Micro Machines V4 Recenze Micro Machines V4

Micro Machines V4

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

13. 7. 2006 22:54 7
Reklama

Série Micro Machines se zapsala do hlav hráčů především svou originalitou a výtečnou hratelností. Tvůrci se rozhodli poslat mezi hráče již čtvrtý díl, který sám o sobě nepřináší kromě 3D enginu nic nového. Nabízí se tak otázka, zdali ještě v této době hra s podobným konceptem dokáže na určitou dobu zabavit, nebo bude mít špatný konec. Závodní hry se vesměs dají rozdělit na dva druhy. Buď se jedná o realistickou simulaci, která dokáže zaujmout vcelku dost lidí, ovšem pouze největší hardcore hráči u ní zůstanou pořádně dlouhou dobu. Ostatní pak mohou zasednout k volantu nějaké vyleštěné káry a ve dvě stě kilometrech to klidně napálit do svodidel s vědomím, že v arkádové hře se autu nic nestane. Jestliže se ptáte, kam patří MicroMachines, musíme konstatovat že ani do jedné z kategorií. Celý koncept a prvotní nápad je dosti šílený, vymyslet ho musel buďto naprostý blázen nebo génius.

Ostrá pravá, mírná levá, pozor vidlička… cože?!

Pokud slyšíte o Micro Machines poprvé, věřte, že se jedná o naprosto šílené závody, ve kterých namísto klasických tratí jezdíte v malinkých autech po kulečníku, střeše domu a podobně. Je až k nevíře, jaká prostředí během závodů zažijete. Autoři si design tratí výsostně užili: připravte se na drsné závody v pískovišti, kde vás může ohrozit krab, již zmíněný kulečníkový stůl, na kterém vás ohrožují koule a tága, projedete se i okolo kuchyňského dřezu, v nechutných stokách, muzeu a podobně. S postupem času se však zdají více méně všechny dráhy podobné, což snižuje jejich atraktivitu, ovšem zábava tím nutně nekončí. Ba naopak, čím tužší kola, tím více adrenalinu, ale na druhou stranu i více nadávek a výbuchů. Po desátém opakování trati jsem si musel preventivně dát panáka na uklidnění, leckdy vás vytočí protihráč nebo nešťastná náhoda. Je to zkrátka leckdy pech. Bohužel hra trpí i dalším neduhem a tím je stereotypnost. Stačí pár závodů a už přichází nepříjemná nuda, končící často vypnutím hry. Naštěstí je zde multiplayer, který dojmy zvedá nahoru, ale o tom až později.

Autíčka se kterými závodíte jsou opravdu miniaturní, nejlépe by se daly přirovnat k angličákům. Ovšem pozor na ně. Nevinné malé káry se mohou během chvíle přeměnit na běsnící zabijáky pomocí sbírání bonusů, včetně lékárniček a zbraní.

Nepárat se s tím, kladivem pořádně po kapotě!

Nebyly by to Micro Machines, kdyby se nedaly během jízd sbírat zbraně a podobně. I ve čtvrtém díle tato možnost nechybí a můžete se těšit na celkem solidní výčet zbraňového arzenálu. Od obřího kladívka, které dokáže protivníkům udělat poškození v množstvím více než velkém, přes několik druhů raket (samonaváděcí, normální), kulomet, plasma gun, veselé červené kostičky fungující jako spolehlivé miny, až po další humorně výbušné ohňostroje. Mimo zbraní se dají nacházet i takové vychytávky jako dvojitá síla zbraní, lékárnička a tak dále. Veškeré tyto bonusy dokáží i v posledních vteřinách závodu pěkně obrátit výsledné pořadí. Používat je sice nemusíte, ovšem věřte nám, že jinak se v závodu neumístíte na lepším než posledním místě. Zbraně a sviňárny zkrátka patří k těmto závodům, což samozřejmě poznáte především v multiplayeru. Vše je provedeno jak ze staré školy, tudíž je zde vedle možnosti hraní na internetu také souboj více lidí na jednom PC či konzoli.

V singleplayer části můžete ještě zkusit několik herních módů. Žádný z nich však nepřekypuje originalitou. Setkáte se tedy s Race, Battle, Team Battle, Checkpoint a Tournament. Nic víc, nic míň.

Audiovizuální zpracování zaspalo dobu

Grafická a zvuková stránka je bohužel to nejslabší z celé hry. Autíčka moc polygonů nepobraly, to samé platí o okolním prostředí. Pokud si pamatujete na výtečnou hru Re-volt, ve které jste řídili autíčka na vysílačku, musíme bohužel konstatovat, že Re-volt oplývá lepší grafikou. Textury nejsou zrovna v největším rozlišení, proto se připravte na rozmázlé plochy bez žádný speciálních efektů. Někdo může namítnout, že grafika není všechno. Ano, není vše, ale v současné době by se slušel trochu lepší grafický háv. Stejná kritika patří i zvukové stránce, která jde ruku v ruce s grafikou. Motor autíček nepůsobí zrovna nejlépe, stejně tak okolní zvuky. Navíc hra působí i v PC verzi dosti konzolovým dojmem, což potvrzuje i nastavení grafiky – k dispozici je pouze možnost měnit rozlišení.

Micro Machines V4
Windows PC
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Nintendo DS

Verdikt

Micro Machines V4 je rozporuplný výtvor. Je to sice ta klasická hra, kterou si pamatujeme ze svých mladších let, ovšem nepřináší nic nového a navíc jsme zmlsaní už trochu lepší kvalitou, třeba ve stylu Mashed. A tu bohužel Micro Machines V4 nepodávají.

Co se nám líbí a nelíbí?

Vzpomínky na hry "staré školy", chvíli zábavné, v multiplayeru zábavné kdykoliv, některá prostředí jsou povedená.
Po chvíli přichází stereotyp, grafické zpracování je podprůměrné, stejně tak zvuková stránka.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama