LMA Manager 2007 Recenze LMA Manager 2007

LMA Manager 2007

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

18. 10. 2006 22:58 2
Reklama

Personifikovaný Football Manager od Sports Interactive by vypadal asi trochu podobně jako Arsene Wenger. LMA Manager by se vedle něj postavil s pěstěným knírkem a morálními vítězstvími Karla Večeři. Jenže na herním trhu se na odpískané ofsajdy vymlouvat nedá – a i manažeři z řad nejnesoudnějších musí vinu hledat především ve vlastních řadách. LMA Manager 2007 je i přes počáteční dobrý dojem jednou z nejhorších variant, jak se na PC bavit fotbalem v celé jeho kráse.

Volal mi Pelta. A co chtěl, …?

Volby hlavního menu v LMA asi nikoho nepřekvapí. Kariéru v některém z klubů anglické Premier League či nejvyšších soutěží ve Skotsku, Itálii, Španělsku, Německu, Francii, Nizozemí a Portugalsku lze zahájit ve zjednodušeném či expertním módu, nechybí ani pomocníci, kteří se postarají o sponzory, výstavbu stadionu, přestupní politiku, domlouvání přáteláků a další aspekty manažerské činnosti, na něž se začínající hráč zrovna necítí. Hodně prostoru je věnováno tvorbě avatara – zadávání profilu nekončí u jména, národnosti a oblíbeného klubu, ale obsahuje i editor tváře a postavy, takže se hráč může do světa LMA ponořit opravdu se vším všudy.

Jak už to ale v anglických klubech obvykle chodí, realizační tým je mnohem širší a nespoléhá pouze na svého čelního představitele. Trenéry doplňují lékaři, maséři, kustodi nebo skauti – a všechny lze najímat, vyhazovat, či instruovat k nejrůznějším činnostem, což zabere poměrně velké množství času, pokud to chce hráč dělat pořádně. Stejně tak se táhnou i další nudnější záležitosti bafuňařiny: vyjednávání o smlouvách, jejich délce a bonusech pro jednotlivé hráče. O opletačkách, jaké obvykle přináší snaha o přestup některé z opor jiného týmu, ani nemluvě. Na druhou stranu, starání se o sponzory a vůbec zajišťování finančního chodu klubu nepřebujelo v nějakou hru ve hře: přehledný přehled (a co víc od takového přehledu chtít?) volných míst na dresech a reklamních prostor stadionu doplňuje výpis zájemců o sponzoring – a jediný klik stačí manažerovi k rozhodnutí, čí nabídku přijmout a čí ne.

Lesk a bída soupisek a statistik

Vedlejší starosti typu výstavby nového stadionu jsou sice do určité míry zábavným oživením, nakonec se ale stejně všechno točí okolo hráčů v soupiskách, sestav a taktiky pro jednotlivé zápasy. Bohužel, tady se LMA Manager jednoznačně řadí do druhé třídy her, a to šíří i kvalitou svých statistických souborů. Letní a podzimní přestupní okno sledovali autoři nejspíš jen velmi letmo z rychlíku, a tak sice za Arsenal (a dokonce správně na levé záloze) válí Tomáš Rosický, že si ale Ashleyho Cola již zmíněný Arsene Wenger vyměnil za Williama Gallase už třeba Codemasters nepostřehli. Počet trénovatelných atributů je slušný, stejně tak možnosti nastavení tréninkových jednotek samotných. Jenže ohodnocení jednotlivých plejerů vzbuzuje řadu všetečných dotazů. Při vší úctě k bohaté kariéře a fotbalovým kvalitým Radka Slončíka, nezdá se mi, že by jeho nákup za 2,5 milionu liber byl dobrý nápad – a hlavně, že by měl být nejlepším hráčem Gambrinus ligy (ostatně ani druhé místo Jana Šimáka asi fanoušky Liberce a Mladé Boleslavi příliš nepotěší). Tolik tedy ke kvalitě soupisek. O kvantitě týmů a hráčů se ani nemá smysl bavit. I když tu máme zřejmě nejatraktivnější evropské soutěže (proč je ale protežována liga portugalská nevím, taková ruská, belgická nebo rakouská soutěž za ní kvalitou určitě nezaostává), osm je zatraceně malé číslo – a i když se nelze divit, že domácí ligu Codemasters vynechali, rozhodně to je v Česku významné mínus.

Ten fotbal se sám neudělá. Nebo ano?

Dva největší problémy LMA Manageru spolu úzce souvisí. Zápas, v němž se projeví manažerská práce a desítky minut strávené nad šedými statistikami, by měl být skutečným vrcholem manažeru, obzvláště takového, který staví na jeho vizualizaci ve 3D provedení. Jenže on vypadá velmi nevzhledně, trhá se i na silných sestavách a hlavně: jednotlivé akce se opakují podle stejných šablon, takže brzy budou i nejvytrvalejší tuhle část jednoduše přeskakovat. A to třeba i proto, že ať už se trenér snaží sebevíc, posunuje linie obrany, zálohy a útoku, mění rozestavení, určuje rozehrávání standardek a citlivě střídá, nebo jen tak sedí na lavičce a s grigovským fatalismem přijímá informace o změně skóre, zápas dopadne stejně. Obrovská chyba LMA Manageru 2007 je, že je zkrátka příliš jednoduchý. Arsenal je silné mužstvo, ale když při rychloposuvu, kdy v sezóne zůstanou všechny ukazatele na defaultní hodnotě, vyhraje Premier League o parník před veškerou konkurencí, je něco v nepořádku. Když se hráč necítí odměněn za tvrdou práci v tréninkových a taktických menu, když nemá pocit, že pohybem na hráčském trhu může získat významnou posilu – je demotivován a logicky tyto poměrně složité možnosti nevyužívá a hra ztrácí veškerou hloubku.

Pískej konec!

A tak k dobré známce už nepomůže ani poměrně hezké vizuální zpracování. Grafická stránka jádra hry je velmi dobrá, navíc nabízí šikovně rozložené menu v levé části obrazovky a klávesové zkratky pro klíčové obrazovky managementu. Řada stylových „blbinek“ typu zpravodajského kanálu s pseudoteletextem, kde hráč zjišťuje aktuality, atmosféře pomáhá spolu s příjemným soundtrackem. Interface má jen dvě vady. Chybí větší provázanost odkazy: když se v textu objeví jméno hráče, mělo by být rozkliknutelné na jeho profil. FM jednoho zhýčká. Druhým a závažnějším nedostatkem je pak absence tlačítka zpět.

LMA Manager 2007 je bezpochyby hezký pokus, ale nic víc než to. Pro fotbalové fanatiky není výzvou, pro začátečníky v oboru managementu zelených trávníků bude lepší volbou konkurence od EA, kterou lze propojit s FIFOU. Slovy Jaromíra Bosáka: LMA má k elitě fotbalových manažerů asi tak daleko, jako čabajka k racionální výživě.

LMA Manager 2007
Windows PC
PlayStation PlayStation 2
Xbox Xbox 360

Verdikt

Ze začátku slibný, ale později viditelně v mnoha směrech nedokonalý fotbalový manažer. Ani pro začátečníky není výzvou, široké možnosti nemají leckdy žádný vliv na průběh kariéry, navíc chybí domácí ligová soutěž.

Co se nám líbí a nelíbí?

Stylové audiovizuální zpracování, široké možnosti managementu klubu.
Neatraktivní zobrazení zápasů, přílišná jednoduchost a prakticky nulový efekt řady nastavení taktiky na průběh utkání, malý rozsah a nižší kvalita soupisek a statistik.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama