Proč byla PlayStation Showcase 2021 nejlepší herní show od roku 2016 a kde vázne Microsoft?
i Zdroj: Hrej.cz
Komentáře Článek Proč byla PlayStation Showcase 2021 nejlepší herní show od roku 2016 a kde vázne Microsoft?

Proč byla PlayStation Showcase 2021 nejlepší herní show od roku 2016 a kde vázne Microsoft?

David Plecháček

David Plecháček

10. 9. 2021 16:30 13

Seznam kapitol

1. NA VRCHOLU 2. PŘIJDE ODPOVĚĎ?

Včerejší PlayStation Showcase nám nabídl pořádně nabitou a svižnou show. Dokonce jednu z nejlepších za poslední dobu. Proč, a jak by na tuto skutečnost měla reagovat zelená konkurence?

Reklama

Včera jsme byli svědky akce, která opět ukázala, že když nějaká velká videoherní společnost chce, dokáže uchvátit prakticky celou herní komunitu. Pokud jste si večer naladili YouTube, mohli jste si pustit PlayStation Showcase 2021. Bez žádné větší pompy, bez famfár, zdánlivě bez dlouhých příprav, si Sony připravilo akci, na níž bez okolků vyložilo veškeré své karty včetně těch, které se dlouhé roky nacházely pouze v útrobách rukávů. Jen tak, z ničeho nic, se všichni fanoušci PlayStationu a majitelé PlayStationu 5 dozvěděli, co budou hrát následující roky na své milované platformě.A ti ostatní, nefanoušci a nemajitelé, mohli uronit tak maximálně pár slz a tázat se, proč to u nich nejde udělat stejným způsobem. (Nedráždi Davide, pozn. šéfredaktora)

KROTÍME NADŠENÍ

Jakýkoliv komentář může být třaskavým tématem, tento nevyjímaje, takže tak trochu čekám, že vstupuji na tenký led. Všichni fanoušci dalších táborů – ať už táborem v tuto chvíli myslím cokoliv – si přejí, aby se pode mnou propadl. A nejradši by mi k tomu pomohli, když ne nějakou sekerou, tak alespoň svými komentáři, nejčastěji zmiňující fakt, že se Sony povedla zase „jenom“ jedna akce, zatímco třeba takový Microsoft plní kvalitním obsahem minimálně jednu takovou do roka. Tak aby k tomu nedošlo, rovnou tuto tezi podpořím. Třeba takový Microsoft skutečně úspěšně prezentuje nabité akce minimálně jednou do roka. V mých očích je jediný (možná spolu s The Game Awards), ale abych nesýčkoval, skutečně se tak děje. Jenže jakákoliv prezentace posledních let se v porovnání se včerejškem nachází o několik úrovní níž, a hráči tak po právu budou opět do nebes vynášet Sony potažmo PlayStation, nikoliv Microsoft s Xboxem.

Je září roku 2021 a přesto jsme už (zase) viděli hru, jejíž vydání je naplánované (což neznamená, že se tak skutečně stane) na rok 2023.

Druhá reakce, která se bude snažit salvu nadšení uhasit, na to půjde přesně naopak. Nebude hovořit o tom, jak je na tom konkurence a jak pravidelně se svými fanoušky promlouvá, ale bude vyčítat nepravidelnost a nekomunikativnost samotné Sony. A tak opět, abych tomu předešel, přiznám, že i s tímto argumentem souhlasím. V mých očích se jedná o první akci tak za poslední čtyři roky, která se Sony absolutně bez výhrad povedla. V mezičase? To jediné, co jsme od Sony slyšeli, bylo vyhýbání se velkým konferencím a celková pasivita.

To všechno je ale daní za to, že si jednou za čas můžeme pustit akci, která má spád a z níž mainstreamový hráč touží hrát úplně všechno. Nechám už na uvážení každého z vás, jestli to je dobře nebo špatně. Jak už zaznělo v úvodu, Sony vystřílela všechny náboje na roky dopředu, a na dalších akcích už bude z velké části jen recyklovat tituly, které jsme viděli. Je září roku 2021 a přesto jsme už (zase) viděli hru, jejíž vydání je naplánované (což neznamená, že se tak skutečně stane) na rok 2023. Částečně se tak může opakovat situace z let minulých, například z doby, kdy Sony s velkou pompou v roce 2016 všem vytřela zrak perfektní prezentací na tehdejší E3, ale po letech dokázala překvapit jen výjimečně, sporadicky, a představené hry vydávala ještě na konci roku 2019. Načež se třeba z E3 úplně odklidila.

KDE SE STALA CHYBA

Ačkoliv jsem o několik řádků výš mluvil o zdánlivé nepřipravenosti, kdy si jen tak ledabyle nějaký velký vydavatel přijde, oznámí pár dní dopředu akci, a pak na ní předvede jednu hru větší než druhou, samozřejmě bylo všechno naplánováno do puntíku. Přichází totiž klíčová doba, kdy si ti nejvěrnější fanoušci PlayStation 5 koupili, a nyní se rozhoduje o těch, kteří o konzoli teprve přemýšlí nebo budou přemýšlet. Jestliže doteď některé hlasy pochybovaly o tom, proč vlastně Xbox stále zaostává, ačkoliv má svůj skvělý Game Pass, jsou to právě podobné akce, které nám dávají odpověď.


God of War: Ragnarok odhaluje první gameplay záběry. Můžeme se těšit na Thora i teenagera Atrea
i Zdroj: Hrej.cz

God of War: Ragnarok odhaluje první gameplay záběry. Můžeme se těšit na Thora i teenagera Atrea

Dnešní konference PlayStationu byla pochopitelně nabitá vlastními exkluzivitami – mezi nimi nemohl chybět ani God of War:…

9. 9. 2021 23:35
Insomniac Games představují druhého Spider-Mana s Venomem i herního Wolverina
i Zdroj: Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment

Insomniac Games představují druhého Spider-Mana s Venomem i herního Wolverina

Studio Insomniac si na show PlayStation Showcase připravilo hned dvě velká odhalení. Druhé z nich bylo očekáváné, v roce…

9. 9. 2021 22:50

Nechci zvlášť jednotlivé hry hodnotit, protože do takového hodnocení logicky vstupují osobní preference. Faktem ale je, že na žádné z akcí Microsoft nedokázal přesvědčit o tom, že jeho XY studií vyprodukují kvalitou to, čeho jsou schopná studia Sony. Já vím, že jsme viděli strašně málo na to, abychom mohli hodnotit, však většina trailerů byla jen směska CGI momentů a nic víc, ale právě reputace a historie nám částečně odpovídá na to, co čekat. My už totiž viděli God of War, a víme, že nové God of War bude (minimálně graficky) zase o krok dál. My už viděli Spider-Mana, dokonce dvakrát, takže hráči vědí, co od druhého dílu očekávat – a když už mluvíme o studiu Insomniac, tak co očekávat i od oznámeného Wolverina. A mohli bychom pokračovat dál. 

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama