MotorStorm Arctic Edge Recenze MotorStorm: Arctic Edge

MotorStorm: Arctic Edge

Jiří Bigas

Jiří Bigas

9. 10. 2009 22:28 1
Reklama

V Sony se rozhodli nakopnout prodeje handheldu PSP a vedle nového modelu samotné konzole svým fanouškům chtějí před Vánoci nadělit i velkorysou porci lákavých titulů. Nikoli náhodou přitom věří, že ke kapesnímu displeji přitáhnou zraky stávajících i nových hráčů především za pomoci nových titulů vycházejících ale z osvědčených značek. Jedním z prvních, který mohou nedočkaví hráči okusit už nyní, jsou frenetické závody MotorStorm: Arctic Edge.

Nasaďte sněhové řetězy!

Ačkoli pod nejnovější přírůstkem do série nejsou podepsáni její původní autoři z Evolution Studios, kteří si vydobyli zvučné jméno už na PS2 díky sérii WRC, není se třeba obávat, že by populární Motorstorm dostali do rukou úplní zelenáči. Arctic Edge si vzali na starost v týmu Bigbig Studios a volba to nebyla vůbec špatná. Že totiž tahle parta závodění na PSP s patřičnou dávkou akce rozumí, předvedla už díky vlastní sérii Pursuit Force. A se změnou týmu přišla i další novinka, a to změna prostředí. Po vyprahlých kaňonech z prvního dílu a tropickém ostrově z neméně úspěšného pokračování se tentokrát podíváme až k polárnímu kruhu – konkrétně na Aljašku. A vězte, že to určitě není posun k horšímu. Unikátní ráz zdejší krajiny totiž tvůrcům dovolil nedržet se zpět a připravit pro všechny virtuální závodníky pořádně různorodý koktejl spletitých tratí.

V Artic Edge si tak určitě nezajezdíte jen v pustém království sněhu a ledu, jak by mohl podtitul a některé obrázky ze hry naznačovat. Naopak na vás čeká i několik pořádně zablácených tratí, které v sobě nesou viditelnou upomínku na předchozí díly. Jakkoli se však zdejších 12 závodních okruhů liší vizuálně, jedno mají všechny společné. Ať už se do nich pustíte spolu s kamarády skrze offline, či online multiplayer, nebo dáte přednost klasické hře pro jednoho v podobě už tradičního módu Festival, zabere vám to pěkných pár hodin, než všechny zdejší zamotané tratě s řadou odboček, zkratek a můstků nastudujete do poslední zákruty. A než se tak stane, připravte se na to, že vás čeká pořádná nakládačka bouraček a pádů do hlubokých propastí.

Pod nablýskanou kapotou

I když vizuální zpracování kapesního Motorstormu určitě nedělá svých předchůdcům ostudu, faktem je, že při agresivním tempu hry, kterou po většinu času odjíždíte výhradně za pomoci tlačítek plyn a boost, se vám zejména zpočátku bude stávat, že to co chvíli se svým strojem naboříte do nějakého zátarasu či ledové stěny v domnění, že jde o efektně zamaskovanou zkratku nebo rampu. Spíše než nedokonalostem grafiky, která je jinak svižná a v podstatě bez větších chybiček, bych to ale přičítal ne zrovna ideálně velikému displeji, který jednoduše není na podobné blázniviny úplně stavěný. Ještěže na vás čeká v hlavním režimu tak štědrá zavodní nadílka. Než totiž pokoříte i ten nejposlednější závod Festivalu, budete už znát ideální stopy pro jednotlivá vozidla doslova nazpaměť.

Ostatně ani vozový park se neobešel tak docela bez novinek. Vedle už známých strojů v podobě auta, ATV, motorky či buginy tak usednete i za volant sněžného pluhu nebo řídítka rychlého skútru. Právě široké spektrum samohybů vám pomůže nejednou překonat problematický závod, se kterým jste si najednou nevěděli při stále rostoucí obtížnosti rady. A i když rozdíly mezi jednotlivými vehikly nejsou na PSP tak dramatické jako v případě verzí pro velký PlayStation, bohatě stačí na to, abyste si mezi nimi vybrali pár jistých favoritů, kterým nejlépe dokážete uzpůsobit ideální trasu na členitých tratích. O to více potěší fakt, že se během závodění dostanete nejen k alternativním vozům ze zmíněných tříd, ale ty stávající si můžete i vizuálně mírně upravit dle svých potřeb.

Akce, závody a zase akce

MotorStorm má navíc – podobně jako třeba Burnout – tu výhodu, že dokáže zaujmout a udržet pozornost i těch, kteří obvykle závodění příliš neholdují. Svůj podíl na tom jistě má i akční ráz zdejších klání, která byť fungují pochopitelně beze zbraní a podobných specialit, dá nejednou vzpomenout na futuristickou zběsilost jménem Rollcage a jemu podobné tituly. Jízda v Arctic Edge má prostě šťávu, a když už vás začíná banální přetahování s devítkou soupeřů na trati pomalu nudit, vytasí se autoři vždy s nějakým tím bonusem třeba v podobě časovky mezi brankami nebo závodem na body, který vyhrává ten vůz, který se udrží nejdéle na prvním místě. Naneštěstí dokáže navýsost příjemný dojem z Arctic Edge čas od času zkazit i nějaká ta moucha. Obtížnost jednotlivých závodů občas skáče poněkud nevypočitatelně a i fakt, že velkou roli v každém z nich vždy hraje štěstěna, není úplně příjemný.

Naštěstí dojem ze hry jako celku pokaždé dokáže spravit nabušený soundtrack, za který by se nemusel stydět ani další MotorStorm pro PS3. Stálice elektronické hudby jako The Chemical Brothers nebo The Prodigy se prostě k tomuto typu her hodí, což dobře víme už od prvních dílů Wipeoutů. A pokud vám poslední dobou právě takové tituly chybí, je pro vás i přes těch několik málo nedostatků právě MotorStorm: Arctic Edge parádní volbou.

MotorStorm Arctic Edge
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP

Verdikt

Arctic Edge příjemně překvapil. Byť se ani jemu nevyhnulo pár zbytečných mušek, svým rozsahem a nadílkou novinek přesvědčil, že se nejedná o pouhý derivát velkých MotorStormů.

Co se nám líbí a nelíbí?

Překvapivá trvanlivost hry, povedený design tratí, zábavné úpravy bohatého vozového parku, špičkový soundtrack, multiplayer.
Náhoda hraje zbytečně velkou roli, obtížnost tu a tam moc poskočí, na první pohled nepříliš přehledné.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama