NFT jsou budoucností, na kterou zatím nejsme připravení
i Zdroj: Hrej.cz
Komentáře Článek NFT jsou budoucností, na kterou zatím nejsme připravení

NFT jsou budoucností, na kterou zatím nejsme připravení | Kapitola 3

Radek Raudenský

Radek Raudenský

28. 1. 2022 19:50

Seznam kapitol

1. NFT TU UŽ DÁVNO JE 2. EVOLUCE MIKROTRANSAKCÍ 3. JENOM DOBŘE?

NFT, non-fungible token, nezaměnitelný token. Zkratka, která by v minulém roce možná mohla dostat cenu za jednu z nejpoužívanějších zkratek či slovních spojení v technologiích (kdyby něco takového náhodou existovalo). S NFT se začalo masivně obchodovat, spousta lidí na nich zázračně trhla velké peníze a tento kus technologie nakonec pronikl i do her – nejdříve pouze teoreticky, krátce na to i prakticky, a to skrze Ubisoft Quartz.

Reklama

JENOM DOBŘE?

Samozřejmě NFT nemá jenom pozitivní stránky. S boomem tohoto fenoménu se opět objevila spousta lidí, kteří na ní chtěli jenom rychle zbohatnout a spoustě se to podařilo. Ale tak je to se vším – kryptoměny jsou dnes už celkem široce přijímaná měna, se kterou obchodují i banky nebo některé obchody. Ještě před pár lety, kdy měl Bitcoin zlomkovou hodnotu, byly kryptoměny brány za obskurní výmysl, který během chvíle zmizí. Dnes sice pozorujeme masivní propad hodnoty Bitcoinu, jeho cena se ale stále pohybuje ve stovkách tisíc korun. A podobně na tom budou i NFT.

Aukce údajného díla umělce Banksyho se ukázala jako podvrh, který zájemce vyšel na ztracených 7 milionů korun
i Zdroj: Hrej.cz
Aukce údajného díla umělce Banksyho se ukázala jako podvrh, který zájemce vyšel na ztracených 7 milionů korun

Zatím obecně neexistuje moc převratných nápadů, jak s touto technologií zajímavě pracovat a co vše budeme do budoucna moct s NFT dělat. Stejně tak je ještě příliš brzy na to, aby herní průmysl jako celek využíval NFT. Ale i herní analytici předpokládají, že NFT bude budoucností, respektive jednou z dalších možností, jak monetizovat hry. Ale musí se to udělat… správně.

Jeden z největších otazníků visí nad udržitelností. Když vývojář implementuje do své hry NFT a za dva roky ji vypne, budou NFT naprosto bezcenná. Když se podíváme na již několikrát zmíněný Ubisoft, nepovažuju zařazení NFT do Breakpointu jako šťastnou volbu. Nejsem si úplně jistý, zda je zrovna Breakpoint dostatečně „živý“ pro využití NFT, navíc se zde rýsuje zmíněný problém brzkého konce podpory.

Ubisoft myslel i na udržitelnost, nic z toho nepomohlo
i Zdroj: Hrej.cz
Ubisoft myslel i na udržitelnost, nic z toho nepomohlo

Ale co takový Rainbow Six Siege? Ten dostal spin-off ve formě Extraction a zde se zkouška NFT přímo nabízí. To, co dostanu/koupím v Siege budu mít přístupné i v Extraction a naopak. To vše v rámci blockchainu, na jednom profilu a volně obchodovatelné. Siege má zatím velký úspěch v udržitelnosti, tudíž bych se tolik nebál toho, že by se NFT stalo během chvíle bezcenné. A jako zkouška by to dle mého byl dobrý krok.

Dalším problémem jsou samozřejmě úplně první hry, či spíše paskvily, které se snaží na NFT pouze vydělat. V tomto případě ale opět musí hráči rozhodnout o tom, jestli některé z těchto her budou či nebudou úspěšné a jak. 

Je vlastně jedno, jak moc kdo kritizuje či vychvaluje NFT na sociálních sítích. Vše bude záviset čistě na hráčích, kteří na tuto strategii buď přistoupí, a vývojáři v ní budou pokračovat dále, nebo se NFT prostě a jednoduše neuchytí a z mainstreamu rychle vymizí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama