Preview Expeditions: Rome Článek Preview Expeditions: Rome - za pár týdnů dorazí římská extáze

Preview Expeditions: Rome - za pár týdnů dorazí římská extáze | Kapitola 2

Jaroslav Burda

Jaroslav Burda

3. 1. 2022 20:25 1

Seznam kapitol

1. PRAVÝ EPOS 2. SETNOUT NEBO STÁHNOUT 3. ZBÝVÁ JEN PÁR DNÍ

Expeditions: Rome slibují další evoluci poctivého tahového RPG zasazenou do historického Říma. A zatím vše nasvědčuje tomu, že půjde o jednu z prvních velkých bomb letošního roku!

Reklama

LUKULSKÉ HODY

Ano, slavné a nákladné velkolepé hostiny, pojmenované právě po Luciusi Lucullovi, začínají v Expeditions: Rome již při tvorbě postavy. Zde si vysocháte Římana k obrazu svému, vyberete slušivý portrét a nějaké úderně znějící dobové jméno - např. Decimus Lucretius a než se nadějete, v kůži mladičkého legáta prcháte pod pláštěm noci z Říma. Na palubě trirémy, směřující vstříc břehům ostrova Lesbos, získáte své první taktické ostruhy. Dramatické souboje, po vzoru předchozích dílů, zachovávají oblíbený tahový systém, v jehož rámci uplatníte nejen sílu a atributy zbraní, ale i unikátní pasivní a aktivní dovednosti. Ty je možné rozšiřovat a pilovat standardní cestou, tj. za nastřádané zkušenostní body. 

Jsou-li Elysejská pole na dohled, neházejte pilum do žita!

Úspěch šarvátek závisí na dobře rozložených silách, schopnostech a použitých zbraních (až) pětičlenné skupiny. Klasické rozložení skupiny dobrodruhů by tak mělo být pochopitelně co nejkomplexnější. Vpředu výbojný štítonoš s gladiem typu "vlnolam", po boku obratný kopiník s dvouhexovým ratištěm a plošným útokem, hbitý gladiátor se taktéž zajisté uplatní. Ze zadních řad váš postup kryje lučištník a svými zákeřnými útoky také occula speculatores čili zvěd – průzkumník římské armády. Každému souboji předchází přípravná fáze, v jejímž rámci si jednotlivé postavy na "bitevním plánu" napozicujete. Samotný souboj pak počítá se všemi klasickými fázemi, které známe z každé pořádné strategie: nakládání s omezeným počtem akčních bodů, obratné využívání schopností a podpůrných dovedností, plošné útoky, dosah, rozmanité rezistence, vpadnutí nepříteli do boku, kryty, polokryty, vnímavost atd. Kapitolou samou o sobě je pestrý arzenál bodných, sečných, dalekonosných a jinak smrtonosných zbraní. 

Všechny zbraně mají nejen statistiky účinnosti (poškození, přesnost, kritický zásah apod.), ale i sobě vlastní aktivní specializace. Je libo hrot namočený ve smole nebo šíp omotaný ostnatým drátem způsobující dodatečné krvácení? Není problém! Více či méně unikátními schopnostmi překypují všechny kousky zbroje (přilbice a brnění), zbraně a cenné bodíky do statistik navyšují i vzácné talismany. Při svých toulkách a nájezdech nezapomeňte bedlivě prozkoumávat lokace; mnoho vzácných kousků je poschovávaných v titěrných truhlách a bedýnkách a čekají jen na vaše nenechavé ruce. 

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

Během svých výprav nahromadíte i řadu materiálů a nákresů, podle kterých vám kovář vyková další vynálezy zkázy a brnění s vyrýsovaným six packem. Vedle blyštivých denárů a výrobních materiálů, taktéž dbejte o pravidelný přísun otroků (používají se k výstavbě a osazování budov v pevnostech legií) a nezapomeňte v táborech doplňovat vodu a meducínu. Vaši preatoriáni to ocení! 

Abychom nezapomněli: ani s hrstkou zbývající reků neházejte pilum do žita! Stahují-li se nad bitvou mračna a Elysejská pole jsou na dohled, vždy lze využít řadu dovedností a zbraňových specialitek ke šťastnému obratu. Nezapomínejte na podmínky bitvy. Hra na vás mnohdy vyšle několikanásobnou přesilu, ale pokud stačí k vítězství pobít 10 hoplitů z 30 nebo zapálit 2 dobře střežené trirémy z 5, pak není důvod se stresovat. Navíc se můžete vždy uchýlit ke špinavým trikům. Boj beze zbraně rozšiřuje již tak rozmanitou taktickou paletu. Zatímco gladiátor využije každé příležitosti v boji o holý život (např. vrhnutí písku do očí nepřítele), filozof - medicus, pakliže se vzdá na jedno - dvě kola útoku, může zastavit krvácení (či jiné negativní efekty) a zachrání zdánlivě ztracenou bitvu. S dalšími a dalšími absolvovanými souboji se noříte a objevujete propracovanost a taktickou šíři zdejšího tahového systému. 

Zapomeňte na stručné, černobílé odpovědi.

To vše je doprovázené podrobnými a přehlednými statistikami a bojovým výpisem. Ostatně přehlednější a celkově dotaženější jsou všechna menu, přehledy i strom schopností. Od dob Expeditions: Viking výrazně prokoukly a ubyly některé, možná až zbytečně detailní, dovednosti, což beru jako plus.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama