NFT jsou budoucností, na kterou zatím nejsme připravení
i Zdroj: Hrej.cz
Komentáře Článek NFT jsou budoucností, na kterou zatím nejsme připravení

NFT jsou budoucností, na kterou zatím nejsme připravení

Radek Raudenský

Radek Raudenský

28. 1. 2022 19:50

Seznam kapitol

1. NFT TU UŽ DÁVNO JE 2. EVOLUCE MIKROTRANSAKCÍ 3. JENOM DOBŘE?

NFT, non-fungible token, nezaměnitelný token. Zkratka, která by v minulém roce možná mohla dostat cenu za jednu z nejpoužívanějších zkratek či slovních spojení v technologiích (kdyby něco takového náhodou existovalo). S NFT se začalo masivně obchodovat, spousta lidí na nich zázračně trhla velké peníze a tento kus technologie nakonec pronikl i do her – nejdříve pouze teoreticky, krátce na to i prakticky, a to skrze Ubisoft Quartz.

Reklama

Komentáře vyjadřují výhradně názory autorů - redaktorů.

Jenže zatímco v obecném měřítku se NFT neskutečně daří, vzniklo nespočet úspěšných děl a do tokenů začínají investovat i velké firmy jako Adidas, ve hrách se první krok setkal s masivní kritikou. Hráči Ubisoft drsně sepsuli za to, co si vlastně dovoluje z hráčů tahat další peníze. Ani to, že se po zhruba měsíci a půl od vydání v rámci platformy prodalo jen několik jednotek kusů NFT, ale Ubisoft od provozu Quartz neodrazuje – vedení si stojí za svým a tvrdí, že jde o budoucnost. A já si to myslím také.

NFT TU UŽ DÁVNO JE

Pojďme se na chvíli oprostit od toho, že jako první (z „klasických“ firem) naskočil do NFT právě Ubisoft. Zapomeňme na to, že už se na NFT trhu objevilo několik podvodů a pojďme se soustředit čistě na to, co vlastně je NFT. Je důležité si uvědomit, že princip NFT ve hrách funguje už dávno a hráči s ním jsou dávno nejen seznámeni, ale také jej respektují. Koncept vlastnictví určitého digitálního předmětu už dávno zavedl Steam nejen v rámci svých her, a právě s touto platformou můžeme krásně prezentovat to, jak NFT může v budoucnu fungovat.

Velice často totiž NFT jako takové bývá špatně chápáno. Když zavítáte například na tržiště OpenSea, vidíte samé obrázky – Bored Ape, CryptoPunks nebo Doodles. To jsou pro příklad jedny z největších kolekcí NFT v současné době. Třeba takový Bored Ape #2087 se naposledy prodal za 769 etherea, tedy něco přes 62 milionů korun. Předmětem této transakce ale není samotný obrázek, respektive jeho vizuální podstat, nýbrž potvrzení o vlastnictví daného obrázku.

NFT jsou budoucností, na kterou zatím nejsme připravení
i Zdroj: Hrej.cz

Právě o tom NFT je. Vy si klidně můžete výše uvedený obrázek uložit, stáhnout a dát si ho na profil, někomu ho poslat do chatu nebo si ho třeba vytisknout. Nejste ale jeho právoplatný vlastník, který s ním může nakládat – tím je právě držitel NFT. Ten si může s daným obrázkem, respektive jeho majetkovou podstatou, dělat co uzná za vhodné, může ho tedy opět prodat, vystavit nebo zpeněžit. Na obrázek má své vlastnické právo, což je mimo jiné i důvod, proč jsme se museli zeptat českého youtubera a technologického evangelisty Petra Máry na to, zdali můžeme použít jeho CryptoPunk 9920 jako náhledový obrázek.

Jak už jsem zmínil, tento princip není ničím převratným. Jde pouze o další evoluci toho, jak současný herní průmysl funguje. Steam je zrovna v tomto pohledu výrazně napřed – uživatelský inventář funguje v podstatě jako blockchainová peněženka, ve které si ukládáte zakoupené či získané předměty, na které se vztahuje vaše vlastnictví. Ty můžete použít ve hře, prezentovat je nebo je dále prodat – a to buď na samotném tržišti Steamu, nebo na externí službě, kde pak převod funguje úplně stejně jako u OpenSea – předmět zkrátka převedete na jinou peněženku/účet.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama