Pac-Man World Rally Recenze Pac-Man World Rally

Pac-Man World Rally

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

24. 9. 2006 22:29
Reklama

Hra Pac-Man byla poprvé veřejnosti představena v roce 1979 v Japonsku pod distribuční firmou Midway (tato firma také pomohla na svět kultovní bojovce Mortal Kombat). Až v roce 1980 však přišel ten pravý boom, kdy se Pac-Man stal herní ikonou. Doslova všichni chtěli hrát za žlutý míček s úsměvem od ucha k uchu pojídající kuličky a utíkající před duchy. Pac-Man byl fenomén, doslova takový, že se dočkal svých vlastních televizních animáků. A roku 1982 byl magazínem MAD zvolený jako „Muž roku“. Jak léta plynula, náš žlutý hrdina se postupem času prokousával skrze herní automaty, televizní série, komiksy až po počítače a herní konzole. Nyní je však trochu jiná doba a podobný koncept si lidé zahrají jen díky nostalgii. I proto se rozhodli vývojáři pro razantní změnu v sérii. Namísto klasického baštění kuliček a útěk před duchy zvolili závody na různých pojízdných strojích. Zřejmě si vzali inspiraci od hochů z Naughty Dog a jejich slavných závodů s názvy Crash Tag Team Racing a Crash Nitro Kart. Povedl se však tento krok?

Nejen Pac-Manovi to jezdí!

Každý mi může dát za pravdu, že hrát jen a pouze za žlutou kouli by časem dosti omrzelo. A zvláště pak dětskou část hráčů, jejichž věk se pohybuje kolem 7-10 let. Na výběr je tak hned 14 různě vypadajících závodníků ze stáje Namco. Kromě Pac-Mana, jeho choti a synka se setkáte také s veselou rodinku barevných duchů s veselými jmény Blinky, Inky, Pinky a Clyde. Komu by ani humorní duchové nestačili, mohou vyzkoušet další jezdce, jako je například nepříliš zdravě vypadají Erwin či ďábelský Spooky. Trojice jezdců je však uzamčena a proto musíte vyhrávat, vyhrávat a vyhrávat, aby se vám postupně odemkl každý. Pokud při výběru toho pravého, se kterým budete zdolávat všelijaké tratě budete mít problémy, můžete je vyřešit náhodným výběrem, který hra umožňuje. Každá hratelná postavička je na tom prakticky stejně. I když mají různé statuty u rychlosti, výdrže a podobně, při závodu si toho ani nevšimnete, jelikož se během pár vteřin stanete vedoucím závodu a začínáte se nudit. Nuda však nekončí, nýbrž začíná!

Od ledových ker přes pěkně horkou lávu

Alespoň trochu mohu tvůrce pochválit za herní mapy, respektive dráhy. Ne, že by byly nějak extra originální, ale na druhou stranu je každá v jiném prostředí. Navíc v každé mapě jsou zabudovány zkratky, které se leckdy otevřou a vy si tak můžete velice rychle ulehčit cestu k již tak snadnému vítězství. Hoši ze Smart Bomb Interactive jistě mysleli na své dětské zákazníky a tak na závodní okruhy přidali ještě nečekané postavičky, které vám mnohdy znepříjemní cestu. Až si to budete metelit po ledových plochách, dávejte si pozor na klouzající se tučňáky, v horských kopcích se zase na silnicích procházejí jeleni. Dále si vyzkoušíte ježdění po kaňonech lemovaných řekou, nad mraky se projedete v dráze s čínskými budovami a pro nebojácné děti je připravená jízda strašidelným hradem, kde se to hemží oživlými mrtvolami, velkými pavouky a zelenými duchy. Pro vyznavače hororů je tato dráha jako vyšitá, jelikož v temných sklepeních lze nalézt i výtvor doktora Frankensteina.

Bez power-upů by to nešlo

Kdyby se jednalo pouze o projíždění okruhu, byla by hratelnost opravdu nulová. Naštěstí se tak nestalo a hra je obohacena o všelijaké zbraně a další vylepšení. Originality sice dvakrát moc nepobraly, ale buďme rádi alespoň za to. Těšit se tak můžete na různé druhy raket, kulometů, ale i bouřkových mráčků, které to blesky pěkně protivníkům zavaří. Na dráhu můžete postavit i sněhuláka, jehož hlavním účelem je házení sněhových koulí. Zákeřnější z vás budou jistě používat trojici oživlých bombiček. Každá z nich má stejný účel – nalepit se na vás a po chvíli nepěkně vybouchnout. Jedna z nich si to po dráze šine jak bláznivá, druhá zase letí vzduchem a poslední si to zase štráduje pomalu ale jistě až ke svému cíli. Největší peckou se pak stává tzv. Guardian. Ten se aktivuje určitým počtem zažraných kuliček, díky kterým se z vás poté stává na krátkých osm vteřin obrovský Pac-Man pojídající ostatní závodníky (promění se v duchy).

Herní módy a střelená grafická a hudební stránka

Kromě základního Circuit módu je na výběr ještě Quick Race, Time Trial a Battle. Ten je složen z klasického Death Matche, kdy jsou všichni proti sobě, Free For All, Last Kart Driving je přejmenovaný Last Man Standing. V módu Binge je vaším úkolem schramstnou co nejvíce ovoce a ještě to pálit do soupeřů – co trefa to ztracení určitého počtu ovoce. Poslední je zde Classic, který není ničím jiným, než poctou a vzpomínkou staré školy. Až sedm jezdců si tak může požírat kuličky a poté se žrát na vzájem díky Guardianovi. Grafická stránka není nikterak oslňující, ovšem na hry podobné typu naprosto stačí. Veselé to je, tak co namítat. Uvědomit si však musí všichni jednu věc – tato hra je opravdu určena malým dětem. Ti starší jí můžou hrát tak maximálně v nějakém opojeném stavu, při kterém si s vámi povídá i vaše lampička na stole. Hudební a celkově zvuková stránka mixuje známé melodie a pazvuky z let minulých s novým moderním hávem. Ze začátku se vám to sice bude zdát fajn, ale po pár hodinách (?!) hraní začne lézt na nervy. I když tedy musím říct, že melodie v dráze u strašidelného domu je kvalitní a připomíná hudbu jako z hororu od Universalu ze třicátých let.

Multiplayer chybí pro jistotu úplně. Ani možnost utkání dvou hráčů na jednom počítači zde není. Trochu škoda, možná by totiž multiplayer zvedl výsledné hodnocení. Leč, nestalo se tak a proto je rozsudek takový, jaký je. Na každého dojde spravedlivým soudem a mečem božím. Ani takový hrdina, jakým je Pac-Man si však nezaslouží více.

Pac-Man World Rally
Windows PC
Xbox Xbox
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Nintendo GameCube GameCube

Verdikt

Crash Team Racing nebo stařičké Wacky Wheels byly zábavnější. Pokud je vám více jak 10 let, raději tuto hru zeširoka obejděte. Pokud jste naopak šťastným otcem či matkou a máte ratolest v nízkém věku, Pac-Man World Rally by mohl být tou správnou volbou.

Co se nám líbí a nelíbí?

Hraní za Pac-Mana, pro malé děti jako dělané.
Pro starší takřka nulová hratelnost, multiplayer zcela chybí.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama