Madden NFL 18 Recenze Madden NFL 18

Madden NFL 18

Ondřej Horák

Ondřej Horák

13. 9. 2017 15:00 17
Reklama

Každý rok nás na podzim čeká záplava sportovních her v oblíbených herních obchodech. EA a 2K se už několik let snaží přivést část obrovských sportovních událostí přímo do rukou hráčů. První zmíněná firma se v našich srdcích zapsala především tituly jako FIFA a NHL. Se stejnou pravidelností jako evropské vlajkové lodě, ale vychází taky českému publiku méně známá hra. Je jím Madden NFL. Americký fotbal, tedy s velkým náskokem nejsledovanější sport v USA, který se pomalu začíná prosazovat v srdci Evropy, a i v ČR nachází své příznivce. Pro věrné fanoušky i zkušené matadory je tu Madden NFL 18, který přichází s poměrně zásadními změnami, které by mohli přesvědčit letité hráče k dalšímu nákupu a přilákat nové fanoušky k naskočení do této série. 

AŤ SE HELMY LESKNOU!

Samozřejmě, známe to z ostatních sportovních her. Další díl znamená update soupisek, vyleštění grafického kabátu, a když budeme mít velké štěstí, přidají nám chlapci z EA i nějakou vlastnost gameplaye. U Maddenu 18 to tak není. Nejzásadnější změnou je použití nového enginu. Stejně jako to udělala FIFA v loňském roce, přechází i Madden na Frostbite a každý hráč, který hrál nějaký přechozí díl, si rozdílu všimne prakticky okamžitě. Hráči se pohybují tak nějak s větší ladností a celý grafický kabát je mnohem uvěřitelnější. Máte opravdu pocit, že animace skládek dávají smysl. Samozřejmě ne vždy, ale tenhle opravdu nesnadný úkol pro vývojáře, tedy zanimovat, jak se dva dospělí chlapi srazí v plné rychlosti, se tentokrát opravdu povedl.

Přechod na nový engine je výhodný také pro nováčky, kteří by si hru chtěli vyzkoušet.

Hra navíc běží ve stálých 60 snímcích za sekundu a neuvěřitelně to celému gameplayi prospělo. Bohužel ne v každé situaci se framerate drží na této hodnotě a někdy se mi při hraní stalo, že padal až na nehratelné hodnoty. Fyzika funguje opravdu dobře. Žádné zběsilé odrazy míčů ani hráči, kteří by létali přes půl hřiště při zaškobrtnutí. Přechod na nový engine je výhodný také pro nováčky, kteří by si hru chtěli vyzkoušet. Gameplay se v maličkostech změnil poměrně výrazně, tím pádem se i opravdu ostřílení hráči ve starších verzích musí učit skoro od základů. Především pohyb hráčů jako takových je hodně odlišný a musím se přiznat, že jsem si na to zvykal poměrně dlouho.

ARKÁDA NEBO PROFESIONÁLNĚ

Neméně velkou změnou, jakou je výměna enginu, je i přidání nových herních módů. V předchozích ročnících jsme byli zvyklí na klasické čtyři obtížnosti (Rookie, Pro, All-Pro, All-Madden). Tento rok se k obtížnostem přidávají ještě režimy, podle kterých se umělá inteligence chová na hřišti. Módy v Madden terminologii znamenají spíše úpravu právě chování AI, než že byste běhali po hřišti mezi střílejícími mimozemšťany. První z nich je Arcade. Jak už název napovídá, je to nejsnazší mód, který si pustíte, když máte těžký den a potřebujete soupeře vyklepnout 84:0. V tomto režimu totiž defense prakticky nefunguje, a pokud umíte trochu hrát, opravdu nemáte problém s velmi vysokými výhrami. Skládky probíhají skoro až směšně, kdy se váš hráč odráží od soupeřových obránců jako míček v pinballu, ale běží dál. V obraně pak nemáte nejmenší problém procházet ofenzivní lajnou protivníka a doslova zašlapávat soupeřova QB do země. Tento režim je právě velmi dobrým začátkem pro většinu nováčků, kteří si ještě třeba nejsou zcela jisti pravidly a všemi aspekty amerického fotbalu jako takového.

Druhý režim autoři nazvali Simulation a je nejvíce podobný předchozím Maddenům. Jen se inteligence počítačem ovládaných hráčů opravdu zvedla. Americký fotbal je nesmírně náročný sport co se týče taktiky a přípravy jednotlivých pozic. Proto není snadné pro vývojáře udělat umělou inteligenci tak, aby kvalitně plnila své úkoly. V režimu Simulation se to opravdu povedlo a za tohle bych chtěl vyseknout autorům poklonu. Obrany fungují výborně a v útoku není vůbec snadné zahrát tzv. big play (získání 20+ yardů). Třetím a posledním režimem je Competetive. Jak už jste určitě pochopili, je tento mód zaměřený především na online hraní. Řekl bych, že AI funguje velmi podobně jako v simulaci, zásadní rozdíl tvoří tzv. Skill stick. Pomocí pravého analogu totiž určujete jakým směrem hráč udělá kličku, kam se uhne, kam skočí. A právě na tento faktor je režim Competetive zaměřen. Pokud ovládnete skill stick, ovládnete online hraní. 

LONGSHOT – NFL SEN VE VAŠEM OBÝVÁKU

Stejně jako FIFA dostala Journey, dočkali se i fanoušci fotbalu z druhé strany Atlantiku. Madden tedy přichází s příběhovým režimem, který autoři nazvali Longshot. Příběh je maličko netradiční. Ne že by snad chyběl outsider, z kterého se stane hvězda. Toto typické klišé očekávat můžeme. Nicméně chlapec jménem Devin Wade se rozhodne odejít z univerzitního fotbalu. Po pár letech mu začne fotbal chybět, a tak vyrazí s kámošem Coltem vstříc svému snu. Devina si však všimne jeden televizní producent a rozhodne se zapojit ho do své nové show, která se právě jmenuje Longshot a dává si za úkol udělat z nuly hrdinu národa. My se díky tomu podíváme právě na příběh, v němž se Devin snaží uspět. Celý příběh má asi čtyři hodiny, což není moc, ale pokud to bereme jako nadstavbu do hry, kterou bychom stejně koupili, tak je to slušná porce. Určitě ale Longshot nebude důvodem koupě tohoto titulu. Je to spíš takový přídavek zdarma, který navíc po technické stránce opravdu zlobí a těch bugů a různých glitchů je tam za čtyři hodiny až až. 

VZHŮRU DO KOLOTOČE NFL

Pilířem celé hry je pochopitelně Connected Franchise. Dalo by se říct, že nahrazuje klasický kariérní mód. Můžete si vybrat, zda svůj oblíbený tým chcete ovládat z pozice hlavního trenéra nebo majitele. Nedílnou součástí Connected Franchise je také možnost vytvoření vlastního hráče, u kterého si vyberete, do kterého týmu chcete být draftován. Za tohle rozhodnutí Madden kritizuji již delší dobu. Hráč na college si nevybírá, jestli chce hrát za svého oblíbence. Kdo si ho vybere na draftu, tam začne svou kariéru. Chápu, že je to malinký ústup fanouškům, přesto trochu ubírá na autentičnosti. Novinkou je možnost nastavit míru zásahů, kterou budete dělat přímo vy a co za vás udělá CPU. V předchozích ročnících jste totiž prováděli veškerá manažerská rozhodnutí vašeho týmu, totiž kterého hráče propustit, kterému prodloužit smlouvu, kterému přidat plat za skvělé výkony.

Novinkou, která se do franchise vrací po delší době, je možnost vytvořit si vlastní draft board.

Pokud si chcete vychutnat pouze hraní a manažerská stránka věci vás nezajímá, jednoduchým kliknutím v menu necháte veškerou odpovědnost na CPU. Novinkou, která se do franchise vrací po delší době, je možnost vytvořit si vlastní draft board. Tedy poskládat hráče z univerzity tak, jak byste je chtěli brát do svého týmu. Tato funkce se hodí především při hraní online franchise, kdy se drafty mohou stát velmi dlouhou a únavnou záležitostí, a pokud jste to v minulém ročníku nechali na vašem počítačovém příteli, dost často vám vzal třeba 3 quarterbacky. Tomu se tedy snadno vyhnete. U ostatních věcí zůstala Connected Franchise v podstatě stejná. Jádro tohoto herního režimu je vytvořeno opravdu velmi dobře a především ve spojení s dalšími 31 lidmi vytvoří jedinečný zážitek a pocit, že jste skutečně členem toho velkého kolotoče jménem NFL.

CHCI JE VŠECHNY!

Sbírání kartiček sportovců bylo určitě obrovským fenoménem ještě předtím, než vůbec herní konzole spatřili světlo světa. Ale až EA dotáhlo tenhle business k dokonalosti. Samozřejmě chci mluvit o Madden Ultimate Team. Podobně jako v jiných sportovních hrách můžete i v Maddenu nakupovat balíčky, ať už za reálné nebo herní peníze, a postavit si tak svůj vysněný tým. Utimate jen nekopíruje předchozí úspěchy, ale přidává i některé novinky. Tou nejzásadnější je pravděpodobně levelování, kdy za každý zápas dostáváte nejen in-game měnu, jako tomu bylo dříve, ale tentokrát i XP body. Čím lepší zápas odehrajete, tím víc XP vám hra přidělí a vy se tak dostanete buď k novým balíčkům nebo k dalším challengím. Tyto výzvy vývojáři postupně přidávají, tím pádem se nemusíte bát postupného ubývání obsahu. Černou skvrnu na tomto opravdu dobrém a povedeném režimu je naprosto tragický matchmaking, kdy vás klidně jako úplného začátečníka, jehož tým tvoří z poloviny stříbrní hráči, spojí se soupeřem, který oplývá minimálně třiceti Elite hráči. Takový zápas je prakticky nehratelný a vy se musíte buď smířit s totálním převálcováním a nebo potupně odejít. Druhou novinkou přidanou do MUT jsou MUT Squads. Je to v podstatě takový kooperovaný zápas, kdy se společně se dvěma kamarády připojíte do hry a každý obdrží jinou roli v týmu. Jeden je hlavním coachem, druhý offensive coordinator a třetí defensive coordinator. A protože ve více lidech je všechno mnohem zábavnější, tak i tento prvek rozšiřuje možnosti hraní a přidává na zážitku. Bohužel i tady matchmaking trochu kazí nadšení. Celý MUT je ale určitě velmi oblíbený a hojně hraný mezi hráči po celém světě. Navíc vývojáři moc dobře vědí, že právě odtud teče nejvíc peněz do jejich kapes, a proto je opravdu nabitý obsahem, který vás hned nezačne nudit. Motivace v podobě lepších a lepších kartiček je obrovská.

Madden NFL 18
i Zdroj: Hrej.cz

Zbytek hry nijak nevybočuje ze zaběhnutého standartu série. V položce Play Now přibyla reakce na aktuální dění, tedy můžete hrát zápasy, které se právě odehrávají v NFL. Na druhou stranu vývojáři stále nebyli schopni přidat možnost editování sestavy před zápasem, takže pokud chcete například vyzkoušet náhradního QB, musíte přejít do zápasu a až tam ho vyměnit. Playbooky a callování akcí zůstalo prakticky nezměněno a to mi přijde taky trochu škoda. Především v defenzivě by se nějaké akce a coverage daly doplnit. H2H zápasy zatím fungují dobře a nesetkal jsem při svém hraní s žádným závažnějším problémem a to ani v den vydání. Soundtrack je poměrně svěží a příjemný, komentář samozřejmě opakuje pořád to stejné dokola a zvlášť pokud hrajete hodně challengí v MUT, máte chuť ho vypnout a dost možná to i uděláte. 

Madden NFL 18
Xbox Xbox One
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Nový engine a malinko pozměněná vizuální stránka celé hře velmi prospěla. Skvělý je i přídavek v podobě příběhového módu Longshot a doladění Connected Franchise a MUT. Pihou na kráse jsou technické chyby, přesto by však hra neměla chybět ve sbírce žádného fanouška NFL a amerického fotbalu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama