Preview Expeditions: Rome Článek Preview Expeditions: Rome - za pár týdnů dorazí římská extáze

Preview Expeditions: Rome - za pár týdnů dorazí římská extáze

Jaroslav Burda

Jaroslav Burda

3. 1. 2022 20:25 1

Seznam kapitol

1. PRAVÝ EPOS 2. SETNOUT NEBO STÁHNOUT 3. ZBÝVÁ JEN PÁR DNÍ

Expeditions: Rome slibují další evoluci poctivého tahového RPG zasazenou do historického Říma. A zatím vše nasvědčuje tomu, že půjde o jednu z prvních velkých bomb letošního roku!

Reklama

Dánské studio se sídlem v Kodani - Logic Artists - spadající pod vydavatele THQ Nordic, se do herních análů a srdcí mnoha hráčů zapsalo svou historicky laděnou franšízou Expeditions. V Expeditions: Conquistador (2013) jsme se se španělskými vojáky vydali vstříc břehům Jižní Ameriky 16. století. Dobyvačné výpravy za slávou a zlatem Aztéků si vybraly daň v podobě zrádné divočiny, hladu, nemocí a jiných nebezpečenství. Stratégy a milovníky tahových RPG si pak kodanští definitivně podmanili následující Expeditions: Viking (2017), nástupcem ve všech směrech propracovanějším, větším a rozmanitějším. Pokud jste však v posledních letech přesyceni vikinskou, potažmo pohanskou tématikou, která se (bohužel) stává vlezlou součástí pop kultury, bezesporu vám udělá velkou radost zbrusu nová Expeditions: Rome. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1049 Kč / 35,99 € (Steam)
  • Potěší vás v případě, že: Máte rádi historii Římského impéria a detailní RPG
  • Česká lokalizace: Ne
  • Bude vás bavit, pokud: Máte rádi Expeditions: Viking a historická tahová RPG
  • Nebude vás bavit, pokud: jste nenáviděli dějepis a tahová RPG jsou na vás zdlouhavá

ZA ČASŮ ŘÍMSKÉHO IMPÉRIA

Pravděpodobně neexistuje období Římské říše, které by bylo možné shledat jako nezajímavé. Ať v historických knihách zabodneme prst kamkoliv, vždy se před námi začnou odvíjet malé, velké i gargantuovské příběhy, události, intriky a fascinující dramata. Osobní i vojenská, ale také politická či filozofická. Vývojáři si vybrali etapu mapující období starořímského politika a vojáka Luciuse Liciniuse Luculli. Řím, toho času trpící mezi znesvářenými politickými skupinami optimátů (aristokratická a silně konzervativní frakce) a populárů (latinsky populares: „naklonění lidu“; svými nepřáteli nazývaní „demagogové“) se musí bránit stále dotěrnějším výbojům Mithridatéa VI. Pontského. 

Je to taktéž období vojevůdce a diktátora Sully či ambiciózního mladičkého populára a obratného rétora Gaia Julia Caesara. Je to čas gladiátorů a Marca Licinia Crassa; bylo to právě Crassovo vojsko, které svedlo finální bitvu se vzbouřenými otroky vedenými slavným Spartakem. Poraženým vojevůdce připravil hrůzný konec. Podél cesty Via Appia nechal vztyčit 6000 křížů, na nichž zajatci v bolestech pomalu umírali. Je to taktéž historická etapa řady měsíců trvajících krveprolití na základě vydaných proskripcí (seznamy římských občanů, jímž byl zabaven majetek, byli odsouzeni k smrti a kdokoli je mohl beztrestně zabít - následkem byla vlna vraždění, které jen v samotném Římě padlo za oběť skoro 3000 lidí) a neobyčejných politických taktik, problematické správy římských kolonií a neúprosných daní. A to jsme dějový oblouk jen letmo nastínili.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama