Kirby: Mouse Attack Recenze Kirby: Mouse Attack

Kirby: Mouse Attack

Martin Strnad

Martin Strnad

6. 9. 2007 22:00
Reklama

V pohádkové zemi Kirbyho je příjemné letní poledne. Růžová buclatá kulička, náš hrdina, si vyšla udělat piknik a právě se propracovala k chutně vypadajícímu dezertu. Už už zabodává vidličku do dortíku, když najednou uslyší zavrzání kovového příboru o porcelánový povrch prázdného talíře. Co to? Dort je fuč! Kdo ho ukradl? Kam s ním utekl? Tak nějak začíná Kirby: Mouse Attack a už podle jména je všem jasné, že právě myši jsou za tajemným zmizením Kirbyho dortu. Ovšem ne jen tak ledajaké myši. Jde totiž o maskovanou bandu lupičů známou jako The Squeak Squad. Hladová kulička Kirby si to ale rozhodně nenechá jen tak líbit.

Zloději, chyťte je!

Náš růžolící hrdina se tedy vrhá do bezhlavého (v tomto případě možná beztělého) pronásledování. Jeho cesta vede skrze množství světů a levelů, lišících se především barevným tónováním a proprietami kolem aktivní herní plochy. Zbytek je i přes pomalé a vleklé přituhování obtížnosti hry dosti stejnorodý. Nečekejte tedy žádné hody level designu, jak je znáte z Metroid Prime nebo Yoshis Island. Úrovně jsou neustále o tom samém, čili dostat se co nejrychleji zleva doprava, vyhnout se nepřátelům, kterých je zde opravdu požehnané množství, nebo je zabít, neumřít a pobrat co nejvíc pokladů. O ty tady kromě onoho počátečního dortu totiž jde. Hlodavci s nenechavými prsty totiž kromě Kirbyho dortu vyfoukli i truhlici s pokladem věčného Kirbyho rivala, Krále Dededeho. Staré nepřátelství jdou stranou a Kirby je Dededem vržen po myších, aby získal zpátkzy jeho poklad s svůj dort.

HAM-HAM

Kirby: Mouse Attack
i Zdroj: Hrej.cz
Kirby sice není takový formát v požírání jako známý Pac-Man, ale v tomto novém přírůstku do své herní řady mu zdravě konkuruje. Hlavní princip celé hry je totiž v požírání okolních věcí. Dobře, na krabici je sice psáno „vdechování“ a animace tak vypadá, nicméně mechanika je to dosti podobná. Rozdíl je pouze v tom, že Pac-Man už nic nevrátí, kdežto Kirby může všechno, co nasaje zase vyfouknout. Zní to jednoduše, jenomže tahle věc je lepší, než kouzelné houbičky á la Mario. Kromě nasání vzduchu, aby se Kirby mohl vznášet a překonávat jakékoliv propasti či nepříjemnosti, může totiž náš hrdina vcucnout většinu nepřátel a od některých z nich převzít jejich schopnosti. Pokud tedy spapáte bojovníka s mečem, což uděláte nasátím a následným opravdovým spolknutím pomocí směrového tlačítka dolů, promění se Kirby v růžovou kuličku s přilbicí a mečem, který pak aktivně využívá. Stejně tak je to v případě elektrizujících, plameny šlehajících či jinak útočících nepřátel. Jestli je design jednotlivých úrovní únavně jednoduchý a stejný, pak je pestrost okolních příšerek velmi osvěžující, neboť vám nabízí široké pole doslovného vybití.

Co to cítím v bříšku?

Kirby: Mouse Attack
i Zdroj: Hrej.cz
U využívaní spolknutých nepřátel ale hra nekončí. Vykutálení autoři kulatého hrdiny používají spodní dotekový displej pro zobrazení a management všeho, co Kirby svou cestou spolkne. Samozřejmě nelze spolknout opravdu všechno (výjimkou jsou bosové na koncích levelů), ani si nemůžete v bříšku táhnout věci z prvního levelu až do posledního – inventář je omezen na pět položek. Ale tyto položky můžete v libovolných chvílích různě kombinovat a používat spolknuté bonusy měnící vás, stejně jako spolknutí nepřátelé, na různé druhy bojovníků. Ovšem pokud vám do žaludku spadne veliká truhlice, tak pozor(!) ať vás někdo nenakopne, jinak ji hned vyplivnete a hrozí, že ji jedna ze zákeřných myší ihned ukořistí..

Pořád máte hlad?

Kirby: Mouse Attack
i Zdroj: Hrej.cz
Pokud se nebudete spolu s Kirbym cítit dosti nasyceni singleplayerovou kampaní, pak hra skýtá navíc možnost jakýchsi miniher zastávající roli multiplayeru. Samozřejmě je můžete hrát o samotě, nicméně s živým oponentem z nich určitě vymáčknete více, než jedno zábavné zahrání. Jsou založeny čistě na dotekovém displeji, kdy jednou vytlačujete oponenty z kruhu, jindy střílíte Kirbyho po jídle, nebo co nejrychleji vybíráte ten správný dortík k snědku. Prostě jedna vleká žranice.

Dvourozměrných hopsaček je ve stáji Nintenda DS požehnaně. Rozhodně tu už byly lepší počiny, než Kirby: Mouse Attack, ale také daleko horší. Nejnovější přírůstek do rodiny s růžovým balónkem v hlavní roli je někde mezi, v oblasti lepšího průměru. Originální inventář je velmi příjemné osvěžení pro využívání dotekového ovládání, nicméně využívání tohoto prvku konzole má už dávno být standardem, takže tu lepší stránku hry lehce smazává prostomyslný design úrovní, frenetická hudba, kterou každý soudný člověk vypne hned po pár sekundách a kolosální chyba při bojích s bossy, kdy postačí si stoupnout vedle a bez nutnosti uhýbání prostě mlátit a mlátit. Nový Kirby stojí za uvážení pro mladší hráče, pro ty starší je na Nintendu DS v tomto žánru široký výběr silnějších her.

Kirby: Mouse Attack
Nintendo DS

Verdikt

Kirby Mouse Attack je další v řadě her „plošinovky pro každou známější postavičku“. Vývojáři sice chytře využívají dotekový displej a dávají tak širokou variabilitu podoby i použitelnosti hlavního hrdiny, ale zapomínají při tom na možnost vybití těchto možností, což hru stahuje do lepšího průměru ve svém žánru i na své platformě.

Co se nám líbí a nelíbí?

Sto a jedna tvář růžového míčku, práce s Kirbyho žaludkem, mnoho rozličných nepřátel, přítomnost nějakého multiplayeru
Jednoduchý design úrovní, hudební doprovod, nulová obtížnost soubojů s bossy, další hopsačka
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama