Lemmings Recenze Lemmings

Lemmings

Petr Bulíř

Petr Bulíř

19. 1. 2006 23:37 1
Reklama

Lumíci, jak se někdy u nás doma za pecí hře Lemmings říká, mají už v herním světě odkrouceno pěkných pár let, přičemž se dlouho zdálo, že se snad nenajde vhodná příležitost, proč by je někdo chtěl znovu probudit k životu. Příležitost se nakonec přeci jenom našla. Jak jsme se sami během několika minut přesvědčili, tenhle akční logický rychlík se na PSP úžasně hodí, a to zejména proto, že se celá hra jednoduše ovládá a jednu úroveň dokážete zvládnout během dvou tří minut, což plně odpovídá hlavnímu účelu PSP – zahrát si rychle a kvalitně za každé situace. Jakmile vás udeří do očí první úroveň, okamžitě snadno zapomenete na poněkud hloupé pokusy o převedení Lemmingů do 3D, protože tato verze obsahuje decentní vylepšení klasický 2D úrovní s malou přidanou hodnotou. Navíc, původní vynálezci, zdrojová vývojářská firma Psygnosis (DMA design) se před několika lety stala součástí Sony, takže nebyl s přísunem knihoven starých levelů jistě žádný problém. Samotného portu se pak ujal další větrem ošlehaná parta Team 17 a na technickém provedení to je určitě znát. Otázkou ovšem jistě zůstává, jestli samotný koncept hry, který slavil velké úspěchy především díky originalitě a roztomilým efektům malých hrabošů, dokáže oslovit stejně velkou skupinu hráčů, jako dříve.

Let’s Go

Pro ty, kdo nemají ani páru o čem že Lemmings vlastně jsou a nutno dodat, že právě pro ně je hra určena, lehce připomeneme o co vlastně jde. Z malého poklopu ve vzduchu vypadne určitý počet miniaturních hrabošů, které musíte přes různé překážky dopravit do jejich domečku, který je obvykle umístěn na druhé straně úrovně, představující v průměru jeden a půl obrazovky. Každému prckovi můžete na určitou dobu přiřadit určité povolání, takže začne na chvíli hrabat, kopat, stavět schody, stane se z něj časovaná nálož a podobně. Čím jsou úrovně obtížnější, tím větší počet povolání máte k dipozici a musíte vymýšlet složité kombinace, které někdy vzhledem k terénu vypadají dost neuvěřitelně. K dopravení předem stanoveného počtu lumíků do domečku máte časový limit, takže musíte přemýšlet rychle i když je pravda, že si můžete hru kdykoliv zapauzovat a promyslet si další postup. Jak již bylo řečeno, většinu úrovní lze dokončit během několik minut, což odpovídá povaze logického rychlíku, který se hodí za jakékoliv situace. Ke slovu se ale dostanou i mnohem obtížnější a někdy na první pohled zcela nehratelné levely, kterými budete přicházet na kloub hodně dlouho a občas budou o vašem úspěchu rozhodovat pouhé milimetry. Pokud byste snad měli chuť dokončit všechny úrovně, které na vás autoři přichystali, připravte se na pořádně dlouhou štreku. K dispozici je totiž celkem 120 úrovní rozdělených po třiceti podle obtížnosti. Jako bonus zde ještě najdete dalších 36 nově vytvořených úrovní pro PSP v kategorii special, které ještě o trochu více prodlouží váš čas ztrávený nad zachraňováním nevinných hrabošů. Samozřejmě, že můžeme poměrně zdatně polemizovat o tom, jestli se hra nestává časem monotónní, nezábavná a ubíjející. Je totiž pravda, že opakující se problémy a miniaturizovaná grafika začne po nějaké chvíli řadu hráčů otravovat. Lemmingové totiž kromě většího počtu úrovní, tématických kreslených pozadí a technických drobností, které umožňují vlastnosti PSP nic nového ve skutečnosti nepřinášejí.

Stavíme

Jednou z nových možností PSP verze je možnost využití editoru k postavení vlastních úrovní, které si můžete uložit na kartu a pomocí Wi-fi je nahrát na zvláštní server a dát ho tak k dispozici dalším hráčům. Zároveň si odsud samozřejmě můžete stáhnout levely ostatních hráčů a tím obohatit svojí sbírku enbo využít funkce gameshare a nahrát jeden ze tří levelů kámošovi. Bohužel, lehké zklamání nám připravila absence multiplayeru, který citelně chybí a rozhodně by byl nejvítanější novinkou, kterou mohla reinkarnace této dřevěnějící klasiky přinést. Ve skutečnosti to totiž bude vypadat tak, že si možná postavíte jednu dvě úrovně, pokusíte se je nahrát na server, možná si i nějakou stáhnete, ale to bude tak všechno. My jsme se dokonce tak daleko ani nedostali. Hra nás jednoduše asi po patnácti úrovních přestala bavit a i když jsme museli uznat, že se nám nová detailnější 3D pozadí celkem líbí, nebylo to dost na to abychom se později ke hře na nějakou významněji delší dobu vrátili. Dnešní Lemmings už jednoduše nemají a snad ani nemohou mít tak velký potenciál, jako před patnácti lety, kdy tu nebyla žádná konkurence. Pokud se totiž podíváme třeba na Mercury nebo Lumines zjistíme, že vlak zábavy je už o několik zastávek dál. Ne že bychom si nemohly trochu zavzpomínat,ale jinak nám PSP verze Lemmings nemá co nabídnout. Největší hit to tak bude zřejmě pro všechny hráče, kteří se s Lemmings ještě nikdy nesetkali. Tady by totiž stará klasika mohla slavit docela slušný úspěch.

Lemmings
Windows PC
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP

Verdikt

Zachraňování stáda bezprizorních hlodavců má stále něco do sebe. Pokud hledáte hru, která vás bude bavit přesně tak dlouho, než přijdete na řadu u zubaře, pak berte všemi deseti.

Co se nám líbí a nelíbí?

Velké množství úrovní zaručuje postatečně dlouhou žovotnost. Nová animovaná 3D pozadí a editor úrovní s možností výměny přes Wi-fi s ostatními hráči.
Ať se na hru podíváme z kterékoliv stránky, je tp už přeci jen trochu nuda a navíc tu citelně chybí multiplayer, který by Lemmingy jistě oživil.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama