Preview Expeditions: Rome Článek Preview Expeditions: Rome - za pár týdnů dorazí římská extáze

Preview Expeditions: Rome - za pár týdnů dorazí římská extáze | Kapitola 3

Jaroslav Burda

Jaroslav Burda

3. 1. 2022 20:25 1

Seznam kapitol

1. PRAVÝ EPOS 2. SETNOUT NEBO STÁHNOUT 3. ZBÝVÁ JEN PÁR DNÍ

Expeditions: Rome slibují další evoluci poctivého tahového RPG zasazenou do historického Říma. A zatím vše nasvědčuje tomu, že půjde o jednu z prvních velkých bomb letošního roku!

Reklama

Graficky série Expeditions kvete s každým dílem. Prostředí Rome je zase o něco detailnější a půjde-li to tak dál, dočkáme se v budoucnu audiovizuálních kvalit her třeba od Larian Studios. Již nyní Expeditions: Rome dokážou oku i uchu značně zalahodit. Dabing je na špičkové úrovni, a ačkoliv všechny dialogy nadabované nejsou, ty, které jsou, zasluhují maximální obdiv. Textu je ve hře opravdu velké množství a jde cestou standardních, příběhových RPG. Autoři tuto vrstvu hry nijak neupozaďují, podstata zážitku neleží pouze na bedrech soubojů, jak by si snad někdo mohl myslet. 

Zapomeňte na stručné černobílé odpovědi (neangličtináři by mohli mít s návalem textu problém). Jednak máte možnost s každou významnější postavou pohovořit i na příbuzná témata (nekladete pouze otázky související s hlavním úkolem), což hezky doplňuje uvěřitelnost světa a jednak hned z kraje hry volíte způsob rétoriky samotné. Vybrat si můžete ze tří unikátních dialogových možností. Pokud preferujete ve svých odpovědích logiku, sáhnete po Logos - umění přesvědčit logickými argumenty a myšlením. Bouřliváci zvolí spíše Ethos - umění použít ve správný čas sílu autority a schopnost jít svou cestou. Pathos pak počítá s obratným uměním manipulace a dramatickou rétorikou. Malým mínusem je, že zvolený směr nelze v průběhu hry měnit (tedy aspoň v preview verzi ne). Ostatní způsoby umění řeči se vám definitivně uzamknou, proto volte s rozmyslem. 

JEDNA MALÁ ODBOJNÁ VESNICE

Vyjma zdařilého a léty ověřeného soubojového systému a dobře napsaných rozhovorů pak Expeditions: Rome obsahují vrstvu cestování po světové mapě. Pohyb po hezké interaktivní mapě je zpracován jednoduše. Se svými kumpány (později legiemi) postupně odhalujete rozmanitá zákoutí říše. Autoři slibují severní část afrického kontinentu, vzpurné Řecko, Galii i samotný Řím. Cestou verbujete legionáře, otroky a vylepšujete válečné tábory. Dobíjíte regiony, využíváte místní zdroje (daně a koření musí proudit, jak moudří vědí), bráníte svá území a vedete vítězné legie až k branám Říma. Během cestování není nouze o náhodné střety nebo mírumilovné zastávky ve vznešených chrámech, které vám po vzoru Heroes of Might and Magic požehnají, usměje-li se na vás Fortuna. Nezapomeňte však, že vaši legionáři a preatoriáni mají (často prázdné) žaludky a takový nedobře živený, strádající voják se na bojišti dvakrát nepřetrhne. Hladovění může vést až ke vzpouře a tak je nutné dbát nejen na žold, ale i spravedlivé příděly kyselého vína, vepřového a hovězího masa (i když častěji šlo především o trvanlivější slaninu).

Budete vládnout železnou pěstí nebo výřečným jazykem?

Expeditions: Rome vycházejí již tento měsíc, konkrétně 20. ledna. Nepochybuji, že půjde o jednu z prvních letošních her, která si vyslouží velmi kladné hodnocení. Budete prosazovat vůli Říma po celém světě - od zářivě modrého pobřeží Řecka až po hluboké lesy Galie. Budete vládnout železnou pěstí nebo výřečným jazykem? Přijmete politické dědictví republiky, anebo si najdete vlastní cestu složitou politikou římského senátu? Každá volba je důležitá, protože rozhodnete o osudu své legie, svých společníků i samotného Říma. Budoucnost Říma je ve vašich rukou: jaký bude váš odkaz?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama