Napoleon's Campaigns Recenze Napoleon’s Campaigns

Napoleon’s Campaigns

Dalibor Franta

Dalibor Franta

6. 2. 2008 23:00 1
Reklama

Válka je činnost náramně prostá, ovšem i ta nejjednodušší její součást dokáže být někdy nepřekonatelně složitá. Zhruba v tomto duchu se před dvěma sty lety vyjádřil Carl von Clausewitz – pruský generál, geniální taktik a nesmrtelný armádní teoretik z dob napoleonských válek. Až dodnes jsem, přiznám se, nedokázal význam tohoto vpravdě vypečeného oxymóronu plně absorbovat, stačila však krátká exkurze do řad Napoleonovy La Grand Armée v nejnovější válečné strategii francouzských vývojářů Ageod a síla Clausewitzových slov dolehla na mne s razancí vystřelené kule. Napoleon’s Campaigs sice může na první pohled vyhlížet jednoduše a poddajně, hlubší průzkum však odhalí žílu natolik komplexní a houževnatou, že ji perlíky dnešních hráčů při nejlepší snaze neprotnou.

Soudě podle vzhledu, pustil bych vás k ledu

Na první pohled je válka v pojetí Napoleon’s Campaigns skutečně jednoduchost sama. Hráč se ujímá role vrchního velitele napoleonských či aliančních armád v jednom z několika scénářů zahrnujících slavná Korsičanova tažení z Itálie až k moskevským pláním. Cílem celého snažení je obsadit na prostince vykreslené mapě Evropy, rozdělené do podrobných historických regionů, co největší počet protivníkových měst a pevností, coby center zásobování a morálky. V tahovém systému, (ne nepodobném jeho notně zjednodušené obdobě ze série Europa Universalis) snaží se pak svého protivníka přemanévrovat, obklíčit, případně vylákat k bitvě a hlavně… vyhrát. Boj probíhá automaticky, podobně jako distribuce zásob, doplňování rezerv a ostatní důležité výpočty v pozadí. Žádné starosti se zákulisní politikou, žádné trable s domácím průmyslem – Napoleon’s Campaigns to vše udělá za vás, stačí prostě hýbat roztomilými kreslenými panáčky po mapě a držet palce. Aspoň to tak vypadá do první netutorialové bitvy, kdy vaši milionovou armádu špičkově vycvičených francouzských veteránů z egyptského tažení složí u Magdeburgu sotva třetinový sbor Solnohradských střelců. Rakušák vítězoslavně jódluje nad nejslavnějším vítězstvím habsburské armády od dob Moravského pole a Napoleon, lepíc na Elbě jedovaté tapety, hledá v celé své geniální strategii osudovou trhlinu.

Řetězec velení. Se ta trhlina jmenuje…

Víc než válečnou strategií je totiž Napoleon’s Campaigns organizační stavebnicí. Nezáleží ani tak na tom, jak silnou armádu máte, kam s ní jdete, odkud, kam a proti komu útočíte – ale kdo tomu všemu velí a jak to všechno organizuje. Že máte v anglicky mluvící divizi dva regimenty portugalských dragounů? Osudová chyba. Temperamentní Portugalci vám v boji nebudou rozumět a v lepším případě všichni do jednoho pomřou… v tom horším pak stihnou před smrtí sabotovat úsilí celé divize. Schyluje se k boji v silně zalesněné horské oblasti a invaznímu sboru velí utřinos s talentem na dělostřelectvo? Pište dopisy manželkám. Takzvané velitelské „talenty“ jsou alfou a omegou celé hry a jsou to právě jejich nositelé, co dokáže obrátit průběh zdánlivě rozhodnuté bitvy zcela nečekaným směrem. I proto, ač se to na první pohled nezdá, nerozhodují v Napoleon’s Campaigns ani tak taktické dovednosti, jako spíš schopnost organizovat mužstvo a orientovat se v nadmíru složitých zákonitostech posloupnosti velení. Jedná se vlastně o válečnou obdobu fotbalového manažeru – o výsledku bitvy rozhoduje způsob, jakým jste složili své mužstvo a jakého kapitána jste vybrali do jeho čela. Na bojišti už jim můžete jenom držet palce.

100 – 60 – 20 + 15 = Zzzzzz

To, co na papíře vypadá jako náramné dobrodružství, však v praxi vydá na dlouhé a mnohdy i neskonale nudné hodiny pečlivého načítání podrobných informací o všech jednotkách a jejich velení. Špatně sestavená armáda na sebe nikdy nepřestane upozorňovat otravně blikajícími procenty, zvýrazňujícími výkonnostní srážku v automatickém boji, a tak se místo romantických půtek s armádou tří císařů potýkáte po většinu času s chladnými čísly, statistikami a procenty. Vybudovat u větších armádních celků pevný řetězec velení se srážkami pod 20 % může být i pro zkušené harcovníky otázka dlouhých hodin, když pak ale všechno vaše zdlouhavé úsilí korunuje naprosto rigidní minutová simulace boje, říká si člověk, mělo-li to všechno vůbec cenu.

Bez kampaně, hurá na ně!

Ovšem ani když pomineme onen zásadní fakt, že je Napoleon’s Campaigns hrou pro necelá tři procenta masochisticky sebemrskačské wargamingové populace (ostatně to nelze brát ani tak za chybu, jako spíš za zajímavou deformaci), nevyvázne francouzský Ageod bez dalších pokárání. To zdaleka největší si zaslouží za nepochopitelnou absenci generální kampaně, která by pokrývala celé období napoleonských válek. Rozdrobení do několika menších a pohříchu krátkých scénářů hře nesluší, už jen proto, že tím dochází ke zbytečnému okleštění herních map – jedním příkladem za všechny budiž Austerlitzské tažení, jež se na necitlivě ořezaném bitevním prostoru mění v netaktickou řežbu bez ladu a skladu. Roli „Grand“ kampaně tak musí suplovat větší scénáře, jako je například úctyhodně dlouhé ruské tažení nebo rusko-švédská válka. Třikrát fuj.

Napoleon’s Campaigns není špatná hra. Je prostě nudná. Je nudná dokonce i na poměry wargamingu, a to už překonává všechny běžně měřitelné škály. Zaujmout dokáže jen nejskalnější z nejskalnějších, a i ti si budou muset dobře rozmyslet, jestli se do tohoto cvičení z dobové matematiky skutečně pustí. Závěrečná rada proto zní: máte-li pro napoleonské války slabost, šáhněte raději po dnes už starší, stále však vynikající a svižné Crown of Glory: Europe in the Age of Napoleon.

Napoleon's Campaigns
Windows PC

Verdikt

Nuda, nuda, šeď, šeď. Napoleon’s Campaigns vsadila na kartu organizace jednotek a distribuce velení, bohužel při vší té posedlosti historickou přesností zapomněla na to nejdůležitější – zábavu.

Co se nám líbí a nelíbí?

Ohromně obsáhlý a precizní Order of Battle, historická přesnost, propracovaný řetězec velení a fanatický důraz na detail.
Naprosto statická hratelnost, moře statistik a záplava procent. Absence generální kampaně kouskuje mapu a zbytečně hráče demotivuje.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama