dovede.

Příběh Azran Legacy přímo navazuje na dva roky starý titul, ve kterém Hershel Layton vyšetřoval záhadu ukradené masky Chaosu. Zločinecká organizace Targent prohledává celý svět za účelem nashromaždění pozůstatků dávné a velice vyspělé civilizace Azran a profesor Layton, jakožto expert na archeologii, je požádán o pomoc při řešení záhadné živé mumie, která má právě s Azranskou civilizací cosi společného. Následující události vyšlou Laytona, jeho tým, tajemnou dívku Auroru a dalšího archeologa, profesora Desmonda Sycamora, na cestu kolem světa za pěti azranskými artefakty.

Professor Layton and the Azran Legacy
i Zdroj: Hrej.cz

Na rozdíl od předchozích dílů se tentokrát cestuje mezi několika lokacemi, což činí průchod hrou do jisté míry nelineární, nakonec však stejně musíte navštívit každou z destinací a najít v nich ony azranské relikvie. Profesorova grupa tak navštíví zasněžené Rakousko, tropickou Jižní Ameriku, Londýn nebo blízkovýchodní opevněné město. Každá z lokací se skládá ze zhruba 7 obrazovek, které můžete prozkoumávat šmejděním stylusem po touchscreenu, čímž lze také pracovat s předměty a rozmlouvat s postavami. Stejně jako v předchozích dílech na 3DS, i tady mají jednoltivé obrazovky jistou hloubku a chytrý pohyb kamery a natáčení rovin vytváří pseudo 3D dojem i když máte hloubku obrazu vypnutou. Na pohled je hra velice pěkná, ručně malované pozadí utváří společně s hudbou, které dominují housle a harmonika, pohodovou atmosféru. Také je zde vhodné vyzdvihnout melodii, která zní pokaždé, když řešíte nějakou hádanku - i přesto, že s ní strávíte několik dobrých hodin, smyčka zkrátka neomrzí a na nervy neleze.

LOGICKÉ RÉBUSY PRO GENTLEMANY

Každopádně, hlavní ve hře jsou hádanky a jejich nápaditost. Po šesti dílech už musí být hlavní designer trochu vyčerpaný, ale na puzzlech ve hře to není znát. Během hraní narazíte na 150 puzzlů a každým dnem po dobu jednoho roku vyjde jeden další volně ke stažení, tedy celkem přes 500 hádanek. Většina z hádanek jsou originální nápady, někdy jde o matematiku, někdy o prostorovou představivost, jindy zase vyřešení slovní úlohy nebo prosté logické uvažování. Ve světě profesora Laytona je téměř každý zámek na dvěřích opatřen hádankou, lidé si mezi sebou dávají hlavolamy jako zkoušku důvěry a občas i jen tak pro zabití volného času.

Pokud se během hraní dostaví únava z hlavolamů, hra nabízí tři minihry, při kterých si můžete odpočinout.

Jednou po vás bude někdo chtít sestavit kombinaci zmrzlinových kopečků přesně podle přání, jindy budete určovat polohu zločince ve městě na základě zaznamenané trasy, pak přesouvat různě těžká závaží na ploše tak, aby byla celkově vyvážená nebo skládat rozházený obrázek. Některé hádanky se později objeví ve složitější verzi, třeba s více variantami postupu ke zvážení, ale většina puzzlů se ve hře vyskytne pouze jedinkrát. U každé hádanky hra nabízí možnost zápisu poznámek, což se děje na průhledném listu, který překryje spodní interaktivní obrazovku. Takhle si lze užitečně zapisovat výpočty, zkoušet kombinace či třeba poznačovat výsledky rovnou nad hádankou samotnou, což určite oceníte.

Professor Layton and the Azran Legacy
i Zdroj: Hrej.cz

Hádanky jsou většinou nějakým způsobem navázané na aktuální dění ve hře. Ostatně hlavní příběh hry spíše potěší fanoušky série než nově příchozí. Nejenže se jedná o konec vysvětlovací prequelové trilogie, ale také obsahuje mnoho postav a odkazů na předchozí i následující díly. A ačkoliv zpočátku tempo vyprávění docela slušně utíká a zastavení v Londýně připomene (a uvede) vedlejší postavy ze série, je to hlavně ona nelineární část, kdy motor hry vypne na několik hodin (!) a hráči se patlají s epizodními postavami ve víceméně nezajímavých vedlejších zápletkách. Naštěstí následuje velké finále a poslední dvě kapitoly hry jsou non-stop jízdou plnou příběhových zvratů a odhalení, které vás k handheldu přikovají dokud nenaskočí závěrečné titulky.

ZCHLAZENÍ ROZŽHAVENÝCH ZÁVITŮ

Pokud se během hraní dostaví únava z hlavolamů, hra nabízí různé způsoby, jak si odpočinout. Kromě puzzlů se postupem ve hře otevírají úrovně ve třech minihrách. Asi nejméně povedená Dress up vám dává za úkol navrhnout šaty podle ne úplně specifických požadavků osmi postav, které potkáte během hry. Jednotlivé kusy oděvu se vám však také odemykají až během hry a proto nemá cenu minihru hrát před samotným koncem. Zato Nut Roller je povedenější počin, ve kterém jako veverka házíte kuličky a oříšky do bludiště v určitém pořadí, tak aby posouvaly určitě prvky a uvolnily cestu oříšku na dané políčko. Obtížnost map znatelně stoupá a některé jsou opravdu povedené. Trojici uzavírá Blooms & Shrooms, ve které se sází květiny v dané sekvenci a vzdálenosti tak, aby všechny rozkvetly, ale nezničily různě rostoucí houby. Kromě miniher se postupně odemykají krátké konverzační epizody, které není ke splnění hry potřeba splnit, ale pěkně dokreslují osobnosti vedlejších postav a uzavírají epizodické příběhy, které během hry v lokacích po celém světě zažijete.

Professor Layton and the Azran Legacy
i Zdroj: Hrej.cz

Tvůrci do hry také naroubovali formu multiplayeru. Na svých cestách objevíte různé předměty, které se vám zapíší do deníčku. Jedná se například o zlomené lyže, vrtící se housenku nebo mísu s ovocným salátem... Zkrátka předměty, které si tak trochu zapamatujete. Můžete pak vybrat tři takovéto záznamy a přes StreetPass je sdílet s kolemjdoucími hráči. Ti pak dostanou za úkol tyto tři předměty ve své hře najít, a pokud se jim to povede, dostanou odměnu v podobě trofejí a picaratů, což je celkové herní skóre, které se primárně získává za správné vyřešení hádanek. To se pak může buď porovnávat s dalšími hráči nebo použít k odemknutí dalšího bonusového obsahu po skončení hry.

Dohrání titulu vám zabere zhruba 15 hodin, v případě, že se někde zaseknete, tak možná i víc. Pokud je ale Professor Layton and the Azran Legacy opravdu posledním dílem, není jako rozloučení vůbec špatný. Unikátní koncept série spolu se skvělým designem hádanek a celkovým přijemným zpracování je ideální pro občasné zahrání i delší seance. Hra staví rozmýšlení a analyzování nad akci a shon, což nemusí samozřejmě sednout každém, ale pokud jste se dočetli až sem, nejspíše se vám tento styl zamlouvá, a proto nám nezbývá než hru doporučit.

Professor Layton and the Azran Legacy
Nintendo 3DS 3DS

Verdikt

Poslední díl profesora Laytona je skvělým způsobem, jak zakončit dlouhou sérii unikátních logických her. Problémy s udržením tempa a některé méně povedené hlavolamy nezkazí celkový dojem ze hry a pokud 3DS vlastníte a rádi luštíte puzzly, určitě si nenechte tajemství odkazu Azranů ujít.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama