Lucius Recenze Lucius

Lucius

Marek Švrkala

Marek Švrkala

29. 11. 2012 23:00 2
Reklama

Většina hororů hráče staví do role oběti, která musí uniknout nepřátelům nebo s nimi bojovat. Strašidelná adventura Lucius od finského nezávislého studia Shiver Games na to jde trochu jinak, a to ve stylu hororu Omen (v češtině Přichází Satan!). Vrahem tak není zahradník nebo nějaké děsivé nadpřirozené stvoření, ale (ne)obyčejné šestileté dítě. Nebohého Lucia si hned v porodnici vybral do svých služeb sám Lucifer. Aby taky ne, když se miminko narodilo 6. 6. 1966.

Syn ďábla

Ďábel se Luciovi znovu zjevil v den jeho šestých narozenin. Tehdy přímo v podobě tajemného klučiny zjistíte, co se po vás chce. Luciferovi musíte přinést co nejvíce duší. V rozlehlém domě, kde se hra odehrává, není problém sehnat dostatek obětí. V panství Dante Manor, jež obývá rozvětvená rodina bohatého a úspěšného amerického politika, totiž pro rodinu pracuje celá řada služebníků, mezi jinými učitel, řezník či pradlena.

Vaším prvním úkolem bude zabít kuchařku Mary. Stačí najít zámek, navést nic netušící Mary do chladící místnosti a pak ji jednoduše zamknout a nechat umrznout. Zámek je samozřejmě nezbytné dobře ukrýt, a tak vyšetřovatelé úmrtí označí za zástavu srdce způsobenou šokem z rychlého přechodu do chladné místnosti. Na podobném principu postupně vyřídíte přes 10 lidí. Přitom za sebou nesmíte zanechávat stopy ani vzbuzovat jakékoli podezření. Několikrát dokonce musíte potají uniknout ze svého pokoje a pohybovat se tak, aby vás nikdo neviděl.

Plánování vraždy

Základem provedení vraždy je její pečlivé naplánování a příprava. Nejprve musíte najít vybranou osobu a zjistit, kde se pohybuje. Následně je nutné vyhledat a správně použít vhodné předměty. V dosahu se nachází celá řada věcí, jež můžete vzít. Některé přitom slouží pouze k plnění několika domácích prací, za něž získáte drobné bonusy. Předmětů, které pak skutečně vložíte do inventáře, v domě mnoho není. Občas je ovšem složité je najít, protože se nachází v různých místnostech. Při přesunech je nezbytné prohlédnout mapu, která zabrání zbytečnému bloudění.

S přibývajícím počtem obětí Lucifer naučí Lucia používat několik nadpřirozených schopností, které vám s vraždami pomohou. Lucius může na dálku přenášet předměty a zapínat domácí spotřebiče a jiné stroje. Později také dovede přimět lidi udělat, co chce, nebo dokonce zapomenout, že jej viděli. Dojde i na akčnější momenty, kdy chlapec střílí ohnivou koulí, jenže ta jinak poklidnější hratelnost spíše narušuje.

Linearita

Hlavní problém hry ale spočívá v tom, že oběti musíte zabít v určeném pořadí a předem danou cestou. Přestože tvůrci slibovali jistou volnost, hra je přísně lineární a vlastní originální nápady vám nijak nepomohou. Ano, po domě se můžete pohybovat prakticky podle libosti, jenže to k ničemu nevede. Osobu, kterou máte zabít, scenáristé vždy pevně stanovili. Na vás pak je, abyste vymysleli, jak autoři připravili její smrt. V tyto chvíle citelně chybí podrobnější nápověda nebo více indicií, abyste zjistili, co máte dělat nebo hledat. Lucius si sice vede deník, zápisy v něm jsou ale obvykle vágní, takže by se nápověda, která by naznačila, jak další oběť zabít, hodila, a to třeba v kombinaci s možnosti nižší obtížnosti.

Celkový dojem z Lucia vedle přísné lineárnosti a slabé nápovědy kazí také řada technických a grafických chyb, které při hraní ruší. Poněkud kostrbaté je už ovládání – Lucia sledujete v third-person pohledu a pohybujete jím klávesami WASD, přičemž akce volíte myší s kurzorem, který je pevně umístěn na středu obrazovky. Pomalý je také pohyb v inventáři, kdy opět není možné normálně použít myš.

Technické nedostatky

Pohyb v domě dále znesnadňují momenty, kdy se postava někde zasekne nebo kdy nastane jiný technický problém a vám nezbude nic jiného, než danou kapitolu načíst znovu. Nejde jen o chvilkovou ztrátu koncentrace, hru totiž nelze libovolně ukládat – pozice se sama uloží při splnění celé kapitoly, případně její části. Často tak musíte procházet stejný úsek několikrát. Načítání navíc trvá neúměrně dlouho.

Chybám se nevyhnuli ani grafici. Textury se mnohokrát různé prolínají, přičemž někdy dokonce sebou projdou jednotlivé postavy. Avšak přes celkovou slabší úroveň grafiky vývojářům nelze upřít, že drží jednolitý styl a díky tmavším barvám dobře udržují ponurou atmosféru. Vraždy, které jsou ve své finální fázi vždy zpracovány efektní cutscénou, jsou hodně brutální a červená krev v jinak šedočerném grafickém ladění působí jako pěst na oko. Panství Dante Manor navíc obývají vskutku svérázné postavy, takže v některých kapitolách nechybí ani sexuální podtext. Lucius tak rozhodně není vhodný pro mládež.

Ostatním ale vražedné eskapády malého chlapce můžeme s výhradami doporučit. Přestože hraní otravují různé nedostatky technického rázu a chvíle, kdy nevíte, co máte dělat, udrží trpělivější hráč pozornost a díky zajímavým případům se zhruba 12 hodin u Lucia pobaví. Rozhodně jsme ale čekali víc.

Lucius
Windows PC

Verdikt

Zajímavý námět bohužel kazí přílišná linearita a technické chybky. I tak jde ale o neobvyklý horor, který si rozhodně zaslouží pozornost.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama